Tiltólista terhességi aranyér esetén

HáziPatika

"23 hetes kismama vagyok, és 2 héttel ezelőtt kijött az aranyerem" - így kezdi történetét Orvos Válaszol rovatunkban egy női olvasónk.

"Olyan problémával fordulok önhöz, hogy 23 hetes kismama vagyok, és 2 héttel ezelőtt kijött az aranyerem! Nem tapasztaltam semmi előjelét - mert nálam máskor is gyakori volt, hogy csak 2 naponta volt székletem -, csak arra lettem figyelmes egy ülőfürdő alkalmával, hogy egy babnyi csomót érzek a végbélnyílásomnál. Fürdés után tükörben megnéztem, és kékes színű a csomó, innen gondolom, hogy aranyér. A csomó egyébként nem fájdalmas, nem vérzik, és a székelésben sem okoz gondot, csak zavaró a tudat, hogy ott van" - írja olvasónk, aki szakorvosunktól várt választ problámájára. 
A terhességi aranyér megkeserítheti az egész babavárást
A terhességiaranyérmegkeserítheti az egész babavárást

"Valószínűleg egy nagy vérrögről lehet szó. Ez spontán felszívódásra hajlamos, máskor viszont megreped felette a bőr, és vérzik. A terhesség/szülés a legtöbb embernél ront az aranyerességen, de utána szépen rendeződni képesek bizonyos szintig a szövetek. Szülés után 6-8 héttel érdemes proktológusnál jelentkezni, hogy fel lehessen mérni a teendőket" - olvasható Dr. Egri Gábor proktológus, sebész válaszában. A szakorvos teljes választ itt olvashatja el. 

Aranyér: a terhesség árnyoldala

A kismamák negyede megtapasztalja a gyermekvállalás nem túl kellemes "melléktermékét", az aranyeret. Ennek fő oka, hogy terhesség alatt a hormonális változások miatt a vénák - így a végbél vénái - is hajlamosabbak a tágulásra. Az aranyérnek több fázisa van a kis duzzanattól a nagy dudoron át a fájdalmas, illetve a vérző aranyérig. Érdemes az első jelektől kezdve elkezdeni a kezelést, hogy a lehető leghamarabb visszahúzódjon, és a szülés után se okozzon problémát.

Megkeseríti az életet a terhességi aranyér

A terhesség alatt kialakuló aranyérbetegséget a vénás pangás következményének tartják, melynek hátterében a méh növekedése és a növekvő hasűri nyomás áll. Ilyenkor friss, élénkpiros vér észlelhető a WC-papíron vagy a széklet felszínén, valamint végbéltáji viszketés ésfájdalomis érzékelhető. Szülés közben az erőteljes nyomás tovább ronthat a helyzeten, de a baba világrajövetelével rendszerint visszahúzódik a terhességi aranyér.

Orvos Válaszol rovatunkban több területen praktizáló szakemberek állnak olvasóink rendelkezésére. Kérdezzen Ön is!


Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait