Kórházi adósságok: sürgős megoldás kell

A kórházi adósságok problémájának megoldását sürgetik az egészségügyi beszállítók.

A kórházak ezért úsznak az adósságban - részletek itt!

Magyarországon évtizedek óta megoldatlan probléma az egészségügyi intézmények eladósodása. A magyarországi orvostechnikai szállítók szakmai szervezetei azt állítják, hogy számos konstruktív javaslattal fordultak a kormányzati szervekhez. Épp ezért fogadták értetlenül a kormányzat eddigi nyilatkozatait, amelyek tisztázást igénylő elvi kérdéseket vetnek fel.

A hírek szerint a Pénzügyminisztérium jelenleg zárt ajtók mögött, egyenként tárgyal a lejárt tartozásokról a legnagyobb beszállítókkal. Néhányuk már több mint egy éve várja az általa leszállított orvosi eszközök és gyógyszerek ellenértékét.

kórház, kórházi adósság, adósságállomány, egészségügyi beszállítók
Van olyan beszállító, akinek egy éve tartoznak a kórházak. Fotó: iStock

Mi lesz a késedelmi kamatokkal?

Sajtóértesülések szerint a kormányzati oldal célja, hogy a hitelezők mondjanak le tőkekövetelésük 20 százalékáról. A pénzügyminiszter meghaladott álláspontnak nevezte azt, hogy egyes beszállítók a tőketartozás helyett a késedelmi kamatokról kívánnak egyeztetést folytatni.

Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete, a Magyar Diagnosztikum Gyártók és Forgalmazók Tudományos, Ismeretterjesztő és Érdekvédelmi Egyesülete, a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter, valamint az Orvostechnikai Eszközök Gyártóinak és Forgalmazóinak Szövetsége egyebek mellett megfontolandónak nevezi, hogy a magyar állam a továbbiakban megbízható üzleti partnernek tekinthető-e és nem sért-e európai uniós előírásokat, ha csak a legnagyobb beszállítókkal egyeztet.

Az EU bíróságának ítélkezési gyakorlata szerint az állam nem kényszeríthet vállalkozásokat arra, hogy lemondjanak az őket jogszerűen megillető késedelmi kamatról - írták az egészségügyi beszállítók. Közölték továbbá, hogy a kormányzat partnereként a jövőben is készek javaslataikkal támogatni minden olyan intézkedést, amely transzparens és versenysemleges módon keres megoldást a kórházi adósságok problémájára.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: