Kórházi adósságok: sürgős megoldás kell

A kórházi adósságok problémájának megoldását sürgetik az egészségügyi beszállítók.

A kórházak ezért úsznak az adósságban - részletek itt!

Magyarországon évtizedek óta megoldatlan probléma az egészségügyi intézmények eladósodása. A magyarországi orvostechnikai szállítók szakmai szervezetei azt állítják, hogy számos konstruktív javaslattal fordultak a kormányzati szervekhez. Épp ezért fogadták értetlenül a kormányzat eddigi nyilatkozatait, amelyek tisztázást igénylő elvi kérdéseket vetnek fel.

A hírek szerint a Pénzügyminisztérium jelenleg zárt ajtók mögött, egyenként tárgyal a lejárt tartozásokról a legnagyobb beszállítókkal. Néhányuk már több mint egy éve várja az általa leszállított orvosi eszközök és gyógyszerek ellenértékét.

kórház, kórházi adósság, adósságállomány, egészségügyi beszállítók
Van olyan beszállító, akinek egy éve tartoznak a kórházak. Fotó: iStock

Mi lesz a késedelmi kamatokkal?

Sajtóértesülések szerint a kormányzati oldal célja, hogy a hitelezők mondjanak le tőkekövetelésük 20 százalékáról. A pénzügyminiszter meghaladott álláspontnak nevezte azt, hogy egyes beszállítók a tőketartozás helyett a késedelmi kamatokról kívánnak egyeztetést folytatni.

Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete, a Magyar Diagnosztikum Gyártók és Forgalmazók Tudományos, Ismeretterjesztő és Érdekvédelmi Egyesülete, a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter, valamint az Orvostechnikai Eszközök Gyártóinak és Forgalmazóinak Szövetsége egyebek mellett megfontolandónak nevezi, hogy a magyar állam a továbbiakban megbízható üzleti partnernek tekinthető-e és nem sért-e európai uniós előírásokat, ha csak a legnagyobb beszállítókkal egyeztet.

Az EU bíróságának ítélkezési gyakorlata szerint az állam nem kényszeríthet vállalkozásokat arra, hogy lemondjanak az őket jogszerűen megillető késedelmi kamatról - írták az egészségügyi beszállítók. Közölték továbbá, hogy a kormányzat partnereként a jövőben is készek javaslataikkal támogatni minden olyan intézkedést, amely transzparens és versenysemleges módon keres megoldást a kórházi adósságok problémájára.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +16 °C

Erőteljes lesz a felhőképződés, dél felől észak, északkelet felé haladó zivatarokra számíthatunk, melyeket elsősorban felhőszakadás, valamint jégeső kísérhet. Legkevésbé északkeleten várható csapadék. Erős, viharos széllökések csak zivatarok környezetében lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 21 fok között várható. Napközben melegfronti hatás okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra