Ki a felelős a kórházi adósságokért?

HáziPatika

A kórházigazgatók miatt halmoztak fel az intézmények gigantikus adósságokat? Vagy a GDP-arányosan is alulfinanszírozott egészségügyi rendszer a hibás? Ha nem az intézményvezetőket terheli a felelősség, akkor miért kezdett elbocsátásokba a minisztérium?

Megbukott kórházigazgatók

A kormány újra nekifut a kórházi adósságok felszámolásának - erre lehet következtetni abból a keddi bejelentésből, amely szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) új monitoring rendszer kidolgozásába kezdi annak érdekében, hogy végül javaslatot tehessen a szükséges finanszírozási átalakításokra. Mielőtt még azonban ez megtörténne, több főigazgatót és -helyettest lecserélnek. Sőt, már el is kezdték a kirúgásokat: keddre a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc kórház első emberét, Dávid Gyulát menesztették azonnali hatállyal.

Miért kezdett elbocsátásokba a minisztérium?
Miért kezdett elbocsátásokba a minisztérium? Fotó: 123rf

A folyamat azonban szerdán sem állt meg: a Népszava vette észre, hogy 10 kórházvezetői pályázat jelent meg a kórházfenntartó honlapján. Főigazgatót egyelőre mindössze két helyre, a fővárosi Bajcsyba és a karcagi városi kórházba keresnek, további nyolc vezetői pályázattal pedig gazdasági igazgatókat cserélnének le. Az állásokra pályázóknak 30 napjuk van arra, hogy összeszedjék az adott poszt betöltéséhez előírt dokumentumokat. A kiírás szerint az állami kórházfenntartó a nyertes pályázók névsorát a benyújtási határidőt követő 60 nap múlva hirdeti ki.

Az ellenzéki napilap úgy tudja, hogy az egészségügyért felelős államtitkárságon megkezdték a legeladósodottabb intézmények vezetőinek beszámoltatását, a meghallgatások pedig mindaddig folytatódnak, míg valamennyi nagy adós sorra nem kerül.

De mekkora a baj?

A kormány a tavalyi év végén 45 milliárd forintot fordított a kórházak adósságának rendezésére. Ezt évről évre megteszik, hiszen az intézmények folyton újratermelik a tartozásaikat. Idén már februárban több mint a fele volt annak, amennyit tavaly kifizetett a kabinet: 23 milliárd forintra rúgott a lejárt tartozás összege.

A legnagyobb adósságot a Magyar Államkincstár adatai alapján a Honvédkórház tolja maga előtt: összesen 2,2 milliárd forintot. Ezen kívül a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórház, a Szent János Kórház, valamint a Békés Megyei Kórház és a Debreceni Egyetem számít a legnagyobb adósságfelhalmozónak.


A kórházigazgatók a bűnösök?

Domokos László, az állami költségvetési szervezetek gazdálkodását vizsgáló Állami Számvevőszék főigazgatójának nyilatkozataiban már korábban is találni lehetett olyan félmondatokat, amelyek szerint "megeshet, hogy a kórházak eladósodását a feladataikhoz képest kapott alacsony támogatás okozza" - emlékeztet a Magyar Nemzet. Szintén neki tulajdonítják ugyanakkor azt a kijelentést is, miszerint "elképzelhető, hogy a kórházigazgatók szórják el a pénzt".


Varga Mihály az ATV-ben emlékeztetett, hogy tavaly szeptemberben 13 kórházba már delegáltak -  rendkívül széles jogosítvánnyal - költségvetési felügyelőket. Az intézmények valamennyi szerződését, kötelezettségvállalását ők ellenőrzik, sőt, vétójoguk van. A pénzügyminiszter szerint a biztosok működésének hatékonyságát a gazdasági szakemberek is elismerik. A tárcavezető szerint a költségvetési felügyelők 2020 júniusáig maradnak a kórházaknál.

A téma kapcsán megkerestük a Magyar Kórházszövetséget is, akik későbbre ígértek tájékoztatást.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső