Magyar Kórházszövetség: adósságaikban a kórházak elmentek a falig

Az adósság folyamatosan újratermelődik, nem győzik a kórházak.

Március végén a  Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint 117 milliárd forint volt a kórházak lejárt adóssága. A lejárt kórházi adósságok tekintetében az intézmények elmentek a falig – mondta Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke a szövetség konferenciáján, amiről az EconomX is beszámolt.

kórház, kórházi folyosó, kórterem
Kórházainkban folyamatosan termelődik az adósság. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Az adósság egy részét az emelkedő bérek teszik ki

Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára erre válaszul azt mondta: az lenne az ideális, ha semmilyen állami intézménynek nem lenne tartozása. Mint fogalmazott: őt is zavarja, hogy az adósság folyamatosan újra termelődik, a válságok miatt az egészségügyi ágazat finanszírozása különösen megemelkedett. Példaként említette az államtitkár, hogy az egészségügyben a bértömeg 2010-ben 271 milliárd forintot tett ki, 2024-ben pedig majdnem 1300 milliárd forintot, ez pedig 4,8-szoros növekedés. Kitért Banai Péter Benő arra is, hogy egy EU-s vállalás keretében a közkiadások hatékonyságát felülvizsgálják, ennek egyik területe az egészségügy, és itt vannak lehetőségek a hatékonyság emelésére.

Mint arról korábban beszámolunk: végrehajtási eljárás indulhatott két kórház ellen is, az intézmények legalábbis szerepelnek az adóhatóság végrehajtási listáján. Mutatjuk, mit reagáltak erre a főigazgatók.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Estefelé a nyugati tájakon megnövekszik a felhőzet és az északnyugati határ közelében kialakulhat zápor, zivatar. Addig kevés gomolyfelhő lesz felettünk, melyekből csapadék nem alakul ki. A Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon megerősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek. Késő este általában 17 és 24 fok között alakul a hőmérséklet. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra