A kórházak ezért úsznak az adósságban

HáziPatika

Ficzere Andrea, a Kórházszövetség új elnöke szerint azért keletkezik olyan sok kórházi adósság, mert az intézményeknek olyan szabályokat kellene jelenleg betartaniuk, amelyeket a mai magyar egészségügyben szinte képtelenség.

A kórházi adósságokra az lenne a megoldás, ha betartható szabályokat állítanánk fel, amelyeket viszont ellenőrizni és visszaélés esetén szankcionálni kell. A legfontosabb tehát azt vizsgálni, mi a rendszerhiba, és hol van az egyéni felelősség - nyilatkozta a magyarhirlap.hu-nak Ficzere Andrea. Hozzátette, sok olyan, a mindennapi rutinban nem használt eszközt kell időnként például beszerezni, amelyeken emberélet múlik, vagy olyan hibát kell azonnal elhárítani, amely akadályozza a betegellátást. Az egyéni helyzetek pedig sokszor megkövetelik, hogy egy vezető az adott pillanatban ne a beszerzésre vonatkozó szabályokat tartsa a legfontosabbnak, hanem az emberéletet, és majd ha túl vannak a krízisen, jöhetnek a szabályok. Nyilvánvaló, hogy az egészségügyre kell adaptálni a szabályozást.

A Kórházszövetség elnöke csökkentené az aktív ágyak számát.
A Kórházszövetség elnöke csökkentené az aktív ágyak számát. Fotó: 123rf

A kórházi adósságokról szóló korábbi cikkünket itt olvashatja.

A fővárosi Uzsoki Kórház főigazgatója hozzátette: egy államilag finanszírozott intézményt köt az év eleji előirányzat, ugyanakkor az év során egy sor váratlan költség jelentkezik, amit lehetetlen a tervezéskor kalkulálni. Ha például egy intézmények már augusztusban elfogy a bérkerete, nem zárhatnak be és kezdhetnek várakozni a következő évi finanszírozásra. Sokáig egyébként az Uzsokinak nem volt adóssága, mára azonban már van. Méghozzá azért, mert beemelték a béremelést a HBCS-keretbe (a fekvőbeteg-ellátás finanszírozási kategóriáinak rendszere), ezzel párhuzamosan pedig levették a tvk-keretet (teljesítményvolumen korlát). Ekkor a legtöbb nagy megyei kórház sérült, a rendelkezésre álló tvk-keret ugyanis nem tudja fedezni a betegek ellátását, a kereten túl ellátott esetekre pedig nincs finanszírozás.


Ficzere Andrea csökkentené az aktív ágyak számát is a kórházi osztályokon. Szerinte ezek egy részéből ápolási osztályt, rehabilitációt, krónikus belgyógyászatot, hospice intézményeket kellene csinálni. Jelenleg ugyanis az aktív ágyakon azért fekszik sok, már ellátott beteg, mert a hozzátartozó nem tudja hazavinni, hiszen otthon nincs, aki ápolja, gondozza. Ezek a betegek az aktív ágyak finanszírozási keretét emésztik, ami a lehető legdrágább megoldás, miközben azok, akiknek valóban szükségük lenne az aktív ágyakon folyó ellátásokra, várni kényszerülnek.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső