A kórházak ezért úsznak az adósságban

HáziPatika

Ficzere Andrea, a Kórházszövetség új elnöke szerint azért keletkezik olyan sok kórházi adósság, mert az intézményeknek olyan szabályokat kellene jelenleg betartaniuk, amelyeket a mai magyar egészségügyben szinte képtelenség.

A kórházi adósságokra az lenne a megoldás, ha betartható szabályokat állítanánk fel, amelyeket viszont ellenőrizni és visszaélés esetén szankcionálni kell. A legfontosabb tehát azt vizsgálni, mi a rendszerhiba, és hol van az egyéni felelősség - nyilatkozta a magyarhirlap.hu-nak Ficzere Andrea. Hozzátette, sok olyan, a mindennapi rutinban nem használt eszközt kell időnként például beszerezni, amelyeken emberélet múlik, vagy olyan hibát kell azonnal elhárítani, amely akadályozza a betegellátást. Az egyéni helyzetek pedig sokszor megkövetelik, hogy egy vezető az adott pillanatban ne a beszerzésre vonatkozó szabályokat tartsa a legfontosabbnak, hanem az emberéletet, és majd ha túl vannak a krízisen, jöhetnek a szabályok. Nyilvánvaló, hogy az egészségügyre kell adaptálni a szabályozást.

A Kórházszövetség elnöke csökkentené az aktív ágyak számát.
A Kórházszövetség elnöke csökkentené az aktív ágyak számát. Fotó: 123rf

A kórházi adósságokról szóló korábbi cikkünket itt olvashatja.

A fővárosi Uzsoki Kórház főigazgatója hozzátette: egy államilag finanszírozott intézményt köt az év eleji előirányzat, ugyanakkor az év során egy sor váratlan költség jelentkezik, amit lehetetlen a tervezéskor kalkulálni. Ha például egy intézmények már augusztusban elfogy a bérkerete, nem zárhatnak be és kezdhetnek várakozni a következő évi finanszírozásra. Sokáig egyébként az Uzsokinak nem volt adóssága, mára azonban már van. Méghozzá azért, mert beemelték a béremelést a HBCS-keretbe (a fekvőbeteg-ellátás finanszírozási kategóriáinak rendszere), ezzel párhuzamosan pedig levették a tvk-keretet (teljesítményvolumen korlát). Ekkor a legtöbb nagy megyei kórház sérült, a rendelkezésre álló tvk-keret ugyanis nem tudja fedezni a betegek ellátását, a kereten túl ellátott esetekre pedig nincs finanszírozás.


Ficzere Andrea csökkentené az aktív ágyak számát is a kórházi osztályokon. Szerinte ezek egy részéből ápolási osztályt, rehabilitációt, krónikus belgyógyászatot, hospice intézményeket kellene csinálni. Jelenleg ugyanis az aktív ágyakon azért fekszik sok, már ellátott beteg, mert a hozzátartozó nem tudja hazavinni, hiszen otthon nincs, aki ápolja, gondozza. Ezek a betegek az aktív ágyak finanszírozási keretét emésztik, ami a lehető legdrágább megoldás, miközben azok, akiknek valóban szükségük lenne az aktív ágyakon folyó ellátásokra, várni kényszerülnek.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső