Ennyin múlhat egy kisbaba élete

HáziPatika

Évente 136 millió kisbaba születik a világon, közülük minden 200. születésnél azonnali orvosi beavatkozásra van szükség, hogy a pici életben tudjon maradni. Egy kezdeményezésnek köszönhetően több hazai gyermekegészségügyi intézmény kapott olyan új műszereket, amelyek a gyermekek még szakszerűbb ellátását, minél hamarabbi felépülését segítik elő.

A mindennapi gyógyításhoz és életmentéshez szükséges új műszerekkel gazdagodott 13 gyermekegészségügyi intézmény a K&H gyógyvarázs műszerbeszerzési pályázat jóvoltából, összesen 20 millió forint értékben. A nyertesek között kórházi osztályok, mentőállomások, védőnői szolgálatok és - idén először - gyermekgyógyító háziorvosok is szerepelnek.  A sajtótájékoztatóval egybekötött díjátadót a budapesti Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézetben tartották, amely egyike a 13 szerencsés nyertesnek. Az intézmény többek között egy korszerű, a legújabb szülőszobai előírásoknak is maradéktalanul megfelelő csecsemő újraélesztő készüléket kapott.  

A nyertes intézményez képviselői
A nyertes intézmények, osztályok, szolgálatok képviselői

Pár percen múlhat a kisbaba élete

Világszerte éves szinten 136 millió gyermek születik, ebből minden 200. születés esetén azonnali beavatkozásra van szükség, hogy a baba életben tudjon maradni. Egy szülés során a két legfontosabb dolog, amit mindenképpen biztosítani kell az újszülött számára, a megfelelő hőmérséklet és a stabil légzés. Ez utóbbi a nehezebb feladat, hiszen számos tényező befolyásolhatja: egy elzáródott légút, egy veleszületett betegség vagy akár egy magzatvízzel megtelt tüdő. Ráadásul csupán pár perc áll az orvosok rendelkezésére, hogy felmérjék a pici állapotát, és megkezdjék az életmentő beavatkozást. Ezért előírás, hogy minden szülőszobában lennie kell egy pozitív nyomású lélegeztető eszköznek, úgynevezett csecsemő újraélesztőnek.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórházban egyébként már használják a kincset érő készüléket, és nagyon elégedettek vele. A könnyen kezelhető, manuális, gázzal hajtott eszköz a mai piacon a legmodernebbek közé tartozik. Kiküszöböli az emberi hiba lehetőségét, pontos, ellenőrzött újraélesztést biztosít az újszülötteknek a szülőszobán vagy az intenzív osztályon. Dr. Bodnár Attila, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet főigazgatója elmondta: a csecsemő újraélesztő egyszeri használattal, biztonságosan fújja fel a tüdőt, így a pici tüdejének túlfújása vagy alullélegeztetése nélkül biztosítható a megfelelő oxigenizáció. 

16 éve segítenek

A műszerbeszerzési pályázatot idén hirdették meg 16. alkalommal, és eddig összesen 473 alkalommal 681 millió forint értékű műszert adományoztak a gyermekegészségügyi intézményeknek. "Idén 77 pályázat érkezett be, ebből 13 nyertes intézményt választottunk ki, akik összesen 20 millió forint értékben kapnak új műszereket. A gyermek háziorvosok és vegyes praxisú háziorvosok előtt is megnyitottuk a jelentkezés lehetőségét, hiszen az orvosi rendelőkben szükség van a gyors és pontos diagnózisra" - mondta el Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

Horváth Magyary Nóra arról is beszélt, hogy a műszerbeszerzési pályázat idei fókuszterületét a 0-3 éves gyerekek jelentették, vagyis azokat a jelentkezőket, akik ennek a korosztálynak az ellátását megkönnyítő eszközökre pályáztak, kiemelten kezelték. "Minél hamarabb felépülnek a gyerekek, annál hamarabb térhetnek vissza a családjukhoz, barátaikhoz, a megszokott környezetükhöz, ahol újra teljes életet élhetnek. Mi ebben szerettünk volna segíteni" - magyarázta. 


Mesedoktor kerestetik

A meseolvasás így hat a gyerekekre - részletek a cikkben!

A K&H Csoport a gyermekegészségügy elkötelezett támogatója, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a műszerbeszerzési pályázat mellett 2013-ban létrehozták a gyógyvarázs mesedoktorok programot. Ennek lényege, hogy önkéntesek személyesen vagy videón keresztül meseolvasással segíthetik a kórházban fekvő beteg gyerekek gyógyulását. Az elmúlt években 60 ezren regisztráltak a weboldalon, jelenleg 48 hazai kórház várja a jelentkezőket.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső