YoutubeRSS

2020. április 4., szombat

Hírlevelek
Regisztráció

HCG

Hormon, amitől a terhességi teszt pozitív lesz

2013.12.03.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez a cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, ezért elképzelhető, hogy nem minden adata pontos. Kérjük, az Ön számára kiemelten fontos információkat szükség szerint ellenőrizze!

 Dr. Bérczy Judit

 HáziPatika.com

A petesejt és a spermium találkozása, vagyis a megtermékenyülés után a HCG az LHCG receptorhoz kapcsolódik, és megakadályozza, hogy a megtermékenyített petesejt kilökődjön a szervezetből.

Név

humán koriális gonadotropin

Rövidítése(i)

HCG, ß-hCG

 A HCG hormon felépítése 
 

A HCG hormon felépítése

 

Hol termelődik?

A beágyazódást követően az embrió méhfalon megtapadt lepényszövetében termelődik. Legfontosabb szerepei: A HCG az LHCG receptorral lép interakcióba és a sárgatest fennmaradását segíti elő a terhesség elején. Ennek hatására a sárgatest progeszteront választ ki, mely elengedhetetlen az embrió beágyazódásához.

Normálértéke

Férfiakban és nem várandós nőkben 10 U/l alatt. Várandósokban 20 U/l a a petesejt megtermékenyülése után 10-12 nappal, majd 2,5 naponta megduplázódik, maximumát a 9-11. héten éri el (280 000 U/l).

Mikor kell vizsgálni?

Várandósság gyanúja esetén, illetve bizonyos genetikai rendellenességek szűrésénél. Tumormarkerként is alkalmazható: férfiaknál a "pozitív" HCG-teszt hererákra utalhat.

Leírás

A petesejt és a spermium találkozása, vagyis a megtermékenyülés után a HCG az LHCG receptorhoz kapcsolódik, és megakadályozza, hogy a megtermékenyített petesejt kilökődjön a szervezetből. A HCG a beágyazódás során kezd termelődni, és a megtermékenyítést követő második héten már kimutatható mennyiségben van jelen a vérben. A mennyisége napról napra nő. A HCG másik fontos feladata, hogy hatással van a sárgatestre, így az progeszteront választ ki, ennek köszönhetően a méh nyálkahártyája megvastagszik és megfelelő "táptalajt" nyújt az embriónak. Emellett a HCG elnyomja az anyai immunrendszert, így az anya szervezete nem löki ki a növekvő embriót. Nem várandósokban emelkedése egyes daganatos betegségek (például here-, petefészek-, hasnyálmirigy- és emlőtumorok) jelenlétére utalhat.

Érdekesség

  • A terhességi gyorstesztek is a HCG kimutatásán alapulnak.
  • HCG-kivonatot, illetve a belőle készült gyógyszereket meddőségi kezelések során is alkalmazhatnak, mivel elősegíti az ovulációt, férfiakban pedig a tesztoszteron termelődésére van jó hatással.
  • Az 1950-es években a HCG-t fogyókúrás csodaszernek tartották, mely extra alacsony kalóriatartalmú diéta mellett gyors és tartós fogyást ígért.
Köszönjük dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus segítségét.

Betegséglexikon mobil alkalmazás