HCG

Dr. Bérczy Judit

A petesejt és a spermium találkozása, vagyis a megtermékenyülés után a HCG az LHCG receptorhoz kapcsolódik, és megakadályozza, hogy a megtermékenyített petesejt kilökődjön a szervezetből.

Név

humán koriális gonadotropin

Rövidítése(i)

HCG, ß-hCG

A HCG hormon felépítése

A HCG hormon felépítése

Hol termelődik?

A beágyazódást követően az embrió méhfalon megtapadt lepényszövetében termelődik. Legfontosabb szerepei: A HCG az LHCG receptorral lép interakcióba és a sárgatest fennmaradását segíti elő a terhesség elején. Ennek hatására a sárgatest progeszteront választ ki, mely elengedhetetlen az embrió beágyazódásához.

Normálértéke

Férfiakban és nem várandós nőkben 10 U/l alatt. Várandósokban 20 U/l a a petesejt megtermékenyülése után 10-12 nappal, majd 2,5 naponta megduplázódik, maximumát a 9-11. héten éri el (280 000 U/l).

Mikor kell vizsgálni?

Várandósság gyanúja esetén, illetve bizonyos genetikai rendellenességek szűrésénél. Tumormarkerként is alkalmazható: férfiaknál a "pozitív" HCG-teszt hererákra utalhat.

Leírás

A petesejt és a spermium találkozása, vagyis a megtermékenyülés után a HCG az LHCG receptorhoz kapcsolódik, és megakadályozza, hogy a megtermékenyített petesejt kilökődjön a szervezetből. A HCG a beágyazódás során kezd termelődni, és a megtermékenyítést követő második héten már kimutatható mennyiségben van jelen a vérben. A mennyisége napról napra nő. A HCG másik fontos feladata, hogy hatással van a sárgatestre, így az progeszteront választ ki, ennek köszönhetően a méh nyálkahártyája megvastagszik és megfelelő "táptalajt" nyújt az embriónak. Emellett a HCG elnyomja az anyai immunrendszert, így az anya szervezete nem löki ki a növekvő embriót. Nem várandósokban emelkedése egyes daganatos betegségek (például here-, petefészek-, hasnyálmirigy- és emlőtumorok) jelenlétére utalhat.

Érdekesség

  • A terhességi gyorstesztek is a HCG kimutatásán alapulnak.
  • HCG-kivonatot, illetve a belőle készült gyógyszereket meddőségi kezelések során is alkalmazhatnak, mivel elősegíti az ovulációt, férfiakban pedig a tesztoszteron termelődésére van jó hatással.
  • Az 1950-es években a HCG-t fogyókúrás csodaszernek tartották, mely extra alacsony kalóriatartalmú diéta mellett gyors és tartós fogyást ígért.
Köszönjük dr. Bérczy Judit belgyógyász, endokrinológus segítségét.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait