Az abortusz alapvető jog – szavazta meg az EP

Az állásfoglalás megemlíti, hogy Magyarországon az abortuszt kérelmező nőknek kötelező meghallgatniuk magzatuk szívhangját.

Az abortuszhoz való jog alapvető jog, az európai uniós tagállamoknak teljes mértékben büntethetetlenné kell tenniük a művi terhességmegszakítást. Ezen kívül az abortuszt ellenző csoportok és szervezetek uniós finanszírozását meg kell szüntetni – jelentették ki állásfoglalásukban az Európai Parlament képviselői Brüsszelben. 

Ne lehessen megtagadni

A 336 szavazattal, 163 ellenében és 39 tartózkodás mellett elfogadott, nem jogalkotási jellegű állásfoglalásban a szöveget támogató EP-képviselők leszögezték: az abortuszhoz való jogot az EU Alapjogi Chartájában is rögzíteni kell. A szövegben sürgették a tagállamokat, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2022-es iránymutatásainak megfelelően teljes mértékben dekriminalizálják az abortuszt, illetve szüntessék meg az abortusz előtt álló akadályokat. Felszólították Lengyelországot és Máltát, hogy helyezzék hatályon kívül az abortuszt tiltó és korlátozó törvényeiket és intézkedéseiket.

Elítélték, hogy egyes tagállamokban az orvosok, sőt bizonyos esetekben egész egészségügyi intézmények lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadják az abortuszt, gyakran olyan helyzetekben is, amikor a késedelem veszélyeztetheti az érintett nő életét vagy egészségét. Az állásfoglalás megemlíti azt is, hogy a gyógyszeres abortusz Szlovákiában és Magyarországon nem legális, továbbá 2022 szeptemberében Magyarország rendeletet fogadott el, amelynek értelmében az abortuszt kérelmező nőknek kötelező meghallgatniuk magzatuk szívhangját. 

Ingyenes fogamzásgátlás

Az EP szerint az abortusz módszereinek és eljárásainak az orvosok és az orvostanhallgatók tananyagának kötelező részét kellene képezniük. A tagállamoknak biztosítaniuk kell a hozzáférést a szexuális és reproduktív egészségre és egészségre vonatkozó szolgáltatások teljes köréhez, beleértve az átfogó és az életkornak megfelelő szexuális és párkapcsolati oktatást. Emellett hozzáférhető, biztonságos és ingyenes fogamzásgátló módszereket és készítményeket, valamint családtervezési tanácsadást kell biztosítani, különös figyelmet fordítva a kiszolgáltatott csoportokra.

„Maga a műtét nem bonyolult, de több hibát is el lehet közben követni” – így zajlik az abortusz valójában.

Az állásfoglalást megszavazó EP-képviselők aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy "a világban, így Európában is jelentősen megnövelték a genderellenes és az abortuszt ellenző csoportok finanszírozását", ezért felhívták az Európai Bizottság figyelmét: minden rendelkezésre álló eszközt használjon fel annak biztosítására, hogy a nemek közötti egyenlőség és a nők jogai, köztük a reproduktív jogok ellen küzdő szervezetek ne részesüljenek uniós finanszírozásban. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés várható és többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani, melyeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet. Heves zivatarok is előfordulhatnak. A déli, délkeleti irányú szél csak néhol élénkül meg, zivatarok környezetében azonban viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra