Felnőttkori fertőző betegségek

Az emberi szervezet legtöbb megbetegedését baktériumok, vírusok, illetve egysejtűek okozhatják. A mindennapi életben számtalan mikroorganizmus van jelen körülöttünk, amelyek szervezetünkbe is bejutnak. Az, hogy a fertőzés valóban bekövetkezik-e, a mikroorganizmus természetétől és az emberi test védekezésétől függ. A fertőzés kimenetele többféle lehet. Ha a kórokozónak sikerül elszaporodnia, az a betegség teljes kifejlődéséhez vezet. Kialakulhat egyensúlyi állapot a védekező mechanizmusok és a kórokozó szaporodása között, ekkor idült fertőzésről beszélünk. Ha az immunrendszer győz, akkor a betegség gyógyul, és a szervezet védetté is válhat.

Campylobacter-fertőzés tünetei és kezelése

Mi a Campylobacter-fertőzés?

A Campylobacter egy enterális, azaz bélrendszeri fertőzést okozó baktérium nemzetség. Több tagja van, itthon leggyakrabban a Campylobacter jejuni és a Campylobacter coli okoz fertőzést. Mindkettő hasmenéses megbetegedést okoz.

Tünetek

A Campylobacter-fertőzés előfordulása és okai

A hasmenéses betegségeknek nagyjából egynegyedét valamelyik Campylobacter baktérium okozza. Ez az egyik leggyakoribb hasmenéses kórokozó, és ugyan minden korcsoportot megbetegíthet, leggyakrabban kettő-négy éves gyerekeknél okoz panaszokat. Nemhez nem kötött a megjelenése.
Az általa okozott hasmenés időszakosan fordul elő, nyáron és ősszel sokkal gyakoribb. Ennek oka, hogy szájon át terjedő baktériumról van szó, ami élelmiszerek közvetítésével jut be a szervezetbe, nyáron pedig gyengébbek a hűtési lehetőségek, így nagyobb az esély a fertőzésre. A kórokozó által okozott betegségen élete során az emberek jelentős része átesik.

A Campylobacter-fertőzés diagnózisa

A betegség megléte már a tünetek alapján sejthető, a pontos diagnózis felállításhoz pedig székletmintára , illetve annak laboratóriumi elemzésére van szükség. Mivel a betegséget főképp tünetileg kezelik, az ellátást általában már a székletminta leadását követően, még a pontos diagnózis felállítása előtt megkezdik.

A Campylobacter-fertőzés tünetei, kórlefolyása

A Campylobacter okozta betegség az egyik legrosszabbul megélt fertőzésnek számít, fő tünete a gyomor- és bélhurut, beleértve a hányást és a hasmenést is. Ezeket a szimptómákat jelentős rossz közérzet, levert állapot, hasi fájdalmak, esetenként súlyos görcsök is kísérik, a hasmenés néha véres és nyákos is lehet. Időnként magas, 39-40 fokos láz is jelentkezhet. Megesik, hogy a betegség tünete egyedül a láz, emésztőszervi panaszok nem jelentkeznek. Maga a fertőzés rendszerint négy-öt nap alatt lezajlik, spontán gyógyul, a kórokozó kiürül a szervezetből.
Ritkán és súlyos esetben a fertőzés terjedhet a véráram útján is: ekkor az emésztőrendszeren kívüli szervek is megbetegedhetnek. Ez általában akkor fordul elő, amikor súlyosabb alapbetegség, például daganatos betegség, cukorbetegség áll fenn.

A Campylobacter-fertőzés kezelése

A fertőzés kezelése alapvetően tüneti, melynek során a betegség általában spontán gyógyul. Ekkor a betegnek nem kell feltétlenül antibiotikumot szednie, legfontosabb a folyadék- és ionpótlás. Ez azért is fontos, mert az érintettek rengeteg folyadékot veszítenek, ami pótlás nélkül súlyosbíthatja a betegséget, az ionháztartás felborulása káliumhiány révén önmagában is hasmenést okoz. Szükség lehet görcsoldásra, mellette pedig lázcsillapításra is.
Antibiotikumra csak akkor van szükség, ha a beteg állapota pár nap alatt nem javul jelentősen, a székletvizsgálat pedig igazolja, hogy a fertőzést a Campylobacter baktérium okozza.

A Campylobacter-fertőzés gyógyulási esélyei

A fertőzés jellemzően gond nélkül gyógyul, antibiotikum használatára, kórházi kezelésre csak ritkán van szükség. A gyógyulás szempontjából sokat számít, hogy az érintetteknek mennyire erős a bélflórájuk, emiatt hasznos lehet a probiotikumok szedése. Utóbbi különösen akkor fontos, ha valakinek egyéb okokból érzékeny a bélrendszere.

A Campylobacter-fertőzés megelőzése

A Campylobacter jól viseli a meleget, de a főzést nem bírja. Emiatt fontos, hogy az eltett ételeket nyáron ne csak melegítsük, hanem forraljuk, főzzük. Biztonságot az ad, ha az étel teljes egészében fölforr, vagy legalább minden része 75 fok fölé melegszik. A kórokozó gyakran fordul elő fagyasztott ételekben, különösen fagyasztott baromfiban. Emiatt figyelni kell arra, hogy ilyesmit csak jól átsütve fogyasszunk. A kórokozó alapvetően állatról terjed, szárnyasokról és szarvasmarhákról jut egyéb élelmiszerekre, illetve közvetlenül az emberekbe. A szarvasmarhákban a kórokozó bélrendszeri baktériumként van jelen, így az állatok húsa nem jelent kockázatot, viszont a nyers tej igen. Emiatt fontos, hogy a piacon vásárolt termelői tejet hőkezeljük.
A szárnyasok a Campylobacter kórokozók tünetmentes hordozói. (Egy USA-ban zajlott vizsgálat során a termelői baromfik 89 százaléka volt Campylobacter fertőzött, míg bolti baromfiknál ez mindössze 20 százalék körüli volt.)
A Campylobacter elpusztul ha felforraljuk
A Campylobacter elpusztul ha felforraljuk
Lényeges az is, hogy a megmaradt ételeket minél előbb hűtsük le legalább 5 fok körüli hőmérsékletre, vagy ez alá, mivel magasabb hőmérséklet kedvez a kórokozók szaporodásának. (A fertőzések létrejöttében meghatározó, hogy az adott élelmiszerben milyen csíraszámban van jelen kórokozó.)
A fertőzés forrása gyakran a háziállat, emiatt fontos, hogy kutyát és macskát lehetőleg ne tartsunk a konyhában, illetve hogy állatsimogatás és étkezés között mossunk alaposan kezet.

A Campylobacter-fertőzés szövődményei

Szövődmény lehet a fertőzés elhúzódása, illetve az, ha a kórokozó a véráramban elterjedve úgynevezett bakterémiát okoz. Utóbbi esetben érintetté válhatnak az ízületek, de felléphet akár agyhártyagyulladás, endocarditis, pancreatitis is.

Az utazók hasmenéseként ismert betegségek körülbelül kétharmadában ez a kórokozó van jelen. Emiatt nagyon fontos tehát, hogy főként egzotikus országokba történő utazások során betartsuk a higiénés előírásokat. Mindemellett ha immunrendszerünk erősebb, nagyobb esélyünk lesz a fertőzések elkerülésére. Az egészséges életmód és a vitamindús étrend emiatt is fontos.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Harasta Edit sebész, gasztroenterológos főorvosnak.
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +14 °C

A felhősebb északi részeken csökken a felhőzet, és az ország keleti felén erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, míg délnyugat felé haladva sok napsütés várható a fátyolfelhők és a kevés gomolyfelhő mellett. Az északkeleti, keleti megyékben helyenként előfordulhat zápor, zivatar, de kis eséllyel a délnyugati határ közelébe is sodródhatnak ilyen csapadékgócok. A Dunántúlon az északnyugati, keletebbre haladva a nyugati, délnyugati szél élénkül meg, zivatar környezetében viszont erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.