Ezért szeretjük az édeset

Az édes íz forrásai az idők során párhuzamosan fejlődtek az ember környezetével, valamint a technológiai feldolgozásra vonatkozó ismereteink növekedésével: a gyümölcsök és a méz után a cukornádból és cukorrépából nyert szacharóz terjedt el.

Egyes kutatók szerint az emlősök pozitív reakciója abból a tényből adódik, hogy évezredeken keresztül az édes íz jelezte a táplálék fogyaszthatóságát a szervezet számára.

Az édes íz forrásai az idők során párhuzamosan fejlődtek az ember környezetével, valamint a technológiai feldolgozásra vonatkozó ismereteink növekedésével: a gyümölcsök és a méz után a cukornádból és cukorrépából nyert szacharóz, majd a század elejétől kezdve a szacharin és a ciklamátok, az acészulfám és az aspartam is rendelkezésre áll.

Az édesítőszereket édesítőképességük és tápértékük szerint két nagy csoportra osztják: a tápértékkel rendelkező édesítőszerek és az intenzív édesítőszerek csoportjára.

I. A tápértékkel rendelkező édesítőszerek

E csoportban látjuk a természetes anyagok származékait (cukrok: szőlőcukor, glükózszirup, fruktóz, szacharóz és e különböző termékek keverékei) és a polialkoholokat.

A cukrok kalóriaértéke 4 kcal/g. Elfogyasztásuk vércukorszint-emelkedést vált ki, s inzulinkiválasztással is együtt jár. A szájüreg baktériumflórája a cukrokat szerves savakká alakítja, így döntő a szerepük a fogszuvasodásban. A polialkoholok vagy más néven cukoralkoholok, édesítőképessége a répacukor édesítő képességének alatta marad, emiatt a szacharózzal azonos édesítő képesség eléréséhez a készítmény mennyiségét növelni kell.

A polialkoholok csak részben szívódnak fel a vékonybélben. A vastagbélbe átkerülő mennyiség erjedésen megy keresztül, s illó zsírsavak képződését váltja ki. Ez utóbbiak felelősek a kellemetlen emésztési kihatásokért (felfúvódás, felpuffadás, hasmenés).

A szervezet a cukoralkoholokat csak részben bontja le, így átlagos kalóriaértékük 2,3 kcal/g.

 • Táplálkozási jelentőségük kettős:
 • nincs fogszuvasító hatásuk,
 • kevéssé módosítják a vércukorszintet és a vér inzulinszintjét.

II. Az intenzív édesítőszerek Az előbbiekkel ellentétben az édesítôszerek ezen csoportja rendkívül erôteljes édesítô képességgel bír. (200-300-szor meghaladják a répacukor édesítô képességét). E termékek nem rendelkeznek tápértékkel, vagy csak csekély tápértékűek, mivel a szervezetben nem bontódnak le.

Táplálkozástani jelentőségük hármas:

 • nincs fogszuvasító hatásuk,
 • nem módosítják a vércukor, illetve a vér inzulinszintjét,
 • gyakorlatilag nincs energiatartalmuk. Négy intenzív édesítőszer kapható kereskedelmi forgalomban több országban is: a ciklamátok, a szacharin, az acészulfám és az aspartam.

1. A ciklamátok

Édesítő képességük a szacharóz édesítő képességének 30-szorosa. A bélben részlegesen felszívódnak, illetve változatlan formában távoznak a vizelettel. Több kutatási tanulmány rákkeltő hatással vádolta a ciklamátokat, ami bizonyos elővigyázatosságra int a humánélelmezésben történő felhasználása terén.

2. A szacharin

Az 1879-ben felfedezett, 1901-től használt szacharin a legrégibb szintetikus úton előállított édesítőszer. Édesítő képessége 200-300-szorosa a szacharózénak, előnyös tulajdonsága a termostabilitása, viszont kedvezőtlen tulajdonsága a fémes mellékíz. A szervezetben nem bomlik le, így a vizelettel változatlan formában távozik.

Több kutató hólyagrákkeltő hatását állapította meg. Ez azonban csak igen nagy adagban alkalmazva és egy bizonyos patkányfajnál volt bizonyítható. Így élelmiszer-adalékként engedélyezett, két korlátozó feltétel kikötésével:

 • kis (2,4 mg/testsúly kg) napi dózisban,
 • óvatos használat terhes nőknél.

3. Az acészulfám

Édesítő képessége 100-200-szor meghaladja a répacukorét. Enyhén keserű íze miatt leggyakrabban más édesítőszerekkel, nevezetesen az aspartammal együtt használják.

4. Az aspartam A világon a legnagyobb mennyiségben fogyasztott édesítőszer az aspartam. 1965-ben James Schlatter, a SEARLE Laboratoires kutatója fedezte fel.

Az aspartam édesítő képessége 200-szorosa a répacukorénak, és ízét valóban a cukor ízéhez igen hasonlatos tiszta íznek minősítik.

Az aspartam felhasználhatóságának biztonságos voltát 1965 óta széles körben igazolták. A bélben szívódik fel, ahol is részt vesz a szervezet általános anyagcseréjében.

Az aspartam teljes ártalmatlansága magyarázza széles körű felhasználhatóságát a gyerekek, a terhes és szoptatós anyák körében. Megengedhetô napi dózisa 40 mg/testsúly kg, azaz 120 Canderel pirula naponta egy 60 kg-os felnőtt esetében, ami 600 g cukorral egyenértéku mennyiség. Az egyedüli ellenjavallat az igen ritkán elôforduló fenilketonuria betegség, amely esetén a fenilalanin táplálékkal történô bevitelét ellenőrizni kell.

Az intenzív édesítőszerek előnye

Az intenzív édesítőszerek felhasználásnak jelentősége három különleges helyzetben adódik: a cukorbetegség, az ellenőrzött kalóriafelvétel, a fogszuvasodás megelőzése.

 1. Az intenzív édesítőszerek és a cukorbetegség Az intenzív édesítőszerek lehetőséget adnak a cukorbetegeknek az édes íz ízlelésére anélkül, hogy kockáztatnák a vércukorszintjük egyensúlyának megbomlását.
 2. Az intenzív édesítőszerek és korlátozott kalóriafelvétel Az intenzív édesítőszerek biztosítják az édes íz élvezetét gyakorlatilag minden kalóriafelvétel nélkül. Fogyókúrákban, valamint súlytöbblet kialakulását megakadályozni kívánó étrendekben is alkalmazzák ezen édesítőszereket. 5 kockacukor helyettesítése intenzív édesítőszerrel 200 kilokalóriás napi kalóriacsökkenést eredményez. A diétát folytató, s így már néhány kedvenc ételét nélkülöző személyeknél az édes íz élvezetének megőrzése minden kalóriafelvétel ellentétele nélkül nagyon kedvező hatású lehet. Legújabban bebizonyították, hogy az aspartam elhízott embereknél mind a súlycsökkenés, mind a súly megőrzése terén eredményesebbnek bizonyult, mint az aspartamot nem fogyasztóknál.

Kísérletek bebizonyították, hogy

 1. az aspartam nem provokál inzulinelválasztást,
 2. nem serkenti az éhségérzetet,
 3. nem növeli a felvett energiaértéket. Az intenzív édesítőszereknek valós s jelenleg már bizonyított helyük van a testsúlycsökkentő vagy egyszerűen nem kívánt testsúlynövekedést előirányzó étrendekben.
 4. Az intenzív édesítőszerek és a fogszuvasodás megelőzése

A fogszuvasodás fiziopatológiájában szoros összefüggés létezik az elfogyasztott összes szacharóz mennyisége és a fogszuvasodásra való hajlam között. Az étkezések között fogyasztott cukor fokozza a fogak romlását, kilyukadását.

Az intenzív édesítőszerek a fog felületén levő baktériumok nem alakítják át. Így csökken a fogzománcot oldani képes szerves savak termelődése és a mikroorganizmusok szaporodási sebessége is csökken.

Az intenzív édesítőszerek ipari felhasználása

Számos országban engedélyezték az intenzív édesítőszerek élelmiszer-ipari adalékanyagként történő használatát, mindig pontosan meghatározván minden egyes édesítőszerre az engedélyezett molekulákat, a maximális koncentrációkat és a hordozó élelmiszer-kategóriákat.

Az aspartam felhasználási biztonsága miatt a legszélesebb körben engedélyezett édesítőszer. Önmagában vagy egyéb édesítőszerekkel társítva helyettesíti a répacukrot alkoholmentes italokban, joghurtokban, krémdesszertekben, rágógumikban, cukrászati termékekben, fagylaltokban, fogyókúrás élelmiszerekben és egyes gyógyszerekben. A Magyarországon forgalmazott Canderel instant kakaópor például csak aspartamot tartalmaz, ami nagyobb energiatartalom-csökkenést tesz lehetővé (40% a csökkenés a cukrozott instant kakaóporhoz viszonyítva). Így egy kanál Canderel kakaópor csupán 10 kcal többletkalóriát jelent, s nagyon erőteljes kakaóaromával bír (51% kakaó). A cukorbetegeknél és a diétás étrendeknél említett használati javallaton túlmenően ez a kakaópor még további táplálkozástani előnyöket is mutat.

 • jelentős ásványianyag-tartalma van;
 • dúsabb növényirost-tartalommal bír (30 g/100 g), amelynek kedvezô hatása ismeretes a bélműködés terén.

Úgy tűnik, az intenzív édesítőszerek közül az aspartam a legbiztonságosabb a felhasználás, az élvezeti érték és a felhasználási rugalmasság tekintetében. E jellemzők magyarázzák világszinten elfoglalt vezető helyét.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

Délelőtt még erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd a déli óráktól délnyugat, dél felől szakadozik, csökken a felhőzet, és egyre nagyobb területen kisüthet a nap. A dél felől érkező csapadékzóna északnyugat felé halad, és több helyen várható eső, zápor. A levonuló csapadékzóna mögött kevés helyen előfordulhat zápor, délnyugaton zivatar sem kizárt. A délkeleti, keleti szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 17 fok között alakul, de a déli megyékben ennél melegebb is lehet az idő. Késő este 5, 11 fok közötti értéket mérhetünk. Időjárási frontok csütörtökön sem okoznak majd kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra