Mikor eredményes a fogyókúra?

Hosszú távon is eredményes fogyókúrának az tekinthető, amely napi 1200-1800 kilokalóriát tartalmaz, heti 0,5, maximum 1 kg fogyás mellett.

Ehhez képest egy átlag magyar felnőtt férfi 3250, egy nő 2400 kilokalóriát "fogyaszt" naponta. Napi mintegy 1000 kilokalóriával kevesebbet fogyasztani a megszokottnál, éhségérzés nélkül nehezen megy. Ezért az étvágycsökkentés központi probléma a fogyókúrában.

Az étvágyat csökkenti már az is, ha az 1200-1800 kilokalóriás diétát úgy állítjuk össze, hogy magas legyen növényirost-tartalma, tehát a zöldségek, saláták, gyümölcsök, durva kiőrlésű gabonafélék, pl. rozslisztből készült barna vagy szójás, illetve korpás kenyerek alkossák a diéta gerincét. Ha a folyadékfogyasztás energiamentes italokból (Bonaqua, Nutrasweettel készült italok stb.) meghaladja a napi 1,5 litert, akkor a megduzzadt rostok telítő hatása kialakul.

Különösen ajánlatos - ahogy az néhány országban elterjedt - a leves előtt vagy helyett salátával kezdeni az étkezést, hogy a telítő hatás - amire 15-20 percre van szükség - előbb bekövetkezhessen.

Sűrített rostkészítményekkel tovább csökkenthető az éhség. Ezek közül sokáig a búzakorpát ajánlottuk, magas 50 százalék körüli rosttartalommal, de széles körben nem tudott elterjedni, fűrészporra emlékeztető, élvezhetetlen íze, eltarthatósági problémák miatt. Eredményesebben vált be a gyakorlatban a zabkorpa, a zabpehely, melyeket évek óta mi is alkalmazunk. Kefirbe, joghurtba, levesbe keverve vagy korpapogácsába, ételekbe sütve, vegyítve íze is kellemesebb. Napi 2x1 evőkanál, azaz mintegy 30 gramm az ajánlott mennyiség.

Tablettában is forgalmazzák. A búzaszem teljes rostanyagát tartalmazó gabonapelyhek, amelyek egy része ízesített, még kellemesebben felhasználhatók. Hasonló kedvező étvágycsökkentő hatása van a különböző cornflakes-eknek, amelyek a külföldi szállodák reggeli büféasztalánál elengedhetetlen termékek, és sovány tejjel nagyon sokan ezt választják reggelinek. Hasonló étvágycsökkentő hatásúak lehetnek a müzlik is, ezek egy részét azonban cukorral, mézzel is ízesítették, így az összetételüket, kalóriatartalmukat szükséges figyelembe venni.

Az utóbbi években terjedtek el - főleg import útján - a különböző rost-, vitamin- és ásványianyag-készítmények, melyeket fogyókúrához ajánlanak. Osztályunkon 500 kilokalóriát fogyasztó fogyókúrázó betegek étrendjében kedvező tapasztalatokat szereztünk ezek közül az Ultra Diet Quickkel, majd pár éve a 7 és 17-tel több ezer otthon is tovább fogyókúrázó elhízottnál. A készítmények általában por alakúak, melyeket tejben vagy vízben kell oldani. Különböző, vanília-, csokoládé-, eper-, málna-, stb. ízesítésűek és folyadékkal nagyon kellemes itallá keverhetők. Amelyek tej alapanyagúak (pl. 7 és 17), azoknál nem szükséges a mintegy 100 kilokalóriát jelentő tej hozzáadása. Tejben való feloldásuk, turmixolásuk viszont javíthatja az ízüket, hidegen fogyasztásuk szintén. Jellemző rájuk, hogy magas a rosttartalmuk (legtöbbjük zabkorpa alapanyagú), melynek minden grammja 6-8 g vizet köt meg megfelelő folyadékfogyasztás esetén, ezáltal teltségérzést, jóllakottságot okoz, a megduzzadt rostok lassítják a gyomorürülést, a beleket tömegüknél fogva mozgásra ingerlik, így jól használhatók az elhízottak - és a fogyókúrázók - körében gyakori székrekedés megelőzésére és kezelésére is.

Másik előnyük, hogy igen sokfajta vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mégpedig olyan mennyiségben, hogy napi kétszeri fogyasztásuknál a napi szükséglet 50-90%-át is tartalmazzák a táplálékkal elfogyasztottakkal kiegészítve fedezi a napi vitamin- és ásványianyag-szükségletet. Ez azért fontos, mert fogyókúrás diéta bizonyos fokig hiánydiéta, 2000 kalória alatt már egyes vitaminokból, ásványi anyagokból hiány léphet fel, amelyek a fogyókúrás italokkal kivédhetők. Meg kell jegyezni, hogy tudományos szempontból nem elfogadható, ha ezeket a készítményeket az étkezés teljes helyettesítésére használjuk. A déli főétkezés pl. helyettesíthető velük, egy másik adagot pedig egy könnyű reggelihez lehet hozzáadni. Vacsorához kiegészíthetők ezek az olcsóbb zabkorpa egy adagjával.

Vannak forgalomban olyan készítmények is (pl. Nova Figura), amelyek folyékony italok, és főleg vitamin- és ásványianyag-tartalmuk magas. Mindezeket élesen el kell választani azoktól a különböző újságokban hirdetett (a Diéta Magazinban ilyen nem található - a szerk.) fogyókúrás csodaszerektől, amelyekről józan megfontolás után megállapítható, hogy önmagukban biztosan nem fogyasztanak, hiszen diéta, a kalóriafelvétel csökkentése (vagy energialeadás, mozgás fokozása) nélkül fogyás nem lehetséges. Ezért a különböző - postafiókcímeken hirdetett - karkötők, karperecek, pizsamák, szappanok(!) csak a saját pénztárcánkat fogyasztják.

Mintegy fél évszázada próbálkozik az orvostudomány különböző testsúly-, illetve étvágycsökkentő gyógyszerekkel. A különböző, pajzsmirigykivonatokat tartalmazó, az anyagcserét fokozó hormontabletták csökkenthetik a testsúlyt, azonban súlyos szívpanaszokhoz vezethetnek. Egyedül a pajzsmirigy elégtelen működésével járó hypothyreosisban előforduló elhízásban indokolt és megengedett az alkalmazásuk. A legtöbb "fogyasztó" tabletta (Gracidin, Preludin, Desopimon, Adipex stb.) efedrin-emfetamin származék volt, melyeknek azonban két komoly mellékhatásuk van. Izgatják a központi idegrendszert (sokan, akik ezt használták, idegosztályi kezelésre kerültek), és az esetek egy részében a drogokhoz hasonló hozzászokást, függőséget okoztak.

Ettől a két komoly mellékhatástól mentes a '80-as években megjelent dexfenfluramin alapanyagú készítmény (hazánkban Isolipan néven van - csak orvosi előírásra - forgalomban), melynek más a hatásmechanizmusa. Éhségérzet akkor lép fel, ha az agy szerotoninszintje csökken. Ez helyreállítható valamilyen szénhidráttartalmú étel fogyasztásával, de evés nélkül ezzel a gyógyszerrel is, mely az éhséget kísérő kellemetlen közérzetet is megszünteti. Elsősorban azok számára ajánlják az orvosok, nassoló típusú elhízottak, és egészségi okuk van a fogyásra, testsúlyuk legalább 30 százalékkal meghaladja az ideális súlyt, és valamilyen elhízási szövődmény (magas vérzsír-, vércukor-, vérnyomásszint) is jelen van.

Mellékhatások csak néhány százalékban fordulnak elő, mint amilyenek a szájszárazság, hasmenés, aluszékonyság stb. Mellékhatások jelentkezése esetén az orvosnak kell eldönteni, hogy a kezelés folytatható-e. Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy hosszú távú, eredményes fogyókúrára még ilyen modern szerekkel, gyógyszerekkel sem lehet eredményes a mindennek az alapját képező kalóriaszegény diéta, illetve mozgás nélkül.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció