Felnőttkori fertőző betegségek

Az emberi szervezet legtöbb megbetegedését baktériumok, vírusok, illetve egysejtűek okozhatják. A mindennapi életben számtalan mikroorganizmus van jelen körülöttünk, amelyek szervezetünkbe is bejutnak. Az, hogy a fertőzés valóban bekövetkezik-e, a mikroorganizmus természetétől és az emberi test védekezésétől függ. A fertőzés kimenetele többféle lehet. Ha a kórokozónak sikerül elszaporodnia, az a betegség teljes kifejlődéséhez vezet. Kialakulhat egyensúlyi állapot a védekező mechanizmusok és a kórokozó szaporodása között, ekkor idült fertőzésről beszélünk. Ha az immunrendszer győz, akkor a betegség gyógyul, és a szervezet védetté is válhat.

Rotavírus-fertőzés tünetei és kezelése

Mi a rotavírus-fertőzés?

A rotavírus-fertőzés híg, vizes hasmenést okozó betegség, amely főleg egy éves kor alattiakra veszélyes.

Tünetek

A rotavírus-fertőzés előfordulása

Ez a betegség csecsemőkorban súlyos, mivel ekkor akár kiszáradáshoz is vezethet, de előbb-utóbb biztosan érinti szinte valamennyi gyereket. A vírus felnőtteket is megfertőzhet, de rájuk nézve nem életveszélyes. Komoly problémát a rotavírus inkább csak a károsodott immunrendszerű felnőtteknél okozhat, vagy azoknál, akik nem képesek az elvesztett folyadékot pótolni.
A rotavírus főként az egy év alatti gyaerekeket támadja meg
A rotavírus főként az egy év alatti gyaerekeket támadja meg

A rotavírus-fertőzés okai

A fertőzés kiváltó oka maga a rotavírus. A kórokozó a széklettel terjed: a higiénés szabályok nem megfelelő betartása esetén maga a fertőzött személy, vagy az annak székletével foglalkozó egyén adhatja tovább a vírust. Kórházakban sajnos sokszor az ápolószemélyzet viszi át a kórokozót egyik gyerekről a másikra, ilyen helyeken könnyű megmagyarázni a fertőzés terjedését. A közösségbe járó gyerekek könnyen megfertőzik egymást, akár óvodában, akár bölcsődében.

A fertőzés akár napi tíz-tizenötszöri híg, vizes hasmenést, emellett hányást, lázat is okoz. (Hasmenésről egyébként akkor beszélünk, ha a széklet a megszokottnál hígabb, nem áll össze, illetve ha napi háromszor, vagy annál többször jelentkezik.)
Természetesen van olyan anyatejes baba, akinek minden szoptatás után van széklete, abban pedig túrós, fehér csomócskák láthatóak. Ezzel nincs is probléma, gond akkor van, ha ez a normálisnak mondható helyzet változik, és a széklet vizes jellegű lesz.

A rotavírus-fertőzés diagnózisa

Híg, vizes hasmenést általában vírusok okoznak, gyermekkorban elsősorban a rotavírus szerepe merül fel. Ezt kórházban való fekvés során gyorsteszttel vagy virológiai laborba küldött széklet-mintából lehet igazolni.

A rotavírus-fertőzés kórlefolyása

Szerencsés esetben a rotavírus okozta hasmenés 2-3 nap után megszűnik, de van, hogy a fertőzés 4-5 napig is panaszokat okoz. Öt napnál hosszabb ideig azonban nagyon ritkán szokott fennállni ez a helyzet.

A rotavírus-fertőzés kezelése

Ha az egyéves kor alatti gyerekeknek híg, vizes székletük van, de nem hánynak, akkor otthon is lehet őket ápolgatni. A lényeg, hogy a kicsiket lassan, fokozatosan, kortyonként kell itatni, a megszokott folyadékmennyiség legalább kétszeresével, úgy, hogy vizeletük is legyen. Ha a csecsemő szopik, akkor továbbra is szoptatni kell, ha pedig nem, akkor nem kell diétáztatni. A tej helyett kaphat sós-cukros teát, de etetni mindenképpen kell; az nem megengedhető, hogy a kicsi fél-egy napnál hosszabb ideig csak folyadékot kapjon. A megfelelő folyadékpótlás mellett figyelni kell arra, hogy a szükséges só és cukorbevitel is biztosított legyen. Ebben a hozzátáplálás mellett segíthetnek a patikában kapható rehidráló porok és oldatok is. Ezeknek az a lényege, hogy a föloldásukkal elkészített italban megfelelő legyen a só és a cukor aránya. A kezelés módja idősebb korban is ugyanez.
Ha a kicsiknek nincs vizeletük, vagy csak nagyon kevés, akkor kórházba kell menni. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a súlyos hasmenéshez hányás társul. Ilyenkor azért van szükség kórházi ellátásra, mert fennáll a kiszáradás veszélye, azt biztosan megelőzni pedig csak kórházban, infúziós kezeléssel lehet. Ez utóbbival nem csak a folyadékpótlást oldják meg, hanem a megfelelő só- és cukorbevitelről is gondoskodnak. A betegek antibiotikumot nem kapnak, mivel vírusos fertőzésről van szó.
Nagyobb gyerekeknél és felnőtteknél kórházi ellátásra szinte sosincs szükség, esetükben a probléma megfelelő folyadékpótlás mellett otthon is hamar rendeződik.

A rotavírus-fertőzés megelőzése

A betegség megelőzését a higiéniás szabályok betartása segítheti. Ezek közül a legfontosabb az, hogy a kézmosásra az érintettek mindig figyeljenek oda. A megelőzés érdekében érdemes probiotikumokat fogyasztani, azok ugyanis segítenek elkerülni a fertőzéseket, illetve ha mégis megbetegednek a gyerekek, akkor könnyebben és gyorsabban gyógyulhatnak meg. A fertőzés megelőzhető védőoltással is, ami szájon keresztül adható.

A rotavírus-fertőzés szövődményei

A rotavírus okozta hasmenéstől az egyéves kor alatti gyerekek könnyen kiszáradhatnak. Ha ennek lehetősége felmerül, a kicsinek azonnal kórházba kell kerülnie, mert ebbe a szövődménybe akár bele is halhat. Kiszáradásra az utal, ha a gyerek bágyadttá válik, aluszékony lesz. Ugyancsak jelzésértékű, ha a vizelete kevesebb lesz vagy egyáltalán nincs. Árulkodhat az is, ha a kicsi kutacsa (a csecsemő koponyájának puha alkotórésze a koponyavarratok találkozóhelyén) besüpped, szeme aláárkolttá válik, beesik.

Hasznos tudnivalók a rotavírus-fertőzésről

A rotavírus-fertőzéssel szemben hosszan tartó védettség nem alakul ki, a fertőzést az érintettek akár többször is elkaphatják. Egyedül az mondható el, hogy az újabb fertőzés lefolyása már rendszerint enyhébb. Maga a védőoltás sem jelent életre szóló védelmet, csak nagyjából öt évig előzhető meg vele a megbetegedés.
A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Hidvégi Edit gyermek gasztroenterológus szakorvosnak.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34 °C
Minimum: +17 °C

Napos idő várható kevés gomoly- és fátyolfelhővel. Csapadék nem lesz. A délnyugati, déli szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 37 fok között valószínű. Fronthatás napközben nem okoz kellemetlenséget.