Vakbélgyulladás

A vakbélgyulladás nem a vakbélnek nevezett bélszakasz (coecum), hanem a rajta található féregnyúlvány (appendix vermiformis) gyulladása. Latin nevét, az appendicitis-t is az appendix és a gyulladást jelző -itis végződésből kapjuk.<br/> Gyakorisága nem nagy, százezer emberből 86-nál jelentkezik, és kezelésére is jól bevált protokoll van: antibiotikumok adása a gyulladás csökkentésére, illetve a gyulladt féregnyúlvány sebészi úton történő eltávolítása. Cikkeink segítségével a tünetekről, okokról és a kezelésről is többet tudhat meg.

Kapcsolódó videók

Betegségek

VideóRendelő: Mit kell tudni a köldökön keresztül végzett vakbélműtétről?

A köldökön keresztüli beavatkozások során kézi műszerekkel és kamerákkal végzik el a műtétet a gázzal felfújt hasüregben. Szakértőnk, dr. Kökény Zoltán a videóban a laparoszkópos műtétekről beszél.

Gyógyszerkereső

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +14 °C

A felhősebb északi részeken csökken a felhőzet, és az ország keleti felén erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, míg délnyugat felé haladva sok napsütés várható a fátyolfelhők és a kevés gomolyfelhő mellett. Az északkeleti, keleti megyékben helyenként előfordulhat zápor, zivatar, de kis eséllyel a délnyugati határ közelébe is sodródhatnak ilyen csapadékgócok. A Dunántúlon az északnyugati, keletebbre haladva a nyugati, délnyugati szél élénkül meg, zivatar környezetében viszont erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.