Petefészekcisztát diagnosztizáltak nála, de vakbélgyulladása volt

Amanda azért tette közzé a történetét, hogy felhívja a figyelmet rá, milyen fontos hallgatni a saját megérzéseinkre és a testünk jelzéseire - esetében az élete múlt rajta.

Amanda Buschelman a TikTok-on osztotta meg a történetét, annyira felháborította a kezelő orvosai figyelmetlensége, ami majdnem az életébe került. De az ő esete egyáltalán nem egyedülálló.

@amandabman #appendix #beleivewomen #notanxious #inpain ♬ original sound - Amanda Buschelman

Januárban Amanda a hasa jobb oldalát fájlalta, a fájdalom aztán annyira felerősödött, hogy a háromgyermekes anyuka a háziorvoshoz fordult a problémájával. 

„Gyors külső kismedencei vizsgálatot végzett, megnyomkodta a hasamat - mesélte a 42 éves nő a TODAY.com-nak. - Azt mondta: Te jó ég, azt hiszem, vakbélgyulladása van. Azonnal menjen a sürgősségire!”

Mi az a vakbélgyulladás? 

A köztudatban elterjedt vakbélgyulladás elnevezés anatómiailag helytelen, mert vakbélgyulladáson nem a vakbél (coecum, ejtsd: cőkum), hanem az ahhoz csatlakozó, kesztyűujjhoz hasonló, zárt végű féregnyúlvány (appendix veriformis) gyulladását értjük. Az appendix a bélfalhoz hasonlóan tartalmaz simaizom szövetet, nyálkahártyája csekély mennyiségű nyákot termel, amely a vakbélbe távozik. A féregnyúlvány fala nyiroksejteket tartalmaz, mely a szervezet immunrendszerének a része, ellenanyagok termelésére képes.

Buschelman a legközelebbi sürgősségi osztályra ment, ahol megvizsgálták a vakbelét, ám amikor megérkezett az orvos, hogy értékelje a leleteket és felállítsa a diagnózist, a nő alaposan megdöbbent attól, amit hallott.

Az orvos szerint ugyanis a röntgen alapján nem vakbélgyulladás, hanem petefészekciszta okozta a problémát, ami csak azért volt furcsa, mert a nő 10 évvel ezelőtt teljes méheltávolításon esett át, ami azt jelenti, hogy nincs egy petefészke sem, amin ciszta lehetne. 

Amikor Buschelman ezt közölte az orvossal, a szakember elég lekezelően bánt vele: „Úgy nézett rám, mintha teljesen hülye lennék.”

A nő elmondta az orvosnak, hogy teljesen biztos benne, hogy az endometriózis kezelés részeként a petefészkeit is eltávolították, ám az orvos nem hitt neki. Arra hivatkozott, hogy a hasi röntgenen egy pontot látott, ami arra utal, hogy még mindig endometriózisos tünetei vannak. Az orvos szkeptikusnak tűnt azzal kapcsolatban, hogy a nő petefészkeit műtéti úton valóban eltávolították, egészen addig, amíg utána nem nézett a beteg orvosi előzményeiben. Ám sajnos még mindig nem jutott el ettől a helyes diagnózisig, csupán módosította arra, hogy akkor nem a petefészkekkel van baj, hanem az emésztőrendszerben van gyulladás, amire antibiotikumot írt fel.

„A szívem mélyén bízni akartam abban, hogy tudja az orvos, mit csinál, de a megérzéseim mást súgtak” 

- mondta el a beteg nő, aki végül hazatért az antibiotikummal, ám egész hétvégén tovább fokozódtak a fájdalmai, ezért hétfőn visszament a háziorvoshoz, aki megint beküldte a kórházba azzal, hogy márpedig ez bizony vakbélgyulladás.

Buschelman nehéz szívvel, de visszament a sürgősségi osztályra, ahol egy másik orvos vizsgálta meg, aki megállapította, hogy a nőnek daganata van.

Ezzel a diagnózissal, nagy fájdalmak között küldték haza, hogy keressen fel egy nőgyógyászt, amit meg is tett, a nőgyógyász pedig talált is elváltozást, ami miatt műtétet javasolt a nőnek.

A nő már bármire hajlandó lett volna, hogy elmúljanak a fájdalmai, ezért azonnal belement a műtétbe, amire még így is két hetet kellett várnia. Az operáció után aztán, amikor felébredt, a férje azzal fogadta a nőt, hogy kivették a vakbelét, mert valóban vakbélgyulladása volt, ahogy a háziorvos is megállapította.

Az anya fontosnak érezte, hogy minél több emberhez eljusson a története, mert pontosan tudja, milyen az, amikor elbizonytalanodunk magunkban. Átélte az eset során azt, amikor kételkedni kezd az ember önmagában, csak mert egy orvos nem hiszi el, milyen nagy fájdalmai vannak. 

A vakbélgyulladás diagnózisa megerősítette Buschelmant abban, hogy jól tette, hogy nem hagyta magát lerázni és kitartott amellett, hogy orvosi ellátásra van szüksége. A saját példájával szeretne erőt adni az embereknek, hogy ne hagyják magukat elbizonytalanítani.

 „Nagyon fontos, hogy ne csak az én történetemre koncentráljunk, és hogy beszéljünk mindenkiről, akit egyszerűen figyelmen kívül hagynak. Szeretném, ha az ő történetük is számítana. Mi van, ha a következő nő nem megy vissza a kórházba, és nem bízik a saját testében? Vagy nem jár utána, mert nem tudja, hogy kell?”- mondta.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: