Kiderült, hány csésze kávé javítja az agyműködést

A tudósok szerint megvan, hogy hány csésze kávét kell elkortyolni naponta ahhoz, hogy agyunk jobban működjön.

A kávé kapcsán már számos érdekes megállapításra jutottak a kutatók: például, hogy etikusabb kollégává tesz minket, és még a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is csökkentheti. Nemrég pedig arról olvashattunk, hogy agyunk egészségére is jó hatással lehet. De persze, mint sok minden másban, itt is kulcsszerepet kap a mennyiség.

kávé, agyműködés
A kávéfogyasztási szokások és a mennyiség egyénenként eltérő lehet. Forrás: Getty Images

Mennyi az annyi? 

Bár sokan úgy érzik, hogy már egyetlen csésze kávé elkortyolása után jobban forog az agyuk, a tudósok ezúttal nem ezt vizsgálták. Hanem azt, hogy hány csésze kávé lehet a kulcs a kritikus agyi struktúrák megőrzéséhez, a jobb agyműködéshez.

A német kutatók több mint kétezer, 45 és 74 év közötti felnőttet vontak be vizsgálatukba. Négy csoportra osztották őket: az elsőbe azok kerültek, akik kevesebb, mint egy kávét isznak naponta, a másodikba a napi 1-2 csészével fogyasztók, a harmadikba pedig a 3-4 kávét is bevállalók kerültek, míg az utolsóba azok, akik napi 5-6 kávét is elkortyolnak - számolt be róla a mindbodygreen.com. 

Miután megvizsgálták az alanyok agyát, a tudósok arra jutottak, a napi 3-4 csésze kávét fogyasztók rendelkeztek a legerősebb agyszerkezettel, ami véleményük szerint az általános agyműködés javítását is elősegítheti.

Napi 3-4 csészénél többet nem érdemes inni

Persze, ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy mindenkinek azonnal le kell főznie egy, vagy akár több kávét. Már csak azért sem, mert a tudósok úgy látták, hogy a javulás napi három-négy csésze kávé elfogyasztása után kiegyenlítődött. Vagyis hiába iszik valaki ennél többet, annak nem lesz további pozitív hatása az agyműködésünkre. Felléphet viszont erős szívdobogásérzés, idegesség, szorongás, rosszullét vagy alvászavar - ha nem tartunk mértéket. 

Hogyan értelmezzük a kutatók eredményeit?

Aki nem kávézik, vagy az egészségi állapota miatt, esetleg orvosi utasításra csak napi egyet ihat, azt valószínűleg semmilyen változásra nem sarkallják a fenti eredmények. Aki viszont úgy érzi, hogy bizonyos napokon a reggeli és az ebéd után elfogyasztott kávéja mellé lecsúszna még egy harmadik is, kortyolja el nyugodtan, hiszen az agyműködést is hatékonyan segítheti.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26 °C
Minimum: +14 °C

Délelőtt átmenetileg csökken a felhőzet, ezt követően az északkeleti megyékben erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, míg nyugaton, délnyugaton többnyire kevés fátyol- és gomolyfelhő zavarhatja a napsütést. Eleinte az északi, majd a déli óráktól már az északkeleti megyékben fordulhat elő zápor, zivatar, de a nyugati határszélre is besodródhat egy-egy csapadéktömb. A szél egyre nagyobb területen nyugatira, északnyugatira fordul, és megélénkül. Zivatar környezetében erős lökések lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul. Késő estére 17 és 23 fok közé csökken a hőmérséklet. Egy gyenge hidegfront érkezik, mely jelentősebb változást nem hoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra