Kiderült, melyik kávé a legegészségesebb

A kávé elkészítésének legegészségesebb módját keresve svéd kutatók kimutatták, hogy a szűrt kávé a legjobb hatású az egészségmegőrzés szempontjából.

"Tanulmányunk erős és meggyőző bizonyítékokkal szolgál a kávékészítési módok és a szívrohamok, illetve az élethossz közötti összefüggésekre" - fogalmazott Dag S. Thelle, a svédországi Göteborgi Egyetem kutatója. Hozzátette, a szűretlen - például a török - kávé olyan alkotóelemeket tartalmaz, amelyek megnövelik a vér koleszterinszintjét. A filter eltávolítja ezeket, ezáltal csökkentve a szívrohamok és az idő előtti halálozás kockázatát.

Ihatnak-e kávét az édesanyák gyermekük szoptatási időszakában? Részletek itt.

Thelle 30 évvel ezelőtt fedezte fel, hogy a kávéivás kapcsolatba hozható a koleszterin és a "rossz", LDL-koleszterin szintjének jelentős emelkedésével. Kísérletekkel azonosították a kávé ezért felelős alkotórészeit, valamint megállapították, hogy ezek szűrő segítségével eltávolíthatók. Egy csésze szűretlen kávéban nagyjából 30-szor nagyobb az e tekintetben problémás anyagok koncentrációja, mint a szűrt kávéban.

A szűréssel készült kávé egészségesebb az érrendszerre nézve
A szűréssel készült kávé egészségesebb az érrendszerre nézve. Fotó: Getty Images

Thelle kifejtette, kíváncsiak voltak arra, hogy ez a koleszterinre gyakorolt hatás növeli-e a szívrohamok és a szívbetegségekből eredő halálozások számát. Etikátlan lett volna azonban olyan randomizált vizsgálatot végezni, amelyben az emberek kávézását szorítják keretek közé, ehelyett inkább nagy populációt tanulmányoztak, több évtizedes adatgyűjtés után pedig most mutatták be az eredményeket.

Érdemes szűrt kávét inni

Az 1985 és 2003 között zajlott kutatásban több mint félmillió, 20 és 79 év közötti egészséges norvég nő és férfi vett részt. Kitöltöttek egy kérdőívet a kávézási szokásaikról. A tudósok adatokat gyűjtöttek azokról a változókról is, amelyek befolyásolhatták a kávéfogyasztást és a szívbetegségeket is, ezeket figyelembe vették az elemzés során. Ilyenek voltak a dohányzás, az iskolai végzettség, a testmozgás, a magasság, a testsúly, a vérnyomás és a koleszterinszint.

A résztvevőket átlagosan 20 éven át követték figyelemmel. Ez alatt az idő alatt valamivel több mint 46 ezren elhunytak, közülük 12,6 ezer haláleset oka szív- és érrendszeri betegség volt. Szívroham összesen 6202 személlyel végzett. Az adatok alapján a kutatók végeredményben azt a következtetést vonták le, hogy a kávézás nem veszélyes szokás, sőt, a szűrt kávé fogyasztása egészségesebb, mint a kávézás teljes mellőzése.

A szív- és érrendszeri eredetű halálozások esetében megállapították ugyanis, hogy a szűrt kávé férfiak esetében 12 százalékkal, nők esetében 20 százalékkal csökkentette a halálozás kockázatát a nem kávézókhoz képest. A legalacsonyabb halálozási arány azok között jelentkezett, akik 1-4 csésze szűrt kávét fogyasztottak naponta. "Ez nem magyarázható olyan változókkal, mint a kor, a nem vagy az életmód, ezért úgy gondoljuk, a megfigyelés valós" - mutatott rá Thelle.

A szűretlen kávé sem mindenkire veszélyes

Alapvetően a szűretlen sem növelte meg a halálozás kockázatát azokhoz képest, akik nem fogyasztanak kávét. Kivételt a 60 évnél idősebb férfiak képeznek, akik esetében a szűretlen kávé fogyasztása összeköthető a szív- és érrendszeri okokra visszavezethető halálesetek arányának emelkedésével.

Thelle hangsúlyozta, hogy ezek csak megfigyelési adatok, de ha a közegészségügyi hatóságok a tanácsát kérnék, azt mondaná: "azoknak, akik tudják, hogy magas a koleszterinszintjük, és tenni akarnak ez ellen, azt tanácsolnám, tartózkodjanak a szűretlen kávétól. Ide tartozik a dugattyús kávékészítés is (french press). Mindenki másnak azt tanácsolnám, tiszta lelkiismerettel igya a kávéját és váltson szűrtre".

Eredményeikről a kutatók a European Journal of Preventive Cardiology című szaklapban, az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) lapjában számoltak be.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső