Kiderült, melyik a legboldogabb nemzet a világon

A világ népessége idén boldogabb, mint egy évvel korábban volt: globálisan tízből hét ember boldognak vallja magát – mutatja az Ipsos legújabb nemzetközi felmérése. Rossz hír ugyanakkor, hogy Magyarország továbbra is sereghajtó a vizsgált országok körében.

Ha most megkérdeznék, hogy boldognak érzed-e magad, mit válaszolnál? Az Ipsos kutatói éppen ezt a kérdést tették fel világszerte 32 ország összesen 22 és félezer lakosának idén januárban. A válaszlehetőségek között szerepelt, hogy "nagyon", "inkább igen", "nem igazán" és "egyáltalán nem". Amennyiben az első két opciót vesszük alapul, úgy a jelentés szerint a megkérdezettek 73 százaléka mondta azt, hogy voltaképpen boldog az életében. Ez hat százalékponttal jobb arány, mint a 2021 decemberében mért 67 százalék, de még így is elmarad a tíz évvel korábban, 2013 májusában feljegyzett 77 százaléktól.

Lehetünk-e örökké boldogok? Korábbi cikkünkben ennek a kérdésnek jártunk utána.

A demográfiai adatokat is hozzávéve az látható, hogy a nők egy picivel boldogabbak a férfiaknál (74 százalék a 73 százalékkal szemben), a házasok a nem házasoknál (79 és 68 százalék), illetve a foglalkoztatottak a nem foglalkoztatottaknál (75 és 70 százalék). Bár a szólás szerint a pénz nem boldogít, azért a magas jövedelmű emberek körében is jelentősen magasabb a magukat boldognak vallók aránya (78 százalék), mint a közepes (74) és alacsony jövedelműek (64) esetén. A felmérés alapján az iskolázottság is szoros összefüggést mutat a boldogságérzettel, ami pedig a generációk közötti különbségeket illeti, ott a 60 év körüliek és felettiek között és a 27-42 éves korosztályban a legmagasabb a boldog emberek aránya (75), megelőzve a fiatalokat és fiatal felnőtteket (73) és a 43-58 éveseket (71).

Hatalmas különbségek mutatkoznak meg az egyes országok között is. A 32 nemzet közül a magyar válaszadók vallották legkisebb arányban boldognak magukat: mindössze honfitársaink kereken fele elégedett többé-kevésbé a helyzetével. Érdemes megemlíteni, hogy az elmúlt tíz év vonatkozó felmérései rendre hasonló számokat hoztak Magyarország kapcsán, így aligha tekinthetjük meglepetésnek az amúgy lesújtó eredményt. A lista végén található még Dél-Korea és Lengyelország, méghozzá 57 és 58 százalékos boldogságindexszel. Az élbolyba a listavezető Kína (91 százalék) mellett Szaúd-Arábia (86), Hollandia (85), India (84) és Brazília (83) fért be. A trendek alapján Latin-Amerikában emelkedik, a legtöbb nyugat-európai országban zuhan a boldogság átlagos szintje.

boldogságtérkép
A világ boldogságtérképe. Forrás: Ipsos

A gyerekeinkre büszkék vagyunk, a politikára nem

Ha az élet különböző területeit nézzük, akkor a legtöbben – szülőként – gyermekükkel (85 százalék), élet- vagy házastársukkal (84), a természet közelségével (80), iskolázottságukkal (80), valamint rokoni és baráti kapcsolataikkal (78-78) elégedettek. A legsarkallatosabb problémának az országok gazdasági és politikai helyzete bizonyult: csupán a megkérdezettek átlagosan 40 százaléka elégedett hazája e két aspektusával. Lényegesen többen, a résztvevők 57 százaléka elégedett saját anyagi helyzetével, 63 százaléka szexuális életével, 65 százaléka fizikai aktivitásával. A magyar lakosság alig 20 százaléka elégedett az ország társadalmi és politikai helyzetével, 22 százaléka pedig az ország gazdasági helyzetével. Saját pénzügyi lehetőségeit csak a hazai válaszadók 37 százaléka tartja kielégítőnek, és anyagi javaik is csak 39 százalékukat töltik el megelégedettséggel. Jó hír viszont, hogy a gyermekek a magyar szülők zömének (82) is boldogságot okoznak, akárcsak a romantikus párkapcsolatok az azokban élőknek (84).

A kutatás szerint globálisan az egyéni boldogságot leginkább meghatározó tényezők között szerepel, hogy legyen értelme az életünknek, hogy érezzük a kontrollt saját életünk felett, valamint a mentális egészség és jóllét. Ugyancsak nagyon erős befolyásoló faktor a társasági élet, továbbá a lakhatási körülmények. A társas kapcsolatok fontosságát az is jól jelzi, hogy a válaszadók átlagosan 72 százaléka fogalmazott úgy, hogy baj esetén vannak olyan barátai, közeli ismerősei, akikhez segítségért tud fordulni. Ebben az összevetésben a hollandok vannak a legjobb helyzetben, 82 százalékuk támaszkodhat másokra, ha a szükség úgy hozza, míg a japánok a legrosszabb helyzetben, ahol csak a társadalom 54 százaléka számíthat segítségre különféle nehézségek közepette. A magyar válaszadók 73 százalékos aránnyal a középmezőnyben helyezkednek el: magyarán négyből három honfitársunk tud kihez fordulni segítségért szükség esetén.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

Általában sok napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, amelyek az ország keleti, délkeleti felén tornyosulnak magasabbra. Ott vastagabb fátyolfelhőzet is lehet. A csapadéktevékenység elsősorban az ország keleti, délkeleti felére húzódik, ott több hullámban valószínűek záporok, zivatarok, sőt heves (szupercellás) zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket felhőszakadás, nagyobb méretű jég, valamint viharos, erősen viharos széllökések kísérhetnek. Az északnyugati szél a Dunántúl mellett már a középső országrészben is feltámad. Zivatarok környezetében viharos, akár erősen viharos széllökések is lehetnek. Délutánra 26 és 36 fok közé melegszik fel a levegő, északnyugaton lesz a leghűvösebb, míg délkeleten a legmelegebb. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra