Kiderült, mi teszi boldoggá a magyarokat

Az Ipsos közvélemény-kutató globális boldogságtérképe szerint nem sok okunk van az örömre, Magyarország a harmadik legboldogtalanabb nemzet a világon. A magyarok számára a gyerekvállalás a globális átlagnál előrébb helyezkedik el, és a boldogság szempontjából fontosabb a természetben eltöltött idő is.

Magyarország hosszú ideje sereghajtó a világ nemzeteinek boldogságtérképén, úgy tűnik azonban, hogy a tavalyi év sem javított sokat a hangulatunkon: az Ipsos közvélemény-kutató friss tanulmánya szerint a harminc vizsgált országból 27-ben boldogabbak az emberek, mint nálunk. Egyedül Argentina és Törökország népességének rosszabb a hangulata a magyarokénál.

Bizalmatlanabb és boldogtalanabb a magyar Világszerte háromból csaknem egy megkérdezett mondta azt, hogy a legtöbb emberben meg lehet bízni - derült ki egy friss kutatásból. Magyarország a legbizalmatlanabb és legboldogtalanabb nemzetek között szerepel ezen a listán is.

Az Ipsos évek óta rendszeresen elkészíti boldogságtérképét, melyhez idén 30 ország lakosságának hangulatát mérték fel. Arra voltak kíváncsiak, hogy az adott országban élő emberek mennyire érzik magukat boldognak a hétköznapokban, illetve hogy mely dolgokat tartják a boldogság forrásának. A válaszokat tavaly november 19 és december 3 között gyűjtötték be, majd százalékos arányban is összesítették a vizsgált országok lakosságának hangulatindexét.

A legboldogabb és legszomorúbb nemzetek

Talán senkit sem lep meg az a tény, hogy összességében a gazdaságilag legfejlettebb országok lakossága vallotta magát legboldogabbnak. Hollandia végzett a lista élén 86 százalékos boldogságindexszel, őket Ausztrália (85 százalék), illetve Nagy-Britannia és Kína (83-83 százalékkal) követte a térképen. Némileg kakukktojásnak tekinthető a lista legjobbjai között szereplő India, ahol a lakosság egy jelentős része annak ellenére is boldognak tartja magát, hogy az életszínvonal a világátlag alatti. Az indiai válaszadók 39 százaléka mondta azt, hogy nagyon boldog a mindennapok során, amelynek valószínűleg kulturális okai is vannak.

Zöld jelöléssel a legboldogabb, pirossal pedig a legszomorúbb országok. Forrás: Ipsos
Zöld jelöléssel a legboldogabb, pirossal pedig a legszomorúbb országok. Forrás: Ipsos

A felmérés eredménye szerint Törökország lakossága a legboldogtalanabb, itt a megkérdezett emberek 18 százaléka vallotta azt, hogy egyáltalán nem boldog a mindennapokban, és csupán minden 10. ember értékelte a legmagasabb pontszámmal a saját hangulatát. A második legszomorúbb nemzet Argentina 48 százalékos boldogságindexszel, a harmadik pedig Magyarország 51 százalékkal. Nálunk még a törököknél is kisebb arányban értékelték a legmagasabb pontszámúra a hangulatukat, csupán a megkérdezettek 6 százaléka érezte nagyon boldognak magát. A magyar lakosság 13 százaléka a legalacsonyabbra értékelte hangulatát, vagyis úgy nyilatkozott, hogy egyáltalán nem boldog a mindennapokban.

Az egészség és a gyermekvállalás is sokakat tesz boldoggá

A kutatóintézet munkatársai arra is kíváncsiak voltak, mitől érezhetik boldogabbnak magukat az emberek. Ehhez összesen 31 olyan tényezőt gyűjtöttek össze, ami hatással lehet a kedélyállapotunkra, majd minden válaszadónak értékelnie kellett azt egy négyfokozatú skálán (nagy boldogságot okoz/okoz némi boldogságot/nem okoz örömet/nem vált ki semmilyen érzelmet).

A gyermekvállalás a magyarok számára is az egyik legfontosabb boldogságforrás. Fotó: Getty Images
A gyermekvállalás a magyarok számára is az egyik legfontosabb boldogságforrás. Fotó: Getty Images

A lista élén a fizikai, illetve a mentális egészség szerepel, előbbi a válaszadók 90, utóbbi pedig a 89 százalékát teszi boldoggá. A legjelentősebb boldogságfaktorok között szerepelt még a jól működő házastársi vagy párkapcsolat (77 százalék), a gyermekvállalás (69 százalék), illetve az érzés, hogy az életünknek van értelme (88 százalék). Szintén sok válaszadónak hozzáadnak a boldogságához a megfelelő lakókörülmények (89 százalék), a személyes biztonságérzet (88 százalék), illetve az, ha a természetben tartózkodhat (86 százalék).

Nem mindenkinek fontos az egészség vagy a gyermekáldás

Nemzetenként jelentős eltéréseket figyeltek meg azon a téren, hogy mi teszi a lakosságot boldoggá. Az egészséget szinte minden országban a legfontosabbak között tartják számon, kivéve Japánt, ahol a testi jólét csupán a 8., a mentális pedig csak a 11. legfontosabb tényező volt a boldogság szempontjából. A szigetországban élők hangulatát a természet közelsége sem befolyásolja jelentősen, 23. helyre került számukra ez a tétel. Brazíliában a gyermekáldás csupán a 17. tényező a listán, a párkapcsolat és házasság pedig még kevésbé teszi őket boldoggá, a 20. helyre sorolták.

A kutatás szerint a magyarokat az alábbi dolgok teszik igazán boldoggá:

  1. testi egészség;
  2. párkapcsolat vagy házasság;
  3. mentális egészség, illetve a gyermekvállalás;
  4. megfelelő élet- és lakókörülmények, a természet közelsége és a jó szex.

Ez utóbbi, vagyis a megfelelő szexuális élet sokkal jobban befolyásolja a magyarok boldogságát, mint a világátlagét, ahol csupán a 19. helyre került ez a tétel. Legkevésbé a közösségi média felületeinek böngészése okoz számunkra örömet (a legtöbb országban is ez a tétel végzett az utolsó helyen), de a világátlagnál kevésbé érdekel minket a vallási/spirituális jólét, valamint a nemzetünk boldogsága is. Szintén nem tartjuk olyan fontosnak azt, hogy több pénzünk legyen - ez a tétel a legtöbb országban a tíz között szerepel, nálunk csupán a középmezőnyben.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)