A pszichopaták butábbak az átlagnál

Manipulatívnak, érzéketlennek és intelligensnek gondolja a legtöbb ember a pszichopatákat. De vajon tényleg olyan okosak, mint feltételezzük róluk? Az új kutatások szerint, ami az észbeli képességeket illet, a pszichopaták nem állnak túl jól. Sőt az átlagosnál valószínűleg alacsonyabb a legtöbbjük intelligenciaszintje.

Nem sok kitalált személy van akkora hatással a közgondolkodásra, mint dr. Hannibal Lecter, "A bárányok hallgatnak" című kultikus thriller pszichopata sorozatgyilkos orvosa. Jonathan Demme rendező, Thomas Harris regényíró, Ted Tally forgatókönyvíró, no és persze a karaktert megformáló Sir Anthony Hopkins olyan szuggesztív erővel ábrázolta dr. Lectert, hogy a ráaggatott vonások, többek között a kivételes intelligencia , beleépültek a pszichopátia közképébe. Akik eszerint könyörtelen, tisztességtelen, ugyanakkor elbűvölő és tehetséges emberek páratlan intelligenciával.

Lecter
Sir Anthony Hopkins (alias dr. Hannibal Lecter) viaszbábuja Madame Tussaud bangkoki panoptikumában. Átprogramozta az agyunkat

A pszichopaták tanulmányozásának története során az általános jellemzőik, tulajdonságaik, különösen intelligenciájuk foka vitatott volt, gyakran még a pszichológusok között is. A legújabb kutatások azonban azt bizonyítják, hogy a korábbi tanulmányok kiindulása már a kezdetektől hibás, mert ezek elsősorban a jól képzett, tanult közép- és felső osztályba tartozó betegekre koncentrált.

A tények ellentmondanak annak a képnek, amely szerint ezek az emberek gyakran manipulatívak és sármosak, s ami egyben hitelessé tette az elképzelést, hogy intelligensebbek is, mint a többség. Valószínűleg nem ez a helyzet, és valójában az ellenkezője igaz, s pszichopaták alighanem kevésbé intelligensek az átlagnál.

A kutatás - 97 korábbi tanulmány meta-analízise -, azt vizsgálta, hogy az intelligencia hogyan kapcsolódik pszichopátiához. A vizsgálatok több mint 9000 résztvevőt érintettek, beleértve mind azokat, akik jelenleg börtönben vannak, és azokat is, akik sikeres karriert futottak. Azt találták, hogy azok, akik magasabb pontszámot értek el a pszichopata vonásokban inkább alacsonyabb eredményeket értek el az IQ jellemzőkben, ami gyenge, de mégis szignifikáns összefüggés.

Nehéz megmondani, hogy ki a pszichopata, mert nincsenek olyan neurológiai markerek, amelyek jeleznék, hogy valakiből hiányzik a normális emberi empátia. Egy új tanulmány szerint ezeknek a pszichopata tendenciáknak gyakran nagyon kreatív megjelenési formái vannak, ami arra utal, hogy a bátor és kíméletlen gondolkodás segíthet a nagy ötletek kifejlesztésében. Részletek!

Létezik egy sor variáció mind intelligenciával és pszichopátiával, ami arra vall, hogy bőven van még potenciál a betegségen belüli osztályozásra. Annak a megváltozása, ahogyan a pszichopatákra tekintünk kihathat nemcsak a nagyközönség gondolkodására, hanem a büntető igazságszolgáltatási rendszerre is, amely felülírhatja a kezelésükre vonatkozó jelenlegi szabályokat, ahogy a kiszabható ítéleteket is.

Forrás: IFL Science

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +17 °C

Általában derült vagy gyengén felhős lesz az ég, csupán délnyugaton lehet időnként több a felhő. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél nagy területen lesz élénk. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő. Ma átmenetileg frontmentes idő várható, holnap ugyanakkor érkezik az újabb front az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra