A három sötét pont rávilágít: ön is pszichopata?

Nehéz megmondani, hogy ki a pszichopata, mert nincsenek olyan neurológiai markerek, amelyek jeleznék, hogy valakiből hiányzik a normális emberi empátia. Egy új tanulmány szerint ezeknek a pszichopata tendenciáknak gyakran nagyon kreatív megjelenési formái vannak, ami arra utal, hogy a bátor és kíméletlen gondolkodás segíthet a nagy ötletek kifejlesztésében.

„Úgy gondoljuk, hogy a pszichopatikus merészség formájában megjelenő érzelmi gátlástalanság valójában szerves része egyes kreatív személyiségeknek, és funkcionálisan kapcsolódik az alkotói folyamathoz” – írták a De La Salle University kutatói.

A kontrollált mértékű pszichopátia lehet akár jó dolog is. Számos tanulmány kimutatta már, hogy az empátia hiánya előnyös lehet az üzleti életben. Az új vizsgálatok pedig arra vallanak, hogy a gátlástalan pszichopátia fokozhatja a kreatív gondolkodást, valami mást, mint amit a gondosan kialakított machiavellista tervek tartalmaznak.

A Fülöp-szigeteken működő kutatócsapat 503 résztvevővel dolgozott egy felmérésben, hogy meghatározzák az alanyok „sötét hármas pontjait”, azaz mennyire nárcisztikusak , pszichopaták, és machiavellisták. A teszt többek között olyan kijelentéseket tartalmazott, hogy a „megtérülésnek gyorsnak és szemérmetlennek kell lennie”, vagy „manipuláltam, hogy végigjárhassam az utam”. Azok, akik egyetértenek az ilyen kijelentésekkel magasra pozicionálják magukat a pszichopátia mércéjén.

A krimikben, horrorfilmekben gyakran találkozhatunk a pszichopata, szociopata jelzővel. A laikusok, de gyakran a szakemberek is egymás szinonimájaként használják a két szót. Pontosan mit jelentenek és milyen különbségek vannak a kettő között? Részletek! A tanulmány második részében a tudósok kikérdezték a résztvevőket 10 különböző kreatív területen, beleértve a vizuális művészeteket, a táncot, a tudományos felfedezéseket és a kulináris művészeteket is. A tevékenységük felsorolása mellett a résztvevők azt is értékelték, hogy milyen szinten érték el a kreatív törekvéseiket. A rangsorolás a kezdő szinttől indult, a képzésben való részvételen folytatódott, s egészen odáig emelkedett, hogy a munkáik országos kiadványokban jelennek meg. A tudósok a kreatív teljesítmény pontszámokat összevetették a sötét hármas pontszámokkal.

A kontrollált mértékű pszichopátia lehet akár jó dolog is

A magas pszichopátia értékek erősen korreláltak a magas kreatív teljesítményt jelző pontszámokkal. A nárcizmus értékelését szintén odaállították a kreatív teljesítmény pontszámai mellé, s a kutatók megállapították, hogy a nárcisztikus emberek valószínűleg hazudnak az eredményeikről, s „fényezik magukat”. Emiatt úgy vélték, hogy a kreativitás és a pszichopátia kapcsolata sokkal erőteljesebb.

A kutatók megismételték a kísérletet egy további teszttel annak megállapítására, hogy milyen pszichopata vonások azok, amelyek a nagy kreativitási pontszámokat hozták. Azok, akiknek kreatív tehetségük van, gyakran merészek is egyszersmind. Ugyan félnek, és stresszesek egy kicsit, és érzelmileg kevésbé gátlásosak, mégis gyakran figyelmen kívül hagyják a társadalmi konvenciókat és az önkontrolljukkal is gondjaik adódnak.

Mindemellett az eredmények arra utalnak, hogy egy merész, gátlástalan megközelítés a legjobb lehet a kreatív gondolkodáshoz , s a kutatások több bizonyítékot is találtak, hogy a pszichopatáknak nem feltétlenül kell marginalizálódniuk.

Forrás: medicaldaily.com

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +17 °C

Általában derült vagy gyengén felhős lesz az ég, csupán délnyugaton lehet időnként több a felhő. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti szél nagy területen lesz élénk, a Tiszántúlon helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű, a délkeleti határnál lesz a legmelegebb. Késő estére 17 és 24 fok közé hűl le a levegő. Ma átmenetileg frontmentes idő várható, holnap ugyanakkor érkezik az újabb front az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra