Koronavírus: érdekes megoldást választottak a litvánok

Hatalmas szabadtéri kávézóvá alakítják a litván fővárost. A vilniusi önkormányzat engedélyezte, hogy a vendéglátóhelyek, kávézók, bárok ingyen kihelyezhessék asztalaikat közterületekre, lehetővé téve a fizikai távolságtartást a koronavírus-járvány feltartóztatását célzó korlátozó intézkedések közepette.

Litvániában eddig mintegy 1400 embert fertőzött meg és 45 életet követelt az új típusú koronavírus. Az ország egy 4 lépcsős tervet készítettek a korábban elrendelt karantén előírásainak lazítására. A második szakaszban járva már ezen a héten újra kinyithattak a múzeumok, a könyvtárak, a kávézók, a szépségszalonok és a fodrászüzletek.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Litvánia, koronavírus korlátozások, koronavírus kijárási korlátozások enyhítése, koronavírus kávézók
koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus Litvánia, koronavírus korlátozások, koronavírus kijárási korlátozások enyhítése, koronavírus kávézók

A távolságtartás még mindig kötelező

Az egészségügyi tárca azonban szigorú intézkedéseket hozott a távolságtartási szabályokra vonatkozóan a koronavírus-járvány kordában tartása érdekében. Az üzletekben egyszerre csak korlátozott számú vásárló lehet, a közterületeken kötelező maszkot viselni, a kávézók és éttermek asztalainak pedig két méter távolságra kell lenniük egymástól.

Koronavírus: nem lett baj a svéd stratégiából - kattintson a részletekért!

Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő vilniusi óvárosban azonban ez gondot jelentett, mivel szűk utcácskáin szinte alig lehet kihelyezni néhány asztalt - ez indította a polgármestert az intézkedésre. "A plázák, terek, utcák menti kávézóknak engedélyezzük, hogy ingyen helyezzenek el asztalokat kültéren ebben a szezonban, hogy a karantén idején is folytathassák tevékenységüket" - mondta Remigijus Simasius polgármester. Mint mondta, az intézkedés segíteni fogja, hogy a kávézók megtartsák a munkahelyeket és életben tartsák Vilniust - hangoztatta. A koronavírus-járvány azonban még nem ért véget, így közbiztonság továbbra is elsődleges szempont - emelte ki.

Újjáéled a vendéglátás

A város 18 közterületét, köztük a központban lévő Székesegyház-teret megnyitották az utcai kávézók, éttermek előtt, és ahogy a nyár közeleg, további területekre települhetnek majd ki a vendéglátók. Az intézkedést üdvözölték az üzlettulajdonosok, és már több mint 160-an jelentkeztek a kezdeményezésre. "Épp időben érkezett" - mondta az intézkedésről Evalda Siskauskiene, a litván szálloda- és étteremszövetség illetékese. Úgy véli, ez segíteni fogja tagjaikat, hogy több vendéget fogadjanak, és a koronavírus okozta helyzet ellenére visszahozzák az életet a város utcáira - anélkül, hogy megsértenék a biztonsági szabályokat.

A vilniusi hatóságok egyébként 400 ezer euró értékben étkezési utalványokat ajándékoztak város egészségügyi dolgozóinak. Részben ezzel köszönik meg a szakemberek munkáját, továbbá így egy lökést is adnak a koronavírus miatt korábban kiüresedett vendéglátóhelyek újjáéledésének is.

A svájci gyerekek anyák napján újra megölelhetik a nagymamát - a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében olvashatja el!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció