A szerénység váratlan hatása

Gyerekként sokszor halljuk, hogy ha valamilyen pozitív dolog történik velünk és sikereket érünk el, ne kérkedjünk ezekkel, ne dörgöljük őket mások orra alá. Amerikai kutatók szerint ugyanakkor ennek a szerénységnek negatív velejárói is lehetnek.

Kiből válhat legjobb barát? Kattintson, és kiderül!

A Michigani Egyetem kutatói egyenesen arra buzdítanak mindenkit, hogy bátran újságolja el a sikereit és pozitív élményeit a hozzá közel álló barátoknak, rokonoknak. Mindezzel ráadásul nem magunknak, hanem nekik teszünk jót - számolt be róla a Medical Xpress portál. Az emberek többsége jellemzően tart tőle, hogy dicsekvőnek, nagyzolónak tartja majd a környezete, ha minden vele történő kellemes dolognak egyből hangot ad, ezért inkább kivárnak a jó hírek közlésével vagy éppen mélyen hallgatnak róla. Ez azonban a friss amerikai kutatás szerint könnyen a visszájára fordulhat. A Journal of Personality című szaklapban közzétett tanulmány szerint ugyanis kifejezetten rossz érzéseket kelthet a barátokban, családtagokban, ha nem személyesen tőlünk tudják meg a jó híreket.

barátság beszélgetés szerénység jó hír társalgás
A barátainknak bátran újságoljunk el minden jó hírt! Fotó: Getty Images

A szakemberek szerint az emberek hajlamosak alulbecsülni azt, hogy a szeretteik mennyire tudnának együtt örülni velük, ezért inkább kivárják, amíg más forrásból jut a tudomásukra a sikereik híre. "Eközben azonban megfeledkeznek arról, hogy a másik személy kevésbé értékesnek érezheti magát attól, hogy nem személyesen osztottunk meg vele egy fontos történést" - magyarázza Oscar Ybarra, a tanulmány társszerzője, az egyetem pszichológia doktorandusza.

A kutató két társával együtt közel 2200 résztvevő segítségével végzett felmérést, melynek során azt vizsgálták, hogyan reagálnak az emberek arra, ha egy hozzájuk közel álló személynek lehetősége lenne megosztani velük egy nagy hírt, ám ezt mégsem teszi meg.

A résztvevőknek el kellett képzelniük, hogy egy közeli barátjukkal beszélgetnek, akinek felteszik azt a kérdést, hogy mi újság a munkahelyükön, de csak azt a választ kapják, hogy "minden rendben". Másnap aztán a Facebook-hírfolyamukban megjelent egy bejegyzés, amelyben a szóban forgó barát kollégái gratuláltak az előléptetéséhez. A résztvevőknek ezután értékelniük kellett, hogyan érezték magukat ettől. Nem meglepő módon az alanyok többségében negatív érzelmeket keltett a tény, hogy a barátjuk nem használta ki az adódó lehetőséget arra, hogy megossza velük a nagy hírt. "Emiatt az akár évek óta stabilan fennálló baráti kapcsolatot is kevésbé értékesnek tekinthetik, és megkérdőjeleződik bennük az, hogy a másik fel mennyire tartja értékesnek, megbízhatónak és szorosnak a kettejük közti kapcsolatot" - tette hozzá Ybarra, ugyanakkor kiemelte, elképzelhető, hogy a negatív érzésekben közrejátszik az is, hogy a barátaink szeretnének minél többet tudni rólunk, vagyis ilyenkor úgy érzik, kimaradnak valami fontos dologból.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)