Top 10: ezek a legértékesebb tulajdonságaink

Mindenki szeretné tudni, mely tulajdonságai viszik közelebb életcéljai és a boldogság eléréséhez. Egy kutatás most a 10 legfontosabb tulajdonságot jelölte ki az emberi psziché rengetegféle képessége közül.

Szinte képtelenség áttekinteni azt az évi több száz cikket, amely a pszichés erősségekkel foglalkozik. A szülők gyakran mégis jogosan teszik fel a kérdést: a gyereküknek mely tulajdonságait érdemes fejleszteniük, melyik pszichés sajátságok a legfontosabbak az életben?

A siker valóban sikert szül

A siker számos formában jelentkezhet, de míg egyeseknek folyamatosan megadatik, addig mások elbuknak. A kutatók most kimutatták, hogy a siker valóban sikert szül - legalábbis egy bizonyos mértékig. Tudjon meg többet, kattintson!

A gyermekek nevelésével foglalkozó szervezetek, az iskolák is szeretnének valamilyen biztos alapot azzal kapcsolatosan, hogy mely tulajdonságokra érdemes ráerősíteni annak érdekében, hogy a felnövekvő gyerek a legtöbbet profitálhasson adottságaiból. A nagy tanácstalanságnak részben az az oka, hogy túl sok információ érhető el ezzel a kérdéssel kapcsolatosan. Éppen ezért a Psychology Today egy 10 elemből álló listát adott közre Todd B. Kashdan kutatásai alapján, hogy szerintük melyek a legfontosabb pszichés erősségek.

A témával foglalkozó pszichológiai kutatások legnagyobb problémája az, hogy az egyes kutatók mást és mást emelnek ki a tulajdonságok közül, és csak saját vesszőparipáikat tesztelik vizsgálataik során. Van, aki a hálát, van aki a megbocsátást emeli ki. Mások inkább az optimizmusra, a vállalkozó szellemre vagy az egyediségre helyezik a hangsúlyt. Megint mások a boldogságra fókuszálnak, vagy az életcélokra. Nem csoda, hogy sokan kutatják, hogy hogyan lehet egészséges, kiegyensúlyozott és teljes életet élni, és hogyan lehet ezt megtanítani a gyermekeinknek, hiszen ez mindenkinek nagyon fontos. A kutatók közül sokan vélik tudni a tuti receptet...

Egy kutatás a 10 legfontosabb pszichés erősségünket jelölte ki

Egy kutatás a 10 legfontosabb pszichés erősségünket jelölte ki


A kutatások alapján pedig nagyon hosszú listák állíthatók össze, hogy mi minden játszik közre az ember jó közérzetében, sikeres életében. A következő lépés éppen az lehetne, hogy a listákon szereplő tulajdonságokat szisztematikusan összehasonlítsák, hogy kiderüljön, melyikek közülük az igazán perdöntőek. Ennek alapján meg lehetne szűrni a rengeteg tulajdonságot, hogy egy belátható és valóban hasznosítható lista álljon össze.

Kashdan és munkatársai 755 személyt vizsgáltak meg, hogy kiderítsék, mely tulajdonságok az igazán fontosak az ember boldogulása szempontjából. Tíz tulajdonságot hasonlítottak össze két szempont alapján: egyrészt annak mentén, hogy azok megléte mennyire jelzi előre a célok elérését, másrészt abból a szempontból, hogy a tulajdonság megléte mekkora változást idézett elő az illető boldogulásában.

Az összehasonlítás alapján a következő sorrendet kapták:

  • Vállalkozó szellem
  • Hála
  • Kíváncsiság
  • Egyediség, egyedi érdeklődés
  • Belső kontroll
  • Életcél
  • Az erősségek kihasználása, és a tudás
  • A boldogság keresése az örömmaximalizálás és a fájdalomminimalizálás által
  • A boldogság keresése valamilyen tevékenység melletti elköteleződés révén
  • A boldogság keresése a tartalmas élet megélésén keresztül
Természetesen a vizsgálat nem terjedhetett ki minden fontos tulajdonságra, a lista tehát nem lehet kimerítő. Biztosan vannak még olyan tulajdonságok, amelyek fontosak az életcélok elérése szempontjából. Ez a vizsgálat azonban jó kiindulópont lehet egy hosszabb távú nemzetközi felméréshez.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
, °C
Minimum:
, °C

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag