Parkinson-kórt okozhat ez a gyakran használt szer

A növényvédő szerek mezőgazdasági szempontból nagyon fontosak, azonban egyre több érv szól ellenük az emberi egészségre gyakorolt hatásuk miatt.

A sok növényvédő szertől nő a Parkinson-kór kialakulásának kockázata – figyelmeztetett Facebook-posztjában a Rizikometer. Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó csapat egy viszonylag friss tanulmány eredményeire hivatkozva állította ezt.

férfi növényeket vizsgál
Az emberi egészségre gyakorolt hatásuk miatt egyre több érv szól a növényvédő szerek használata ellen. Fotó: Getty Images

Fokozott rizikóval néz szembe, aki ilyen helyen él

Mint írták, azok esetében, akik olyan területen élnek, ahol nagymértékű a növényvédőszer-használat, fokozott a Parkinson-kór kialakulásának kockázata. Egy amerikai összehasonlító vizsgálat az Egyesült Államok egy olyan régióját vette górcső alá, ahol lakott részek és – a növényvédő szereket nagy mennyiségben használó – mezőgazdasági területek egyaránt megtalálhatók.

Ezek a szerek a legproblémásabbak

A vizsgált területen beazonosított 65-féle peszticid közül 14 esetében „erősen gyanítható”, hogy növeli a Parkinson-kór kialakulásának esélyét. A legerősebb összefüggést a szimazinnal, az atrazinnal és a lindánnal találták. A szimazin gyakori használata 36, az atraziné 31, a lindáné pedig 25 százalékkal növelte a rizikót.

Egyébként korábbi vizsgálatok már a növényvédő szerek használata és az Alzheimer-kór, illetve más neurodegeneratív betegségek kialakulása között is találtak összefüggéseket.

A növényvédő szerek olyan kémiai vagy biológiai anyagok, amelyekkel az ember által kártevőnek minősített élő szervezeteket pusztítják el. A kezelt élelmiszerek elfogyasztása során szervezetünkbe juttatott vegyszerek azonban komoly károkat okozhatnak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többórás napsütés várható és többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani, melyeket felhőszakadás, jégeső is kísérhet. Heves zivatarok is előfordulhatnak. A déli, délkeleti irányú szél csak néhol élénkül meg, zivatarok környezetében azonban viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 21 fok közé hűl le a levegő. Lesz némi változékonyság a nap folyamán, de fronthatást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra