A tetoválások is kihatnak mentális egészségünkre

A tetoválások már az ősidők óta az életünk részei, funkciójuk tekintetében azonban jelentős változásokon mentek át. Ma már inkább az önkifejezés és az egyediség egyik igen látványos eszközének számítanak, ráadásul mentális egészségünkre is komoly hatást gyakorolnak a bőrünkre varratott minták.

Mivel a bőr a test legszembetűnőbb része, és sokszor ezzel azonosítjuk magát az embert, ezért teljesen kézenfekvőnek tűnik, hogy ezt a felületet is önazonosságunk növelésére használjuk fel. A tetoválás divat, önkifejezés, lázadás és művészet egyben, elkészíttetését viszont még számos egyéb tényező is motiválhatja – például emlékállítás, önsegítés, a többiektől való eltérés (egyediség érzése), vagy a mással (barátainkkal, szerelmünkkel, családtagjainkkal) való összetartozás kifejezése.

Arról, hogy a friss tetoválás megfelelő kezelése miért nagyon fontos a különböző fertőzések megelőzése érdekében, már a HáziPatika.com-on is megjelentek cikkek. Az alábbiakban azonban inkább a tetoválás pszichológiájáról lesz szó: a Mélylevegő Projekt közelmúltban megjelent posztja alapján bemutatjuk, milyen hatásokat gyakorolhat a mentális egészségünkre a tetováltatás.

tetovált anya tartja a karjában a kisfiát
Mentális egészségünk szempontjából sem mindegy, milyen mintát varratunk magunkra. Fotó: Getty Images

„Minek ilyen látványosan lázadni?”

Az utóbbi évtizedekben egyre elterjedtebbé és megszokottabbá vált a tetováltatás, leginkább a fiatalok körében – egyes becslések szerint például a 18 és 29 év közöttiek csaknem 40 százalékának van legalább 1 tetoválása. Így ma már kevésbé fogadja megrökönyödéssel a társadalom a bőrre varratott – fekete-fehér, vagy akár élénk színekben pompázó – mintákat. Mégis sokakban felmerülhetnek kérdések:

  • Miért „kell” ezt csinálnod a bőröddel?
  • Minek ilyen látványosan lázadni?
  • Hogyan fogsz majd kinézni, amikor megöregszel?
  • Mit szólnak majd a munkahelyeden?
  • Nem félsz, hogy később megbánod?

Mint már fentebb utaltunk rá, sokan nem csupán „lázadás” céljából vagy divathullám miatt készíttet tetoválást. A nők leginkább a szexualitásuk kifejezésére és függetlenségük hangsúlyozására, míg a férfiak inkább az egyediség és különbözőség iránti igény kielégítésére „használják” a tetoválásokat – mutatott rá Mélylevegő Projekt posztjában a témát kidolgozó Csikos Csenge Alíz. Mint írta, az sem egyedi eset, hogy a tetoválás elkészítését valamilyen élethelyzeti krízis előzi meg. A hosszú tervezési idő, az utógondozás és az elköteleződés miatt pedig mélyebb pszichológiai jelentést is tulajdoníthatunk a tetoválásoknak.

Fejlődhetünk és gyógyulhatunk általa

A Mélylevegő Projekt gyűjtése az alábbi, egyértelműen pozitív hatásokat társítja a tetováltatáshoz:

  • Egy jól sikerült tetoválás növelheti az egyén önértékelését.
  • Úgy érezhetjük, hogy ha a tetoválás mellett döntünk, akkor visszanyerjük a kontrollt saját magunk és életünk felett. Ez tehát sokaknak egy megküzdési mechanizmus, amikor egy olyan helyzetben vannak, amelyet nem tudnak irányítani.
  • Az érzelmek kifejezése, illetve a traumák elfogadása és feldolgozása is könnyebbé válhat a tetoválások segítségével.
  • A bőrre varratott minták személyes jelentésének elemzésével és tudatosításával jelentősen fejlődhet az önismeret is.
  • A tetováltatással a tűrőképességünket is tesztelhetjük, fejleszthetjük.

Ezekről is fontos tudni

Nem mehetünk el azonban szó nélkül a mellett, hogy a rendszeresen tetováltatók körében előfordulhat, hogy függőség alakul ki a fájdalom hatására felszabaduló endorfin iránt. Az sem ritka továbbá, hogy a nehéz érzésekkel való szembenézés helyett inkább tetoválásokat gyűjt valaki.

Emellett tulajdonképpen a tetováltatás is az önsértés egyik fajtájának számít, hiszen szándékosan okozunk fájdalmat és sebet magunknak – ez azonban a társadalom szemében elfogadott formája az úgynevezett nem öngyilkos szándékú önsértésnek (NSSI). Sokan tehát ilyen módon élik meg a sérelmeikből származó dühöt és fájdalmat.

Az érintettek többsége egyébként jellemzően nem bánja meg, hogy elkészíttette a tetoválását. Ettől viszont még fontos megjegyezni, hogy egy nem jól megválasztott minta kellemetlen érzéseket, súlyosabb esetben pedig akár szorongást is kiválthat. A leginkább a túl fiatalon, elhamarkodott döntés után, illetve az olcsóság miatt nem kellően képzett szakemberrel elkészíttetett, rossz minőségű tetoválások hatnak negatívan a viselőjük lelki és mentális jóllétére.

Pro és kontra

Az említett Facebook-poszthoz egyébként több komment is érkezett. A hozzászólók egyike például azt írta, hogy az egyik leggyakoribb kérdés, amit tetoválásai kapcsán feltesznek neki, az, hogy mit szólnak majd azokhoz a munkahelyén. „Soha nem akarok, és nem is fogok olyan helyen dolgozni, és egy percet is az életemből adni, ahol ez probléma, és nem az embert nézik, hanem a tetkót” – fejtette ki véleményét a kommentíró.

Egy másik hozzászóló ugyanakkor rámutatott arra is, hogy amikor az előítéletekről beszélünk, akkor arról is nagyon fontos beszélni, hogy milyenek azok a tetoválások. A nő például inkább nem bízta rá gyermekeit egy bébiszitterre, mert annak „sátánista szimbólumokkal volt tele a karja”. Mint írta, őt maga a tetoválás ténye egyáltalán nem zavarja, hiszen neki is van több – az viszont igenis számít, hogy a bőrre varratott minták milyen üzeneteket hordoznak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +2 °C

A felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, és általában sok napsütés valószínű a gomolyfelhő-képződés mellett. Helyenként - nagyobb eséllyel nyugaton és északkeleten - valószínű zápor. Az északnyugati szelet a délnyugati és északkeleti tájak kivételével élénk széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű. Késő estére 3 és 9 fok közé hűl le a levegő. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra