Meglepő dolgok, amelyek boldogabbá tehetnek minket

Talán kevesen tudják, de a boldogság tulajdonképpen a testünkben végbemenő kémiai folyamatok eredménye. Nézzük, mit kell tennünk ahhoz, hogy serkentsük boldogsághormonjaink termelődését.

Négy olyan hormont különböztetünk meg, amely a boldogságérzetünkért felelős: a szerotonint, az oxitocint, a dopamint és az endorfinokat. Ezek termelődését számos tevékenységgel serkenthetjük. Az alábbiakban a Mélylevegő Projekt gyűjtése alapján bemutatjuk, hogyan javíthatjuk hangulatunkat egyszerű, a boldogsághormonok termelődését serkentő lépésekkel.

oxitocin, dopamin, szerotonin, endorfin, boldogsághormon, hormonok
A jóga és a házi kedvenceink közelsége például serkenti az oxitocin termelődését. Fotó: Getty Images

Nosztalgiázzunk, dögönyözzünk háziállatot

A szerotonin a nyugalom, a biztonság, az öröm és a magabiztosság érzéséért felelős hormon. Alacsony szintje „megrögzött, kényszeres gondolatokhoz és tettekhez, illetve agresszív viselkedéshez és impulzivitáshoz vezethet”. Szintjének megemeléséhez ajánlott sok időt tölteni a napfényben, az UV-sugarak hatására termelődő D-vitamin ugyanis serkenti a szerotonin termelődését. Ez azonban az őszi-téli hónapokban kevésbé járható út, így érdemes az alábbiakat is kipróbálni:

  • Fogyasszunk tápanyagokban gazdag ételeket
  • Igyunk eleget
  • Nosztalgiázzunk gyakran, idézzük fel pozitív emlékeinket
  • Mondjunk magunknak mindennap megerősítéseket
  • Gyakoroljuk a hálaadást

A pozitív szociális interakciókra és kapcsolatokra a testünk a „szeretethormonként” is gyakran emlegetett oxitocin termelésével válaszol. Oxitocinszintünk növelésére tehát jó megoldás, ha találkozunk barátainkkal, gyakran megsimogatjuk házi kedvencünket, illetve megérintünk egy általunk szeretett személyt. De jó szolgálatot tehet a jógázás, a masszázs, illetve az apró sikerek megünneplése is. Fontos a megfelelő stresszkezelés is, ugyanis a feszültség gátolja az oxitocintermelődést.

Sokszor hallhattuk már, hogy egy séta néha csodákra képes, hiszen gyógyítja a lelket, valamint kikapcsolja az elmét. De vajon milyen hatással van ránk valójában a kirándulás, és mit tehetünk azért, hogy kihozzuk a maximumot a szabadban töltött időből? Mutatjuk.

Ezért extrán megéri gyakrabban mozogni

A motiváció kulcsát a jutalom- és élvezethormonnak is nevezett dopamin jelenti. Termelődését elősegíti, ha előre megtervezzük a napjainkat, listát vezetünk teendőinkről, megjutalmazzuk magunkat céljaink elérése után, vagy meditálunk. Hasonló hatást érhetünk el továbbá, ha több testmozgást végzünk – például liftezés helyett lépcsőzünk, autózás helyett pedig sétálunk –, illetve ha fehérjében gazdag ételeket fogyasztunk.

Az endorfinokata test természetes fájdalomcsillapítóinak” is szokták nevezni, hiszen a szervezet egyebek mellett fájdalommal járó sérülések esetén is a hormon termelésébe kezd. Szerencsére azonban a baleseteknél kellemesebb módok is vannak arra, hogy megemeljük az endorfinszintünket – és érdemes is erre gondot fordítani, e hormonok hiánya ugyanis hangulatingadozáshoz és erősen ellentmondó érzésekhez vezethet.

  • Végezzünk magasabb intenzitású edzést!
  • Hallgassunk olyan zenét, amelytől jobb kedvre derülünk! (Még jobb, ha táncra is perdülünk.)
  • Nevessünk! (Ez egyébként az endorfin mellett a szerotonin és a dopamin termelődését is elősegíti.)
  • Párologtassunk vanília- vagy levendulaolajat, vagy gyújtsunk illatgyertyát.

Egyes boldogsághormonok termelődését a fenti tevékenységeken kívül az önkéntes munka is elősegítheti. Korábbi cikkünkben viszont a jótékonykodás további pozitív egészségügyi hatásairól is írtunk.

Lehetnek rossz napjaink

A hasznos tippek mellett a Mélylevegő Projekt megjegyezte, hogy természetesen nem kell mindennap kicsattannunk a boldogságtól. Az is teljesen normális és helyénvaló, ha vannak rosszabb napjaink és negatív érzelmeink is. Lelki és mentális egészségünk érdekében ezeket ugyanúgy fontos megéli és megfelelően feldolgozni, mint a boldog pillanatainkat.

Az is tény azonban, hogy a tartós szomorúság és a folyamatos negatív gondolatok elhúzódó gyászra vagy depresszióra is figyelmeztethetnek. Ebben az esetben a fenti tanácsok nem helyettesítik a kezelést. Gyanú esetén mielőbb keressünk fel egy szakértőt és kérjünk segítséget!

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +5, +10 °C
Minimum: -5, +2 °C

A napsütés mellett felhőátvonulásokra kell készülni, ezekből helyenként zápor, a hegyekben esetleg hózápor is kialakulhat. Erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 5, 10 fok között alakul. Kedden már nem lesz front felettünk, de sokan még mindig hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak magukon. A reggeli ízületi panaszok napközben is fennállhatnak, illetve erős fejfájás is jelentkezhet, ami a szeles tájakon lehet intenzívebb. Ingadozhat a vérnyomás, jellemző lehet a rossz közérzet. Sokan még az óraátállítást sem heverték ki. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: