Tartós rosszkedv: nem biztos, hogy az időjárás az oka

Az időjárás és a mindennapi stresszforrások hatására még akkor is igen széles skálán mozoghat a hangulatunk, ha teljesen rendben van a lelki és mentális egészségünk. Időnként azonban ennél komolyabb a helyzet, és tartósan fennálló hangulatzavarokkal kell szembenéznünk.

Az ősz megérkezése gyakran a hangulatunkra is rányomja a bélyegét. A fényhiányos, ködös, borongós, esős napokon könnyen lehangolttá válhatunk, és kialakulhat az úgynevezett szezonális depresszió, amelynek tünetei jellemzően csak a napfényesebb, tavaszi-nyári időszak beköszöntével tűnnek el.

ősz, lehangoltság, őszi időjárás, szezonális depresszió, hangulatzavar, szomorúság, rosszkedv, depresszió, mániás depresszió, bipoláris személyiségzavar, ciklitímia, disztímia
Az ősz a hangulatunkra is rányomhatja a bélyegét, azonban ennél nagyobb baj is lehet. Fotó: Getty Images

Az árulkodó tünetek köré tartozik, ha bezárkózunk, elveszítjük érdeklődésünket a korábban kedvelt tevékenységek iránt, illetve ha a nappalok rövidülésével párhuzamosan

  • tartós levertség,
  • reményvesztettség,
  • aluszékonyság,
  • ingerlékenység,
  • kedvtelenség,
  • energiahiány,
  • koncentrálási és döntéshozatali nehézség,
  • valamint fokozott szénhidrátéhség jelentkezik.

Amikor nem az időjárás miatt vagyunk lehangoltak

Előfordulhat azonban, hogy nem csupán a lehangoló időjárás áll a tartós rosszkedv hátterében, hanem egy hangulatzavar. Ez azt jelenti, hogy a hangulatunk tartósan valamely szélsőséges irányba tolódik el, tehát vagy súlyosan levertek vagyunk, vagy túlzottan „mániásak”. A depressziós és mániás epizódok viszont gyakran válthatják is egymást – hívta fel a figyelmet a lelki és mentális egészséggel kapcsolatos edukációval foglalkozó Mélylevegő Projekt egyik Facebook-posztja.

A két legismertebb hangulatzavar a depresszió és a bipoláris személyiségzavar (vagy más néven mániás depresszió). Depresszióról van szó, ha mániás epizód nélkül tartós lehangoltság, tehetetlenség és kilátástalanság uralkodik el rajtunk. A bipoláris személyiségzavar ennél már összetettebb. Kétféle típusa van: az egyikben a mániás és a depressziós, míg a másikban a hipomániás (minimum pár napig tartó emelkedett, olykor ingerlékeny hangulat) és a depressziós epizódok váltják egymást.

Fontos azonban említést tenni két kevésbé ismert hangulatzavarról is: a ciklitímiáról és a disztímiáról is. Az előbbire az jellemző, hogy enyhébb mániás (hipomániás) és mérsékelten depressziós epizódok váltják egymást. A disztímia pedig legalább két éve fennálló – tehát krónikus – depresszív tüneteket jelöl.

Érdekesség: míg a mániás epizódok nélküli hangulatzavar – vagyis a depresszió – elég gyakori, addig az csak nagyon ritkán fordulhat elő, hogy valakinek tisztán mániás hangulata legyen, depressziós epizódok nélkül.

Ezért fontos, hogy komolyan vegyük

A hangulatzavarokra kifejezetten jellemző, hogy gyakran nem veszik annyira komolyan, mint amennyire kellene. Ennek oka többnyire az, hogy ezekkel a problémákkal kapcsolatban még a mai napig számos tévhit kering a köztudatban. Ezek közül az egyik legelterjedtebb az, hogy „a depresszió nem több egyszerű szomorúságnál”, de gyakran lehet hallani azt is, hogy „a depresszió a gyengeség jele”, vagy hogy ez nem is egy valós betegség, csupán az érintettek fejében létezik.

Ezek a hiedelmek azért is különösen károsak, mert megakadályozhatják, hogy az érintettek időben szakszerű segítséget kérjenek, a kezeletlen hangulatzavarok pedig jelentősen megnövelik az önsértés és az öngyilkosság kockázatát. „A bipoláris zavarral küzdők körülbelül 15-ször veszélyeztetettebbek az öngyilkosság kapcsán, mint az átlagnépesség” – írta a Mélylevegő Projekt, megjegyezve, hogy az összes befejezett öngyilkosság negyedének a hátterében ez a hangulatzavar áll.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: