Az álmatlanság váratlan veszélyei

Hangulati és szorongásos zavarokat, illetve kognitív hanyatlást is évekkel korábban előre jelezhet a tartós álmatlanság, avagy inszomnia - derült ki két új hosszú távú tanulmányból.

Bajt okozhat a tartós álmatlanság gyerekeknél

"A gyermekek nagyjából 40 százaléka nem növi ki az inszomniás panaszokat a serdülőkort elérve. Esetükben pedig a mentális egészségügyi zavarok kialakulásának fokozott veszélyével kell számolni korai felnőttkorban" - mutatott rá Julio Fernandez-Medoza, a Pennsylvaniai Állami Egyetem orvosi karának pszichobiológus kutatója a sleepmeeting.org oldalán megjelent közleményben. A szakember és munkatársai összesen hétszáz gyermek egészségügyi adatait elemezték ki, majd nyolc év elteltével a kutatásban részt vevő 421 serdülő adatait, 15 év elteltével pedig 492 fiatal felnőttét. Az így kapott eredmények szerint 2,8-szor, azaz 180 százalékkal magasabb volt az úgynevezett internalizáló zavarok előfordulása felnőttként azok körében, akik inszomniás panaszai gyermekkoruktól kezdve egészen felnőttkorig fennmaradtak. Internalizáló zavaroknak azokat a mentális zavarokat nevezzük, amelyek az egyén saját maga által megélt, belső érzelmeiben váltanak ki negatív következményeket. E körben lehet említeni a többi között a depresszív és a szorongásos zavarokat egyaránt.

Az álmatlanság súlyos mentális problémák előjele lehet
Az álmatlanság súlyos mentális problémák előjele lehet. Fotó: Getty Images

Nem csupán egyszerű szomorúság, és nem is valamiféle jellembeli hiba megjelenése. Mi is a depresszió valójában? Részletek itt.

Azoknál a gyerekeknél, akiknél a kutatás 15 éve alatt újonnan jelentkezett álmatlanság, 90 százalékkal magasabb kockázatot mutattak ki a kutatók az internalizáló zavarokra vonatkozóan. Azoknál a résztvevőknél viszont, akiknél az inszomnia megszűnt a vizsgálati időszak során, nem találtak emelkedett kockázatot a hasonló alvászavarokkal nem küzdőkhöz képest. "Az új eredmények még inkább megerősítik, mennyire fontos már korán kezelni az alvászavarokat, hogy ezáltal megelőzhessük a jövőbeli mentális egészségügyi problémákat. Azon gyerekek körében ugyanis, akik inszomniás panaszai idővel enyhültek, nem alakultak ki nagyobb valószínűséggel hangulati vagy szorongásos zavarok fiatal felnőttként" - hangsúlyozta Fernandez-Mendoza.

Demencia előjele lehet, ha nem tudunk elaludni

Az álmatlanságnak többféle tünete is ismert, beleértve, ha nehezen merülünk álomba éjszaka, vagy egyáltalán nem is sikerül elaludnunk, illetve rendszeresen a kelleténél hamarabb ébredünk reggel annak ellenére, hogy lenne még időnk pihenni. A nappali tünetek közé tartozik a kimerültség és álmosság, koncentrációs zavarok, motiválatlanság, ingerlékenység, depressziós és szorongásos érzelmek. Egy közel 2500 felnőtt bevonásával lefolytatott tanulmány eredményei szerint mindezek közül az elalvási nehézség a későbbi kognitív hanyatlás legvalószínűbb előjele - írja szintén a sleepmeeting.org . "Egyre több tudományos bizonyíték mutat kapcsolatot az inszomnia és a kognitív hanyatlás között idős felnőtteknél. Egyelőre azonban nehéz meghatározni a kapcsolat pontos természetét, mivel mind az álmatlanság, mind az elbutulás másként jelentkezhet egyénenként" - magyarázta Afsara Zaheed, a Michigani Egyetem klinikai pszichológusa, a tanulmány vezetője.

Zaheed és csapata arra vonatkozóan igyekezett bővebb információkat szerezni, hogy vajon a különböző alvászavarok hogyan vezethetnek mentális problémákhoz. Ehhez 51 évnél idősebb felnőttek álmatlanságra vonatkozó adatait elemezték 2002-ből, majd a kognitív képességeikre vonatkozó felmérések adatait 2016-ból. Ezek szerint a elalvási nehézségek minden más inszomniás panasznál nagyobb valószínűséggel jeleztek előre a rövid távú memóriát, problémamegoldást, nyelvi képességeket, gondolkodási sebességet és térbeli tájékozódást érintő teljesítményromlást 14 év elteltével.

"Ezek rendkívül fontos eredmények, tekintve, hogy jelenleg nincsenek gyógymódjaink az olyan időskori kognitív zavarokra, mint az Alzheimer-kór és a demencia egyéb formái " - mondta el Zaheed. "Az alvásminőség és az alvási szokások gyakran módosíthatók. Eredményeink arra utalnak, hogy az inszomniás panaszok rendszeres szűrése segíthet beazonosítani azokat a középkorú embereket, akik elalvási problémákkal küzdenek, és akikre nézve ezáltal fokozott veszélyt jelenthet a kognitív hanyatlás megjelenése életük későbbi szakaszában. További kutatásokra lesz azonban szükség annak felmérésére, hogy vajon az álmatlanság okozta tünetek mérséklése segíthet-e megelőzni vagy lassítani a későbbi kognitív hanyatlás progresszióját" - tette hozzá.

A két tanulmány eredményeit a szerzők az Associated Professional Sleep Societies június 10. és 13. között online zajló, 35. éves konferencián mutatják be.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)