Miért 9 percig hagy aludni a szundi gomb?

Számtalan ember használja ébresztője szundifunkcióját, mert még szükséges nekik az a pár perc alvás, hogy fel tudjanak kelni. De vajon miért éppen kilenc perc engedélyez ilyenkor minden eszköz?

Miért nem tíz percet kapunk?

A szundigomb az órán nem is olyan régi találmány. Az első ilyen vekkert 1956-ban dobta piacra a General Electric, ez volt a Telechron 7H241 Snooz-Alarm, amit a reklámkampányban "a világ leghumánusabb ébresztőórája" szlogennel igyekeztek eladni. Érdekes módon a dolog nem lett azonnal nagy siker, csak három évvel később kapcsolt a konkurencia, hogy le kellene másolni ezt a funkciót, aztán a hatvanas években kezdett el igazán elterjedni, és végül az olcsó digitális órák világhódításával lett alapfunkció mindenhol - írja blogjában az Index .

Alvás, ébredés, szundi, szundizás, felkelés, visszaalvás, alvásidő
9 perc elegendő a szundizásra?

A Snooz-Alarm kilencperces pluszalvást engedett

A GE eredetileg tíz percre tervezte a dolgot, de a mérnökök számára a kilencperces késleltetést egyszerűbb volt megvalósítani, ez sokkal kevesebb plusz mechanikus alkatrészt igényelt a már meglevő óraszerkezethez. Mire megjelentek a digitális ("kvarc") órák, ahol a mechanikus korlátozás eltűnt, és bármennyi pluszszundi beprogramozása ugyanannyi energia lett volna, a gyártók teljesen természetesnek vették a 9 perces standardot, és eszükbe sem jutott megváltoztatni.

Az okostelefonos ébresztőappoknál ugyan fel-feltűnik pluszfunkcióként, hogy még ezt is a kedvünk szerint változtassuk, de alapvetően ugyanaz a hagyománytisztelet, illetve megszokás, amely például a mechanikus írógépek korszaka óta életben tartja a billentyűzeteken a QWERTYUIOP kiosztást, a mai napig megtartotta 9 percben a reggeli pluszszundi idejét.

Ezért ne nyomkodja a szundigombot! Nagyon sokunknál a reggeli felkelés rituáléjához hozzátartozik, hogy lenyomjuk az ébresztőórát. és még egy kicsit visszabújunk az ágyba - lehet, hogy csak öt percre, de könnyen lehet ebből akár fél óra is. Ha valaki keveset alszik, ez nélkülözhetetlennek tűnhet, de tényleg olyan jó ötlet? A szakemberek szerint egyáltalán nem, sőt a visszaalvásnak kifejezetten rossz hatása lehet az egészségünkre, és nemhogy kipihenjük magunkat ezekben a lopott pillanatokban, hanem éppen azt érjük el, hogy még fáradtabban, kimerültebben kelünk fel. Itt olvasson tovább a szundizásról !

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +29 °C
Minimum: +16 °C

Kora délutánig általában sok napsütésre van kilátás, csak délen lehet néhány helyen zápor vagy zivatar. Késő délutántól törhetnek egyre magasabbra a képződő gomolyfelhők, és dél felől egy zivataros zóna kialakulása, érkezése valószínű. Néhol felhőszakadás is előfordulhat. Az északkeleti szél helyenként megélénkül, zivatar környezetében erős vagy viharos széllökések is előfordulhatnak. A csúcshőmérséklet 27 és 33, a késő esti hőmérséklet 21 és 26 fok között valószínű. Napközben melegfronti hatás okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra