Az óraátállítás így borítja fel az éjszakánkat

Sokak számára jó hír, hogy az óraátállításnak köszönhetően vasárnaptól egy órával többet alhatunk. Az azonban már kevésbé örömteli, hogy a plusz pihenőidő testünk bioritmusára is hatással van.

Felborul a belső óránk

A tavaszi és az őszi óraátállítás közül az utóbbi kevesebb bajjal jár, ám szervezetünket így is befolyásolja. Ha ugyanis cirkadián ritmusunk , azaz szervezetünk belső működése valamilyen ok miatt felborul, akkor a megszokottól eltérő hormontermelődést eredményezhet, ami pedig sok kellemetlen és akár súlyos következményt is maga után vonhat. A legjellemzőbb ilyenkor jelentkező probléma az alvásritmus megváltozása.

Felborul a belső óránk
Felborul a belső óránk

Szervezetünk a plusz egy órát is megsínyli

Szervezetünk nem tud egyik napról a másikra átállni az új rendszerre. A nyári időszámítás életbe lépésekor sokan tapasztalják, hogy az elveszett egy óra hatására jó néhány napig, akár hétig is levertebbek, fáradtabbak, dekoncentráltabbak a szokásosnál. Ennek oka, hogy az egy óra mínusz miatt a szokásos felkelés időpontjában a fontos életfolyamatokat szabályozó rendszereink egy része, mint például egyes hormonok termelődése vagy a vércukorháztartás még a szervezet alvó állapotának szintjén van. Ahhoz, hogy ezek a folyamatok új napirendünkhöz igazodva beálljanak, néhány hétre is szükség lehet.

És ugyanígy az őszi óraátállítás is megzavarhatja belső ritmusunkat, hiszen a pontos idő ellenére belső időzítőnk egy órával korábban kelt majd fel bennünket, a korai kelés eredményeként estére hamar elfáradunk, a fáradtságot pedig csak fokozza a rossz idő és a sötétség.

Az altatók gyors és kényelmes megoldást jelentenek álmatlanság ellen, de sok a mellékhatásuk és függőséget okozhatnak. Szerencsére sok esetben nincs is rájuk szükség. Részletekért kattintson !

Napokig tarthat szervezetünk átállása

Az átálláshoz pár napra, rosszabb esetben akár két hétre is szükségünk lehet. Bár indokolt esetben akár altatókat és antidepresszánsokat is szedhetünk, az alvászavarok elkerülése érdekében érdemes eleinte gyógyteákkal és gyógyhatású készítményekkel próbálkozni, ezzel párhuzamosan pedig kerülni a különféle élénkítőszereket és lehetőség szerint a stresszt.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)