Tüdőembólia szülés után. Mit tehetünk?

A szülést követő trombózis komoly veszélyt jelenthet a kismamákra. Miért alakulhatnak ki náluk nagyobb eséllyel vérrögök, és hogyan kezelhetőek?

A várandósság és a szülés utáni időszak magas kockázatúnak számít mélyvénás trombózis és tüdőembólia szempontjából. Sajnos nem ritka, hogy az újdonsült anyuka a szülés után vérrögök miatt kórházba kerül. Dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa arról beszélt, ilyen esetben meddig kell véralvadásgátlót alkalmaznia a kismamának.

A trombózis legveszélyesebb szövődményei A mélyvénás trombózis a fokozott véralvadás miatt keletkező vérrögöktől alakul ki, amely lábdagadással, kékes-lilás elszíneződéssel és fájdalommal járhat. Az állapot akut ellátása kórházi beavatkozást igényel, ezt követően pedig fontos, hogy a beteg pontosan kövesse az orvos utasításait, mert úgy jó eséllyel elkerülhetőek a szövődmények.

Ezért alakulnak ki nagyobb eséllyel vérrögök

A terhesség során olyan változások indulnak meg és mennek végbe a szervezetben, melyek mind a magzat fejlődését, mind a szülést szolgálják. Ebbe a véralvadási rendszer megváltozása is beletartozik, mivel a természet úgy alkotta meg a nőket, hogy várandósság során a véralvadás némileg fokozódik. Ennek oka egyszerű: az, hogy az anyuka ne veszítsen túl sok vért a szülés során. Amennyiben valaki eleve nagyobb rizikóval rendelkezik trombózis terén (például trombofíliás, cukorbeteg, szívpanaszokkal vagy súlyosabb visszértágulatokkal küzd), úgy az esély arra, hogy vérrögök alakulnak ki a vénáiban, még nagyobb ekkor. Ráadásul az egyre növekvő magzat szintén elősegíti a trombózis fellépését, mivel nyomást gyakorolhat a medence vénáira, így bennük a vér pangásnak indul. Éppen ezért terhesség során és a szülés utáni 2 hónapban lényegesen nagyobb a mélyvénás trombózis és a tüdőembólia esélye (főleg akkor, ha császármetszés útján adott életet gyermekének, hiszen a műtét plusz rizikót jelent).

Hogyha megtörtént a baj

Bár lehet preventív lépéseket tenni annak érdekében, hogy elkerülhessük a bajt (kompressziós harisnya, mozgás, bőséges folyadékbevitel, nagy súlyfelesleg elkerülése, esetleg orvosi javallatra fokozott kockázat esetén LMWH injekció), ám még így is megeshet, hogy mégiscsak csak fellép mélyvénás trombózis vagy tüdőembólia.

A tüdőembólia tünetei:

  • Köhögés;
  • Nehézlégzés;
  • Mellkasi fájdalom;
  • Véres köpet;
  • Verejtékezés;
  • Szapora szívverés;
  • Halálfélelem.

Amennyiben a fent említett panaszokat tapasztaljuk, mielőbbi orvosi segítség szükséges. A kórházi tartózkodással nem ér véget a terápia, a gyógyuláshoz, felépüléshez idő kell. Ehhez nagyban hozzájárul (és a kezelés alapját adja) a véralvadásgátló terápia. Szerencsére vannak olyan készítmények, melyeket szoptatás során is biztonsággal lehet alkalmazni, ugyanis nem választódik ki a szer az anyatejbe. Ilyenkor a kismamák úgynevezett LMWH injekciót kapnak, melyet minden nap be kell adniuk maguknak. Emellett kompressziós harisnyát is szükséges viselniük, hogy a véráramlás a mélyen fekvő vénákba terelődjön, ott felpezsdüljön- így nem lép fel pangás, ami meleg ágya a vérrögöknek.

A szülést követő trombózis komoly veszélyt jelenthet a kismamákra. Fotó: Getty Images
A szülést követő trombózis komoly veszélyt jelenthet a kismamákra. Fotó: Getty Images

Hogy meddig kell a véralvadásgátló terápiát alkalmazni a kismamának, az egyéni elbírálás függvénye, de minimum 3 hónapig! Amennyiben valaki átesett szülés után trombózison vagy tüdőembólián, úgy fontos kivizsgálni, van-e a terhességen és szülésen kívül egyéb olyan tényező, mely megemeli avérrögképződés kockázatát- mondja dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa. Éppen ezért vizsgálatokat szükséges végezni többek között trombofília irányába.

Amennyiben jelen van olyan faktor, mely nagyobb rizikót jelent, úgy tovább, akár élethosszig tartó véralvadásgátló terápiára szorul a beteg. Amennyiben nincs jelen hasonló rizikó tényező, akkor a pár hónapos LMWH injekciózás után elegendő a megfelelő életmód követése. A mozgást, bőséges folyadékfogyasztást, dohányzásról leszokást és az egészséges táplálkozást továbbra is követni kell, hiszen, ha egyszer már kialakult mélyvénás trombózis/tüdőembólia, úgy nagyobb az esély arra, hogy a probléma egyszer megismétlődik, így jobb minél nagyobb hangsúlyt fektetni a prevencióra!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)