Nagy bajt okoz a radiológushiány

HáziPatika

Egyre több képalkotó diagnosztikai eszköz működik a hazai kórházakban, ugyanakkor a radiológus szakemberek száma hosszú ideje változatlan. A kialakult helyzet komoly anyagi terhet ró a kisebb intézményekre.

Ultrahang, CT, MR és röntgen: hogyan működnek az egyes képalkotó diagnosztikai eljárások? Részletek itt.

"Hiába nő dinamikusan a gépek száma országszerte, mert a vizsgálatok értékeléséhez, a leletezéshez az intézmények jó része képtelen a radiológusok 24 órás jelenlétét finanszírozni" - olvasható a Népszava cikkében. Az elmúlt nyolc év során 60 százalékkal megnövekedett az CT-berendezések száma Magyarországon, míg az MR-eszközöké 150 százalékkal. A több gép természetesen több vizsgálatot is tesz lehetővé, csakhogy az aktív radiológusok száma évek óta 1250-1300 fő körül stagnál, ennél fogva folyamatosan emelkedik a meglévő szakemberek munkaterhelése.

Miközben egyre több CT- és MR-eszköz működik az országban, a radiológusok száma változatlan
Miközben egyre több a CT- és MR-eszköz az országban, a radiológusok száma változatlan. Fotó: iStock

"Az MR-vizsgálatok jellemzően tervezhető beavatkozások, és akár távolról is megoldható a leletek elkészítése. Ugyanakkor a CT-vizsgálatokat, amelyek egy része hirtelen fellépő probléma miatt szükséges, azonnal el kell végezni és szinte azonnal, legfeljebb fél órán belül leletet is kell adni. Az ilyen esetek negyede este nyolc és reggel nyolc óra között vagy hétvégén történik, azaz a gép mellett legalább egy radiológusnak is készenlétben kellene lennie" - fogalmaz a cikk. Az utóbbi években nőttek az orvosbérek, így óránként akár 8-12 ezer forintot is elkérhet készenléti ügyelete alatt egy radiológus.


A röntgent és CT-t is működtető kisebb kórházak éjszakánként körülbelül százezer forintot számolhatnak el az egészségügyi biztosító felé az akutan elvégzett képalkotó vizsgálatokért, miközben akár 150 ezret is kénytelenek fizetni a radiológusoknak. Azoknak az intézményeknek, amelyek nem képesek előteremteni ezt a bérköltséget, havonta 1,5-2,5 millió forinttal emelkedhet az adósságállományuk ilyen okokból. Mindennek pedig a Népszava szerint az az eredménye, hogy egyes kistérségekben a betegek sokkal nehezebben jutnak hozzá a szükséges vizsgálatokhoz.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +33 °C
Minimum:
+14, +19 °C

Hazánkban hétfon délelőtt kissé felhős, száraz időnek örülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag