Kiderült, miért fontos a gyereknek biciklizni

Azok a gyerekek, akik már fiatalon is kerékpárral, vagy gyalogszerrel mennek iskolába, a későbbiekben is nagyobb arányban közlekednek ilyen módon. Ez pedig az egészségi állapotukra is jó hatással van.

Nem minden gyermeket visznek autóval az iskolába, sokan pedig a tömegközlekedés helyett is gyalog vagy kerékpárral jutnak el oda. A National Household Travel Survey adatai szerint az Egyesült Államokban a gyerekek körülbelül 11 százaléka közlekedik így, és ez az arány egy évtizede nem változott. Egy frissen publikált tanulmányban azonban a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kerékpározó gyermekek a későbbi életszakaszaikban is sokkal nagyobb arányban ülnek nyeregbe azokhoz képest, akiknél gyerekkorban nem ez volt a szokás. 

Kisgyermekkortól fontos a kerékpározás

A kutatók New Jersey négy városrészében (Camden, New Brunswick, Newark és Trenton) kérdeztek ki szülőket arról, hogyan jut el a gyermekük az iskolába. Mivel ezekben a városrészekben nagyobb arányban élnek alacsonyabb keresetű családok, sokak számára nem megoldható egy autó fenntartása. A gyermekek így nagyobb arányban járnak gyalog vagy kerékpárral reggelente. A kutatás során 2009 és 2017 között több alkalommal is kikérdezték a családokat arról is, hogy milyen gyakran ülnek kerékpárra vagy használják például a tömegközlekedési eszközöket. Összesen 587 háztartás adatait gyűjtötték így össze a kutatók.

kerékpározás, iskola
A gyermek egészségének szempontjából is fontos a kerékpározás. Fotó: Getty Images

A szakemberek arra az eredményre jutottak, hogy a vizsgálat kezdetétől kerékpározó gyermekek több mint háromnegyede évekkel később is rendszeresen biciklizett, míg a nyomon követés ideje alatt csak kevesen váltottak át kétkerekűre azok közül, akik korábban nem így közlekedtek. Összességében hétszer nagyobb valószínűséggel bringáztak vagy gyalogoltak azok a gyerekek, akik kisebb koruktól ehhez szoktak.

A közbiztonságon is sok múlik

Nem meglepő módon a közbiztonság is befolyásolta azt, hogy a gyermekek mennyit sétálnak vagy kerékpároznak az utcán: azokon a környékeken, amelyet a szülők biztonságosnak ítéltek meg, a gyerekek 2,5-szer nagyobb valószínűséggel közlekedtek gyalogszerrel vagy kerékpárral reggelente.

Gyermekkorban az egészséges fejlődéshez napi 60 perc mozgásra lenne szükség, a legtöbb fiatal mozgásának időtartama azonban ezt nem éri el – mutatott rá Dr. Robin DeWeese, a kutatás vezetője. A szakember szerint a séta vagy kerékpározás az iskola előtt segíthetne ezen javítani, fontos tehát, hogy már kisgyermekkortól barátkozzanak ezekkel a mozgásformákkal.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

A felhősebb nyugati tájak kivételével több órára kisüt a nap. Az erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből egyre többfelé várható zápor, zivatar. Délnyugat felől zivatarrendszer is érkezik, amely gyengülve halad északkelet felé. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti, keleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 26 és 31 fok között alakul, de a felhősebb, csapadékosabb nyugati tájakon hűvösebb idő várható. Késő estére 16, 22 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront dominál, ami okozhat kellemetlenségeket a frontérzékenyek számára.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra