Kiderült, miért fontos a gyereknek biciklizni

Azok a gyerekek, akik már fiatalon is kerékpárral, vagy gyalogszerrel mennek iskolába, a későbbiekben is nagyobb arányban közlekednek ilyen módon. Ez pedig az egészségi állapotukra is jó hatással van.

Nem minden gyermeket visznek autóval az iskolába, sokan pedig a tömegközlekedés helyett is gyalog vagy kerékpárral jutnak el oda. A National Household Travel Survey adatai szerint az Egyesült Államokban a gyerekek körülbelül 11 százaléka közlekedik így, és ez az arány egy évtizede nem változott. Egy frissen publikált tanulmányban azonban a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kerékpározó gyermekek a későbbi életszakaszaikban is sokkal nagyobb arányban ülnek nyeregbe azokhoz képest, akiknél gyerekkorban nem ez volt a szokás. 

Kisgyermekkortól fontos a kerékpározás

A kutatók New Jersey négy városrészében (Camden, New Brunswick, Newark és Trenton) kérdeztek ki szülőket arról, hogyan jut el a gyermekük az iskolába. Mivel ezekben a városrészekben nagyobb arányban élnek alacsonyabb keresetű családok, sokak számára nem megoldható egy autó fenntartása. A gyermekek így nagyobb arányban járnak gyalog vagy kerékpárral reggelente. A kutatás során 2009 és 2017 között több alkalommal is kikérdezték a családokat arról is, hogy milyen gyakran ülnek kerékpárra vagy használják például a tömegközlekedési eszközöket. Összesen 587 háztartás adatait gyűjtötték így össze a kutatók.

kerékpározás, iskola
A gyermek egészségének szempontjából is fontos a kerékpározás. Fotó: Getty Images

A szakemberek arra az eredményre jutottak, hogy a vizsgálat kezdetétől kerékpározó gyermekek több mint háromnegyede évekkel később is rendszeresen biciklizett, míg a nyomon követés ideje alatt csak kevesen váltottak át kétkerekűre azok közül, akik korábban nem így közlekedtek. Összességében hétszer nagyobb valószínűséggel bringáztak vagy gyalogoltak azok a gyerekek, akik kisebb koruktól ehhez szoktak.

A közbiztonságon is sok múlik

Nem meglepő módon a közbiztonság is befolyásolta azt, hogy a gyermekek mennyit sétálnak vagy kerékpároznak az utcán: azokon a környékeken, amelyet a szülők biztonságosnak ítéltek meg, a gyerekek 2,5-szer nagyobb valószínűséggel közlekedtek gyalogszerrel vagy kerékpárral reggelente.

Gyermekkorban az egészséges fejlődéshez napi 60 perc mozgásra lenne szükség, a legtöbb fiatal mozgásának időtartama azonban ezt nem éri el – mutatott rá Dr. Robin DeWeese, a kutatás vezetője. A szakember szerint a séta vagy kerékpározás az iskola előtt segíthetne ezen javítani, fontos tehát, hogy már kisgyermekkortól barátkozzanak ezekkel a mozgásformákkal.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: