Mozgásszervi betegségek gyermekkorban

A Scheuermann-féle betegség a serdülőkorban jelentkező átmeneti csontosodási zavar, amelynek következtében a csigolyaszerkezet meggyengül, és a csigolyák ék alakban deformálódnak.

A betegség oka a mai napig ismeretlen. Holger Scheuermann dán sebész 1921-ben írta le a jellegzetes csigolyaszerkezeti elváltozásokat, amelyek oldalirányú röntgenfelvételen jól megfigyelhetők. Örökletes tényezők játszanak szerepet a kialakulásában.

Gyakori betegségről van szó, a különböző statisztikai adatok szerint előfordulása 5-15 százalék között mozog. Fiúk, lányok között előfordulása közel azonos. Rendszeresen végzett szűrővizsgálatokkal a betegség korán észrevehető, és az eredmény annál jobb, minél hamarabb kezdik a beteget kezelni.

A betegség megjelenésének pontos idejét nehéz megállapítani, mert a Scheuermann-kórra jellemző röntgenelváltozásokat 10-15 éves kor előtt csak ritkán lehet kimutatni. A gyermekek rossz tartása, vállak előreesése, has kidomborodása, lapockák előemelkedése, fej lógatása felhívhatja a figyelmet a betegségre. Ilyenkor röntgenfelvétel készítése szükséges!

Az esetek többségében a háti gerinc érintett, s egy nagyívű, ún. kerekhát deformitás jön létre (B, C képek). Az ágyéki gerinc betegsége jóval ritkább, ilyenkor a hátprofil alakja szokatlanul egyenes, laposhát alakul ki (D kép). Súlyos esetben az ágyéki homorulat domborulattá tud átalakulni (E, F képek).

Az ismeretlen kóreredet miatt oki terápia természetesen nincsen.

A tüneti kezelés lényege a betegség okozta deformitások megelőzése, ha már kialakult, akkor mérséklése, a panaszok csökkentése, s a lehetséges későbbi szövődmények elkerülése.

A Scheuermann-féle betegség hosszan tartó, krónikus kezelést igényel. Eredményességének előfeltétele, hogy a beteget speciálisan képzett szakemberek segítsék (szakorvos, gyógytornász, ortopéd technikus).

A Scheuermann-betegség kezelésére ajánlott fűzők száma nagy. Amiben a szakemberek megegyeznek, az a fűzőkezelés indikációja: jellegzetes röntgenelváltozások, mobilis, rugalmas gerinc, növekedésben lévő, így rosszabbodásra hajlamos szervezet. A fűzők műanyagból készülnek, könnyűek, higiénikusak, a ruhából nem látszanak ki, ezért a betegek különösebb kellemetlenség nélkül tudják viselni.

A kezelés fontos része a rendszeresen végzett speciális gyógytorna, kiegészítésképpen ajánlható az úszás. A versenyszerűen végzett, gerincet terhelő sportok kerülendők. Nagyon fontos a megfelelő pályaválasztás, nem ajánlott pályák: varrónő, csecsemőgondozó, óvónő, fodrász, kozmetikus, pincér, cukrász, szakács, kőműves, hentes, autószerelő.

Súlyos, elhanyagolt esetekben a betegség műtéti korrekciója is lehetséges.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső