Vérzés együttlét után: mit jelezhet?

A szex utáni vérzést, azaz a kontaktvérzést, mindig komolyan kell venni, mert súlyosabb gondokra is utalhat. Nézzük, milyen betegségeket jelezhet ez az ijesztő tünet.

Mit jelent a szex utáni vérzés?

A kontaktvérzést mindig komolyan kell venni, mert előfordulhat, hogy csak egyszer-egyszer jelentkezik, de amint sűrűbbé válik ez a jelenség, azonnal nőgyógyászhoz kell fordulni. Általában élénk piros színű, de előfordulhat rózsaszínes, barnás pecsételés is. Lássuk a lehetséges okokat!

A szex utáni vérzést mindig komolyan kell venni, szex utáni vérzés vérzés méhszájseb nőgyógyászati daganat szex menstruáció változókor HPV
A szex utáni vérzést mindig komolyan kell venni

Menstruáció, hormonális változások

Könnyen előfordulhat, hogy mindössze menstruációs vér miatt jelentkezik szex utáni vérzés. Ilyenkor értelemszerűen nincs ok az aggodalomra, a jelenség természetes.

Előfordulhat még hormonális változások miatt is ez a probléma. Jelentkezhet változókor tüneteként is, ilyenkor különösen figyelni kell mindennemű vérzésre, ugyanis akár rákra is utalhatnak a jelek. Esetleg hormonális fogamzásgátló is okozhat pecsételő, szex utáni vérzést.

Gyulladás, fertőzések, HPV?

Gyakori ok lehet, hogy szex közben a méhnyak összeszorul és begyullad. Emellett ha minden aktus után tapasztalunk vérzést, akkor könnyen előfordulhat, hogy a méhnyakat irritálja valami, mely utalhat fertőzésre is. Ezek lehetnek nemi úton terjedő betegségek, mint a gonorrhea, chlamydia, vagy akár a HPV.

Ha a szex utáni vérzés gyakorivá válik, forduljunk orvoshoz!, szex utáni vérzés vérzés méhszájseb nőgyógyászati daganat szex menstruáció változókor HPV
Ha a szex utáni vérzés gyakorivá válik, forduljunk orvoshoz!

Hüvelyfal sérülése

Gyakori jelenség lehet a hüvelyfal sérülése is, melynek általában valamilyenfertőzésáll a hátterében. Emellett előfordul, hogy a szexuális aktus túl erőteljesen zajlik, ez is könnyen okozhat sérülést, ennek következtében pedig vérzést.

Méhszájseb is okozhat vérzést

A méhszájseb az egyik leggyakoribb oka a szex utáni vérzésnek. Voltaképp nem is sebről van szó, hanem a méhszájon található, élénk színű elváltozásról. Meglehetősen gyakori jelenségről van szó, a hormonálisan aktív nők 90 százalékánál megtalálható. A méhszájseb kialakulásában szerepet kapnak a hüvelyfertőzések, gombás fertőzések is, mivel ilyenkor felborul a hüvelyflóra egyensúlya.

Az elváltozás önmagában nem jelent veszélyt, sőt valamilyen szinten akár hasznosnak is nevezhetjük, hiszen a terület szabad szemmel is jól látható, így kijelöli az eltérő szövetek határát, amely segít a rákszűrésben, ugyanis a daganatok sokszor a két hámtípus találkozásánál alakulnak ki.

Méhszájseb: ki lehet hajlamos rá? A méhszájseb félelmetesen hangzik, de valójában nem is seb, hanem egyszerű hámelváltozás. Meglehetősen gyakori, tízből kilenc nőnél kialakulhat élete folyamán, de sokszor nem is vesszük észre. Mely tényezők hajlamosíthatnak rá?

Ha a méhszájseb vérzést okoz, érdemes megnézetni, vagy leszedetni, mielőtt kóros elváltozás alakulna ki.

Jó- és rosszindulatú daganatok

A nemi aktust követő vérzést érdemes komolyan venni, ugyanis rákos elváltozásra is utalhat ez a jelenség. Ilyen például a méhnyakrák is, melynek egyik korai tünete, már amennyiben jelentkeznek tünetek, a szex utáni vérzés. Ez azért alakul ki, mert a károsodott szövetekben új kapillárisok keletkezhetnek, melyek könnyen megrepedhetnek és vérzést okozhatnak.

Menopauza ideje alatt jelentkező vérzés utalhat méhtestrákra is. Ez a daganattípus a méh belső hártyáján alakul ki, a második leggyakoribb nőgyógyászati daganat. A nőgyógyászati vizsgálatokon képesek időben diagnosztizálni, ezért is nagyon fontos, hogy ha szexuális aktus után gyakran tapasztalunk vérzést, forduljunk nőgyógyászhoz!

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)