Vérzés együttlét után: mit jelezhet?

A szex utáni vérzést, azaz a kontaktvérzést, mindig komolyan kell venni, mert súlyosabb gondokra is utalhat. Nézzük, milyen betegségeket jelezhet ez az ijesztő tünet.

Mit jelent a szex utáni vérzés?

A kontaktvérzést mindig komolyan kell venni, mert előfordulhat, hogy csak egyszer-egyszer jelentkezik, de amint sűrűbbé válik ez a jelenség, azonnal nőgyógyászhoz kell fordulni. Általában élénk piros színű, de előfordulhat rózsaszínes, barnás pecsételés is. Lássuk a lehetséges okokat!

A szex utáni vérzést mindig komolyan kell venni, szex utáni vérzés vérzés méhszájseb nőgyógyászati daganat szex menstruáció változókor HPV
A szex utáni vérzést mindig komolyan kell venni

Menstruáció, hormonális változások

Könnyen előfordulhat, hogy mindössze menstruációs vér miatt jelentkezik szex utáni vérzés. Ilyenkor értelemszerűen nincs ok az aggodalomra, a jelenség természetes.

Előfordulhat még hormonális változások miatt is ez a probléma. Jelentkezhet változókor tüneteként is, ilyenkor különösen figyelni kell mindennemű vérzésre, ugyanis akár rákra is utalhatnak a jelek. Esetleg hormonális fogamzásgátló is okozhat pecsételő, szex utáni vérzést.

Gyulladás, fertőzések, HPV?

Gyakori ok lehet, hogy szex közben a méhnyak összeszorul és begyullad. Emellett ha minden aktus után tapasztalunk vérzést, akkor könnyen előfordulhat, hogy a méhnyakat irritálja valami, mely utalhat fertőzésre is. Ezek lehetnek nemi úton terjedő betegségek, mint a gonorrhea, chlamydia , vagy akár a HPV.

Ha a szex utáni vérzés gyakorivá válik, forduljunk orvoshoz!, szex utáni vérzés vérzés méhszájseb nőgyógyászati daganat szex menstruáció változókor HPV
Ha a szex utáni vérzés gyakorivá válik, forduljunk orvoshoz!

Hüvelyfal sérülése

Gyakori jelenség lehet a hüvelyfal sérülése is, melynek általában valamilyen fertőzés áll a hátterében. Emellett előfordul, hogy a szexuális aktus túl erőteljesen zajlik, ez is könnyen okozhat sérülést, ennek következtében pedig vérzést.

Méhszájseb is okozhat vérzést

A méhszájseb az egyik leggyakoribb oka a szex utáni vérzésnek. Voltaképp nem is sebről van szó, hanem a méhszájon található, élénk színű elváltozásról. Meglehetősen gyakori jelenségről van szó, a hormonálisan aktív nők 90 százalékánál megtalálható. A méhszájseb kialakulásában szerepet kapnak a hüvelyfertőzések, gombás fertőzések is, mivel ilyenkor felborul a hüvelyflóra egyensúlya.

Az elváltozás önmagában nem jelent veszélyt, sőt valamilyen szinten akár hasznosnak is nevezhetjük, hiszen a terület szabad szemmel is jól látható, így kijelöli az eltérő szövetek határát, amely segít a rákszűrésben, ugyanis a daganatok sokszor a két hámtípus találkozásánál alakulnak ki.

Méhszájseb: ki lehet hajlamos rá? A méhszájseb félelmetesen hangzik, de valójában nem is seb, hanem egyszerű hámelváltozás. Meglehetősen gyakori, tízből kilenc nőnél kialakulhat élete folyamán, de sokszor nem is vesszük észre. Mely tényezők hajlamosíthatnak rá?

Ha a méhszájseb vérzést okoz, érdemes megnézetni, vagy leszedetni, mielőtt kóros elváltozás alakulna ki.

Jó- és rosszindulatú daganatok

A nemi aktust követő vérzést érdemes komolyan venni, ugyanis rákos elváltozásra is utalhat ez a jelenség. Ilyen például a méhnyakrák is, melynek egyik korai tünete, már amennyiben jelentkeznek tünetek, a szex utáni vérzés. Ez azért alakul ki, mert a károsodott szövetekben új kapillárisok keletkezhetnek, melyek könnyen megrepedhetnek és vérzést okozhatnak.

Menopauza ideje alatt jelentkező vérzés utalhat méhtestrákra is. Ez a daganattípus a méh belső hártyáján alakul ki, a második leggyakoribb nőgyógyászati daganat. A nőgyógyászati vizsgálatokon képesek időben diagnosztizálni, ezért is nagyon fontos, hogy ha szexuális aktus után gyakran tapasztalunk vérzést, forduljunk nőgyógyászhoz!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +1, +6 °C
Minimum: -4, +2 °C

Keleten eleinte lehet napsütés, de közben egyre többfelé beborul az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható kezdetben havas eső, hó, majd fokozatosan esőbe vált a csapadék. Az élénk, erős északnyugatira forduló szélben 1, 6 fokos délutáni hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken melegfronti hatás érvényesül. Már reggel jellemző lehet a kialvatlanság, és napközben is gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság, emiatt rendkívül nagy lesz a balesetveszély. Fokozódik a migrénhajlam, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: