Klimax tünetei és kezelése

 Dr. Elek Csaba

 

 Dr. Gimes Gábor

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a klimax?

A női változókor a nemi teljesség végétől az időskorig terjedő 10-15 éves periódus (klimakterion = sorsdöntő fordulat), melyet az utolsó havivérzés időpontja (menopauza) menopauza előtti, körüli és utáni időszakra bont. Bár önmagában a klimaktérium nem betegség, mégis célszerű szót ejteni róla, mert ez idő alatt olyan hormonális változások sora következik be, amelyek számos kellemetlen tünettel járhatnak, sőt életveszélyes betegségek kockázatát fokozhatják.

Mivel a XIX-XX. század fordulóján a nők születéskor várható átlagos élettartama 45 év volt, csekély volt az esély arra, hogy az asszonyok ezekkel a kellemetlenségekkel találkozzanak Ezzel szemben ma a nők életük egyharmadát a hormonhiány kínos körülményei között lennének kénytelenek eltölteni, ha az orvostudomány nem találta volna meg a hatékony választ a női változókor kihívásaira.

A klimax előfordulása

A női változókor lehet természetes vagy kóros. Kóros lehet például abban az esetben, ha valamilyen betegség vagy állapot - pl. a petefészkek előzetes kényszerű eltávolítása - miatt a hormonhiány a természetesnél jóval előbb fordul elő. Hajlamosíthat korai változókorra bármilyen idült vérzési rendellenesség (amenorrea), mely különösen gyakori nagy fizikai aktivitást követelő tevékenységek, foglalkozások (sport, balett, stb) kapcsán. A továbbiakban a természetes változókorról szólunk.

A klimax okai

A változókor oka a petefészkek hormon-receptorainak elöregedése, melynek következtében először a tüszőrepedés és a sárgatestfázis marad el a sárgatest érést serkentő, ún. "luteotróp hormon" (LH) iránti érzéketlenség miatt, később pedig a petefészkekben a tüszőérést serkentő hormonnal (FSH = tüszőérést serkentő hormon, "follikulusokat stimuláló hormon") szemben is kialakul az érzéketlenség. Ekkor már a tüszőérés sem megy végbe, aminek ösztrogénhiány lesz a következménye.

A klimax tünetei

A klimaktériumnak három fázisa különíthető el.

Ezek ún. hormonstátusza, tünetei és szövődményei is jelentősen különböznek egymástól.
  • Premenopauza: Az utolsó havivérzést megelőző szakaszt a tüszőrepedés elmaradása és a sárgatesthormon hiánya jellemzi, melynek legfőbb tünetei a vérzészavarok. Előfordulhat tartós vérzéskimaradás (amenorrea), melyet erős, tartós, fájdalmas, alvadékos vérzések (hipermenorrea) követnek. A célszervek sejtjeire az ösztrogének serkentőleg hatnak, a progeszteron gátlólag hat(na). Így a szervezet egyoldalú ösztrogén terhelésének szövődményei lehetnek: endometriózis, méhtestrák, méhizom-daganat (myoma), fibrocisztás emlőbetegség, emlőrák és természetesen vérszegénység, emiatt a fizikai és szellemi teljesítőképesség csökkenése, betegségekkel szembeni, fokozott érzékenység, stb. szintén problémát okozhatnak.

  • Perimenopauza: Az utolsó havivérzést (menopauza) két évvel megelőző és két évvel követő időszak, melyre a minimális progeszteron-termelés és a csökkenő ösztrogén-termelés a jellemző. A változókor legjellemzőbb értünetei - a hőhullámok és az izzadás -, továbbá pszichés problémái - szorongás, depresszió, önértékelési zavarok, érzelmi labilitás, stb. - a csökkenő ösztrogén-termelés rovására írhatók.

  • Posztmenopauza: Mind az ösztrogén-, mind a progeszteron-termelés minimális. A klinikai képet az ösztrogénhiány szövődményeinek - érelmeszesedés miatt koszorúér-betegségek, agyér-katasztrófák, csontritkulás miatti kompressziós csigolyatörések, elgörbülő végtagok, meghajló hát, továbbá késői cukorbetegség, Alzheimer-kór, húgy-ivarszervi sorvadás miatt bekövetkező idült hüvelygyulladás, méhelőreesés, vizelet-visszatartási képtelenség - tünetei uralják.

A klimax diagnózisa

Fizikális vizsgálat: A jellemző tünetek és életkor alapján a változókor felismerése általában nem okoz gondot.

Laboratóriumi vizsgálatok: Mivel a petefészek érzéketlenné válik LH és FSH hormonokkal szemben, az ösztrogén és progeszteron termelése csökken, mely a vérből jól kimutatható. Ugyanakkor az FSH és LH, mintegy a hormonhiány kompenzálására, extrém mennyiségben termelődnek. Laborvizsgálattal ez is egyértelművé tehető.

A klimax kezelése

Premenopauzában legfontosabb a progeszteron megfelelő mértékű pótlása. Erre kombinált, ösztrogént és szintetikus progeszteron-származékot ("progesztint") tartalmazó készítmények állnak az orvosok rendelkezésére. Elsőként olyan szekvenciális készítményeket javasolnak, melyek rendszeres havivérzést tesznek lehetővé, szedési rendjük hasonló, mint a fogamzásgátló tablettáké (3 hét szedés, 1 hét szünet). Ez ugyanis külön védelmet nyújt a méhtestrákkal szemben. Perimenopauzában már olyan szekvenciális készítményeket javasolnak elsőként, melynél nincs szedési tünet, ugyanakkor három különböző összetételű tabletta szavatolja a normális élettani állapothoz hasonló hormonális ingadozásokat.

A klimax kezelése progeszteron pótlásával történik

A klimax kezelése progeszteron pótlásával történik

Posztmenopauzában javasoltak azok a készítmények, melyek összetétele állandó, szedésük folyamatos, ezáltal a vérzéskimaradást garantálják. Csak ösztrogént (progesztin nélkül) csak abban az esetben javasolhatunk, ha a méhet előzőleg eltávolították. Ezek a gyógyszerek ugyanis önmagukban növelik a méhtestrák kockázatát. Méheltávolítást követően viszont elég biztonságosak, egyes adatok szerint komolyabb szívvédő hatással bírnak, mint a kombinált tabletták.

Hasznos tudnivalók

A "nők öregedése" ma már 10-15 évvel kitolható a változókori hormonpótló készítmények (HRT =hormone replacement therapy) segítségével. Ezáltal javulnak az életkilátások, és - nem mellékesen - az életminőség is jobbá tehető.

A HRT-nek gyakorlatilag két ellenjavallata van: egyrészt az aktív trombózis, másrészt a hormonfüggő rosszindulatú daganat (pl. emlőrák, méhtestrák). Egyes megbetegedésekkel szemben védenek ugyan a hormonpótló készítmények, de a védelem korántsem 100%-os. Ha viszont már kialakult a daganat, a hormonok a tumor növekedését serkentik. Ezért célszerű a kezelés során félévente orvosi ellenőrző vizsgálaton megjelenni.

A hormonok pótlása természetesen több gyógyszer formájában is lehetséges. Legelterjedtebbek a tabletták és a tapaszok. Bár a gyógyszergyárak szeretik egyiket vagy másikat előnyösebbnek feltüntetni, ezek biológiai értéke között nincs értékelhető különbség. Ezért mindenki használhatja azt az adagolási formát, mely számára a legkényelmesebb. Főként a publikus (olykor azonban a tudományos) sajtóban is fel-felröppennek olyan hírek, miszerint a változókori hormonpótló készítmények "rákkeltők". Mivel a legelső csak ösztrogéneket tartalmazó készítményt 1941-ben vezették be az Egyesült Államokban, ahol közel egy évtizedig az Államok egyik leggyakrabban felírt gyógyszere lett, aligha van olyan hatása ezeknek a készítményeknek, melyeket nem ismernénk pontosan. Több mint négy évtizedes tapasztalat támasztja tehát alá a hormontabletták relatív veszélytelenségét. Kétségtelenül jelentek meg közlések, amelyek szerint a gyógyszerszedés során az emlőtumorok aránya minimális mértékben emelkedett. A korrekt kivizsgálás és a megfelelő, rendszeres ellenőrzés mellett a kockázat minimálissá válik. A rémhírek sok esetben inkább szolgálják egyik vagy másik gyógyszergyár marketing érdekeit, mint a gyógyítást.

Másfelől ha mérlegre tesszük a tabletták pletyka szintjén létező veszélyeit az igazolt egészségvédő hatásaival, nyilvánvalóvá válik, hogy a HRT előnyei sokkal nagyobb egészségnyereséget jelentenek, jobban javítják az életminőséget, mint annak mellőzése.

Kategória: Nőgyógyászat

Orvost vagy magánrendelőt keresek Klimax kezelésére! További kérdésem van Klimax témában
Aktuális
Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanHüvelyfertőzés

Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanFontos, hogy szakszerű segítséget kérjünk

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Vegán

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Rendkívül változatos, új világ nyílhat meg előttünk

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAranyér

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAz aranyeresség gyakorlatilag népbetegségnek számít

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Dr. Nagy Éva bőrgyógyász-kozmetológus


Kérdezek tőle

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+2, +9 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban szombaton délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég, az ország északkeleti harmadát leszámítva eső, zápor várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag