Szlávik: „korai lenne még a kötelező maszkviselés”

Európa több országában már a nyáron újabb járványhullámot indított el a koronavírus két új alvariánsa, a BA.4 és a BA.5. Bár az esetszámok itthon is emelkednek, dr. Szlávik János infektológus főorvos szerint egyelőre nehéz lenne megjósolni, hogyan alakul majd a nyár vége és az ősz járványügyi szempontból.

Az eddigi tapasztalatok alapján a koronavírus omikron variánsának gyorsan terjedő alváltozatai hamar képesek dominánssá válni, ahol csak megjelennek. Az Egyesült Államokban például áprilisban még csupán a friss esetek 0,3 százalékáért volt felelős a BA.5 alvariáns, július végére viszont már ez okozta a fertőzések 82 százalékát – írta meg a Mandiner . Dr. Szlávik János felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy sem a külföldi járványadatokból, sem a vírustörzsből nem lehet érdemi következtetéseket levonni arra vonatkozóan, mi vár ránk az elkövetkező időszakban.

maszkviselés, maszkhordás, koronavírus, COVID-19, SARS-CoV-2, fertőzés
Dr. Szlávik János szerint hasznos lehet ismét a maszkviselés, de még korai lenne kötelezővé tenni. Fotó: Getty Images

Egyelőre az sem tisztázott, hogy a BA.4 és a BA.5 megbetegítő képessége pontosan miként viszonyul a korábbi variánsokéhoz. „Mondhatnám, hogy a BA.5 enyhe tüneteket okoz, de ha sokan felvették az oltást, akkor nemcsak azért okoz enyhe tüneteket, mert a BA.5 enyhébb, hanem azért is, mert nagyon sok ember be van oltva” – fogalmazott a szakember az interjúban. Hozzátette, a fertőzés továbbra is elsősorban az oltatlanokat veszélyezteti.

Kitért rá, az új variánsok okozta fertőzés a meglévő ismeretek szerint hasonló megbetegedést válthat ki, mint a korábbiak esetében. A betegek többsége két-három nap, legfeljebb egy hét alatt meggyógyul. A legjellemzőbb tünetek közé tartozik a láz és fejfájás, köhögés, illetve az ízlelés- és szaglásvesztés. „Ez a változat több gyereket is megfertőz” – hívta fel a figyelmet ugyanakkor Szlávik doktor, hozzátéve, hogy a koronavírus folyamatos változása miatt egyre biztosabb, hogy a gyerekeket be kell oltani. E célra jelenleg elegendő lehet esetükben a két oltásdózis.

Több országban is megjelent egy újabb koronavírus-variáns, a Centaurus . Mit lehet tudni erről? Mutatjuk.

A felnőttek kapcsán a szakember három vakcinaadag felvételét tanácsolja, valamint idősek és krónikus betegek esetében egy második emlékeztető oltást is. Az infektológus szerint mindenki helyesen jár el, aki maszkot hord, és erre egyre több példát látni. Ezzel együtt a kötelező maszkviselés vagy egyéb korlátozó intézkedések bevezetését a járvány jelenlegi szakaszában még korainak tartana. Kifejtette, azok az országok, ahol a nyári hullám lecsengett, korlátozások nélkül úszták azt meg.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24, +31 °C
Minimum: +12, +17 °C

Változékony idő lesz, a napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet. Ezekből helyi záporokra, zivatarokra is készülni kell. Élénk északias szél mellett 24, 31 fok közé melegszik a levegő. Pénteken front ugyan nem érkezik, de a kettősfronthoz hasonló tünetek léphetnek fel. Ingadozhat a vérnyomás, emellett fejfájás is felléphet. A fülledtebb időszakokban légszomjat, rosszullétet lehet tapasztalni, zivatarok idején romolhat az asztmások állapota. A következő napokban sem javul a helyzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)