Koronavírus: mit tudunk az új alváltozatról, a Centaurusról?

Miközben a világszerte emelkedő koronavírusos esetszámokért az omikron variáns két dominánssá vált alváltozata, a BA.4 és BA.5 felelős, máris elkezdett terjedni egy, az eddigieknél is fertőzőképesebb mutáció.

A Centaurusnak elnevezett omikron-alváltozatot, a BA.2.75-öt eddig legalább tíz országban, köztük az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Németországban és Kanadában azonosították –  írja az Independent. A Centaurus nem a semmiből bukkant fel: Indiában már májusban kimutatták.

omikron, Centaurus, koronavírus
A jelek szerint tovább mutálódik az omikron variáns. Fotó: Getty Images

Gyorsan terjed, de még keveset tudunk róla

Szakemberek szerint aggodalomra ad okot az új omikron alváltozattal kapcsolatban, hogy korábbi elődeivel szemben nagyszámú mutációt rejt. Ezek közül számos a tüskefehérjét érinti, lehetővé téve a vírus számára, hogy még hatékonyabban kötődjön a sejtekhez – közölte Matthew Binnicker, a Mayo Klinika klinikai virológiai igazgatója.

Az egyelőre még nem világos, hogy képes-e súlyosabb megbetegedést okozni, mint az eddig terjedő omikron alváltozatok , ám a vírus szerkezetét megváltoztató mutációk segítségével képes lehet megkerülni a korábbi variánsok elleni hatékony – vakcinák kiváltotta vagy a megfertőződés útján létrejött – immunvédelmet.

A koronavírus egy darabig még velünk marad

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 7-én megfigyelésre érdemes változatnak minősítette a BA.2.75-öt, ennek értelmében a szakemberek folyamatosan figyelemmel kísérik majd a terjedését és a hatásait, mert vannak arra utaló jelek, hogy jóval fertőzőképesebb lehet a korábbi alváltozatoknál. Addig viszont még több hét is eltelhet, amíg kiderül, hogy a Centaurus hatással lehet-e a járvány alakulására. 

A fertőzöttek száma globálisan már az ötödik egymást követő héten emelkedett, a halálesetek száma viszont nagyjából stagnál – a WHO csütörtöki közlése szerint.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: