Koronavírus: az USA-ban is terjed az új vírustörzs

Kaliforniában is felbukkant az új típusú koronavírus gyorsan terjedő mutációja szerdán, egy nappal az után, hogy Coloradóban regisztrálták az első egyesült államokbeli esetet. Járványszakértők azt feltételezik, hogy az első ízben Délkelet-Angliában két héttel ezelőtt azonosított vírusmutáció már terjedőben van az országban.

Közelít a 83 millióhoz a hivatalosan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma világszerte. Részletek itt.

A B.1.1.7 kóddal jegyzett vírustörzs kaliforniai megjelenését Gavin Newsom kormányzó jelentette be, amikor online tárgyalt a járványhelyzetről Anthony Fauci főinfektológussal, az amerikai allergológiai ésfertőző betegségekországos intézetének igazgatójával, akit Joe Biden megválasztott elnök felkért az egészségügyi főtanácsadói tisztségre. Newsom nem árult el semmit az első kaliforniai fertőzött kilétéről.

Koronavírus elleni oltásra váró emberek a Florida állambeli Fort Myersben december 29-én.
Koronavírus elleni oltásra váró emberek a Florida állambeli Fort Myersben december 29-én. Fotó: MTI/AP/The News-Press/Andrew West

A koronavírus gyorsan terjedő változata kedden bukkant fel az Egyesült Államokban. Coloradóban egy húszas éveiben járó férfinál, a Nemzeti Gárda egyik tagjánál mutatták ki első ízben a koronavírus délkelet-angliai vírustörzsét, és azóta egyik gárdabeli társáról is kiderült, hogy ezt a mutációt hordozza. Mindketten - négy másik gárdistával együtt - egy Denvertől mintegy 150 kilométerre lévő idősotthonban dolgoztak karácsony előtt.

Hírügynökségek által megszólaltatott járványügyi szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy továbbra sem tudni, hogy a coloradói férfi kitől kapta el a fertőzést. Tekintettel arra, hogy az illető az elmúlt napokban nem járt olyan országokban, ahol már megjelent az újfajta vírustörzs, arra lehet következtetni, hogy a mutáció már terjedőben van az Egyesült Államokban. Erre utal, hogy egy nap után megjelent a Coloradótól több száz kilométerre lévő Kaliforniában is. Mindez számos kérdést felvet, a járványügyi szakembereket például az foglalkoztatja most, hogy az agresszív vírusmutáció hogyan érkezett az országba, és nem túl késő-e korlátozó intézkedéseket hozni kifejezetten ellene.

A két hete Délkelet-Angliában azonosított vírusmutáció sokkal gyorsabban terjed a SARS-CoV-2 eddig ismert változatainál, fertőzési képessége 50-70 százalékkal nagyobb. Infektológusok egyelőre nem találtak bizonyítékot arra, hogy súlyosabb tüneteket okozna a már ismert vírustörzseknél, vagy halálosabb lenne azoknál. Tartanak azonban attól, hogy mivel gyorsabban terjed, még jobban leterheli az egészségügyi rendszert. A coloradói egészségügyi hatóságok szerint az Egyesült Államokban forgalomban lévő vakcinák feltehetően védelmet nyújtanak e vírusmutáció ellen is.

A B.1.1.7 vírustörzs már számos európai országban megjelent, de felbukkant a többi között Kanadában, Ausztráliában, Indiában, Dél-Koreában és Japánban is.

Finnországban is felbukkant a koronavírus új, gyorsabban terjedő változata. Minderről bővebben olvashat az nlc.hu oldalán.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: