3 havonta új oltás kell? Virológus válaszol

Világszerte, így itthon is egyre inkább emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma. De vajon szükséges-e emiatt ismét maszkot hordani? Be kell-e adatni egy újabb védőoltást? És mire számíthatunk az idei őszi-téli időszakban? Szakember válaszol.

„Tudomásul kell venni, hogy a koronavírus megérkezett, itt van és itt is fog maradni, együtt kell vele élnünk” – jelentette ki Jakab Ferenc virológus, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője. A szakember az InfoRádiónak arról beszélt, hogy a kórokozó a normál felső légúti fertőzéseket okozó vírusok kategóriájában fog tartozni, ezért szezonálisan ugyanúgy számolnunk kell majd vele, mint a többivel. Az idei szezonnal kapcsolatban arra számít, hogy még erőteljesebb lesz az omikron variáns jelenléte.

koronavírus, oltás
Oltáshoz készíti elő a koronavírus elleni oltóanyagot egy asszisztens a békéscsabai Réthy Pál kórházban. Fotó: MTI/Rosta Tibor

Rendszeresen be kell oltatnunk magunkat?

A COVID-19 elleni védőoltásokkal kapcsolatban Jakab úgy fogalmazott, hogy a harmadik adagot nemcsak bizonyos feltételek mellett ajánlott, hanem mindenképpen be kell adatni. Több tanulmány is bizonyítja ugyanis, hogy a két alapoltás után a harmadik, ismétlő oltás adja az erős immunválaszt és védettséget a kórokozóval szemben.

A 4. dózissal kapcsolatban viszont már vannak kételyei a virológusnak. Szerinte, aki régen kapta meg a harmadik oltást, de átvészelte a nyári időszakot megfertőződés nélkül, az szeptember-október környékén beadathatja magának az újabb emlékeztető adagot. A három-négy havonta történő oltakozást viszont semmiképpen sem támogatja, hiszen jelenleg nincsenek adatok ennek klinikai következményeiről. Azt ugyanakkor el tudja képzelni, hogy – akárcsak az influenza elleni oltást – évente felserkentsünk az immunrendszerünk a védekezőképességét az őszi szezonban.

Szükség van már a maszkra?

A szakember arra is kitért, hogy a nyári tömegrendezvények egyértelműen kedveznek a koronavírus terjedésének, ennek is köszönhető az esetszám-növekedés. A maszkhasználatról ugyanakkor úgy véli, hogy nincs egyetemes szabály arra, hogy mennyi fertőzött esetén kellene felvenni, amíg nincs kötelezővé téve – ez inkább egyéni mérlegelés kérdése. Zárt és zsúfolt helyeken, például bevásárlóközpontban viszont ő személy szerint már ajánlaná a jelenlegi, magas esetszámok miatt az FFP2-es maszk viselését.
Európa több országában már a nyáron újabb járványhullámot indított el a koronavírus két új alvariánsa, a BA.4 és a BA.5. Bár az esetszámok itthon is emelkednek, dr. Szlávik János infektológus főorvos szerint egyelőre nehéz lenne megjósolni, hogyan alakul majd a nyár vége és az ősz járványügyi szempontból.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)