Az emlőrák kezelésének irányelveiről tanácskoztak

Az Országos Onkológiai Intézet tíz évvel ezelőtt megszervezte az Emlőrák Konszenzus Konferenciát, melynek ajánlása megjelent a Magyar Onkológiában.
Az elmúlt idő alatt az emlő diagnosztikájában és az alkalmazott terápiában több tényező megváltozott, és ez tette szükségessé, hogy a változásokat is figyelembe véve egy újabb konszenzus konferenciát szervezzen az intézet.

Erre a feladatra vállalkozott idén a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza az Országos Onkológiai Intézettel karöltve, és novemberben megrendezte Kecskeméten az Emlőrák Konszenzus Konferenciát - tudatta közleményében az Országos Onkológiai Intézet.

Emlőrák

Emlőrák

A szervezőbizottság elnökei: Prof. Dr. Kásler Miklós egyetemi tanár, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa, és Dr. Svébis Mihály a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórházának főigazgatója.

A konferenciára hat szakmai bizottságot alakítottak ki.
1. Diagnosztikus radiológia (beleértve a szűréssel kapcsolatos tevékenységet, valamint az izotópdiagnosztikát is - lympho- és csontscintigráfia, PET)
2. Sebészet (beleértve a plasztikai sebészetet)
3. Pathologia (beleértve a citológiát is)
4. Sugárterápia
5. Szisztémás terápia
6. Epidemiológia, gondozás (beleértve a fokozott kockázatú betegek gondozását, genetikai tanácsadását is).

A bizottságok vezető képviselői a résztvevőkkel konzultálva, az egyes témaköröket koordinálták, és írásos javaslatot tettek a konszenzusra. További feladatuk, hogy megfogalmazzák a szakma ajánlásait, és a konferencia után, megadott időn belül a dokumentumot véglegesítsék. A vitaanyag alapjául a 2000-ben elfogadott egri konszenzus, a Magyar Onkológiában megjelent dokumentációja szolgál:

"A szolid tumorok kezelése elérhető onkoterápiás protokoll hiányában 1994-ig Magyarországon nem volt egységes. 1994-ben jelent meg Onkoterápiás Protokoll címen egy összefoglaló munka, melyet főleg az Országos Onkológiai Intézet munkatársai írtak. A könyv tartalmazza a legtöbb szerv különböző szövettani típusú, és különböző mértékben előrehaladott rosszindulatú daganatainak diagnosztikai és terápiás algoritmusát. A könyv magas példányszáma ellenére nagyon gyorsan elfogyott, nélkülözhetetlenné vált. A közben eltelt idő alatt több helyen változtatásra szorult. Az onkológiai diagnosztika és terápia legújabb eredményeit is felölelő könyv újbóli kiadásának most teremtődtek meg a feltételei. Az Országos Onkológiai Intézet a kiadást megelőzően, illetve azzal párhuzamosan konszenzus konferenciák szervezésére határozta el magát azért, mert azt tartja természetesnek, és kívánatosnak, hogy mindazok a szakemberek, akik bármilyen szerv rosszindulatú daganataival foglalkoznak, kifejthessék véleményüket és hozzájárulhassanak egységes magyar diagnosztikai és terápiás gyakorlat kialakulásához.
Ennek a sorozatnak az első konferenciája az I. Magyar Nemzeti Emlőrák Konszenzus Konferencia volt. Részvételre kérték fel mindazokat a tudományos társaságokat, illetve szakembereket, akik az emlő tumoraival foglalkoznak. Az akkor közzétett anyag kialakításában az onkológusok döntő többsége részt vett, és ajánlja követésre saját maguk és betegeik javára. Forrás: Magyar Onkológia 44:11-38, 2000"

Az egri konszenzus kiinduló alapja az idei kecskeméti konferenciának, amely tartalmazza:

A képalkotó vizsgáló módszerek szerepe és alkalmazásuk az emlődaganatok korszerű diagnosztikájában és szűrésében;
Az emlőrák patológiai eldolgozása, és kórszövettani leletezése;
Az emlőrák sebészi kezelése;
Sugárterápiás irányelvek;
Az emlőrák multidiszciplináris szemléletű gyógyszeres kezelése;
Emlőrákos nők pszichoszociális rehabilitációjának fő szempontjai;
Emlőrákos betegek rehabilitációja;
A Magyar Onkológusok Társasága (MOT) Mammológiai Szekciójának javaslatai a férfi emlő betegségeivel kapcsolatban.

Az egyes szakmai bizottságok képviselői a szakmai bizottság által elkészített dokumentumot előadta a konferencián, és azt vitára bocsátotta. A szakmai bizottság többi tagja is jelen volt, és részt vett a vitában. A vita nyílt volt, szakmánként egy-másfél óra. A szakmai bizottság minden értékes felszólalást rögzített és integrálta a konszenzus dokumentumba.
A szakmai bizottság a konferencia észrevételei alapján egy hónapon belül véglegesíti a dokumentumot, és az érintett szakmai kollégiumoknak véleményezésre elküldi. A szakmai kollégiumok észrevételei beépülnek a konszenzus anyagába. Ezek után a szakmai bizottság lezárja a dokumentumot, és a képviselő azt közlésre a Magyar Onkológiának beadja.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt változó mennyiségű fátyol-és gomolyfelhő lesz az égen, északkeleten még néhol előfordulhat záporeső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag