Tornagyakorlatok, amelyeknek örülni fog a tüdeje

Kiss Éva

A krónikus légúti betegeknek úgy kell ismerniük a tüdejüket, mint másnak a kezét vagy a lábát - fogalmazott egy gyógytornász. A gyógyszeres kezelés mellett ugyanis más módszerek elsajátításával és gyakorlásával maguk is sokat enyhíthetnek állapotukon.

Együtt könnyebb

A krónikus légúti betegség, a COPD több súlyos tünetet okoz, amelyek nagyon megnehezítik a mindennapi életet. Ilyen a nehézlégzés, a légszomj, a fulladás, a fojtogató köhögés, amivel a beteg próbál megszabadulni a légutakban képződő és felgyülemlő váladéktól. Az orvosi kezelés elengedhetetlen, de jó tudni, hogy a panaszokat a gyógyszerek mellett más módszerekkel is lehet enyhíteni, az állapotot kedvezően befolyásolni. Ha a beteg megtanulja és rendszeresen alkalmazza ezeket a módszereket - amelyeket együttesen fizikoterápiának nevezünk -, ezzel is aktívan hozzájárul állapotának kedvező alakulásához és a betegség elszenvedőjéből az orvos partnerévé válik a gyógyításban.

A fizikoterápiás eljárások egy részének az elsajátításához, megtanításához egészségügyi szakdolgozó (lehetőleg gyógytornász vagy ebben jártas asszisztens) segítsége szükséges, de a legtöbb utána otthon is alkalmazható.

"Alapozás": életmódi változtatások

Bár az életvitel felülvizsgálata nem tartozik a szorosan vett fizikoterápiás módszerek közé, nem lehet elégszer hangsúlyozni azt, hogy a beteg milyen sokat tehet állapota javításáért néhány alapvető életmódi változtatással. Mivel a COPD fő oka a dohányzás, annak elhagyása önmagában is lényegesen lassítja a betegség kifejlődését, korai stádiumban meg is állíthatja azt, elkerülhetők általa a legsúlyosabb tünetek. Ha egy dohányos a már kialakult betegség esetén hagyja abba a dohányzást, a már elveszített légzésfunkciót ugyan nem nyeri vissza, de így is hozzájárul a tüdőfunkciójának megőrzéséhez, várható élettartamának meghosszabbításához.

A betegek ezen kívül a lehető legnagyobb aktivitással, az izmaik, köztük a légzésben résztvevő izmok karbantartásával, esetleges túlsúlyuk csökkentésével segíthetnek a legtöbbet.

Mások kérdezték

Maradtak még kérdései? Olvassa el a válaszainkat a leggyakrabban felmerülő kérdésekre!

Mellkasi fizikoterápia

Az alábbi technikák célja a légutak felszabadítása, a felgyülemlett váladéktól való megszabadítása. Gyógytornász vagy orvos segítségével sajátíthatók el. A gyakorlatok egy részében a testhelyzetet használják arra, hogy a nehézségi erő segítse elő a váladék kiürülését a különböző tüdőterületekből (a nagy légutak a függőleges helyzethez közelítenek). A nagy légutakban lévő váladék fellazítása a célja a mellkas ütögetésének, rázásának, vibrációjának. Zárt ujjakkal, harang alakú tenyérrel, laza csuklóval végzik ezt a sajátos "klopfolást"). A mellkasi fizikoterápia segédeszköze a Flutter és PEP maszk: használatuk során az ellenállással szembeni kilégzés csökkenti a légúti zavart.

Az irányított köhögés is erre szolgál: a nyugalmi légzésnél mélyebb belégzés után akaratlagosan végezve a gyors légáramlás nyíró ereje eltávolítja a váladékot a nyálkahártyáról.

Forszírozott kilégzési technika is segíthet: 1-2 hirtelen gyors lehelés, erőltetett kilégzés nyitott gégebemenettel, hasprés alkalmazásával. Ez a módszer a, köhögésnél kevésbé fárasztó és ritkábban provokál hörgőgörcsöt, kisebb mértékű a dinamikus légúti nyomás. Azoknak ajánlható, akik nem képesek erőteljes köhögésre, csak "köhécselésre".

A mellkasi fizikoterápia kiegészítéseként megemlíthetők a köpetürítést serkentő aerosol technikák is, bár alkalmazásuk nem annyira COPD-ben, inkább más krónikus légúti betegségben (pl. cisztás fibrózisban) jellemző. Használatuk során kellő óvatosság szükséges a légúti irritáció, az indukált köhögés illetve az esetleg fellépő hörgőgörcs miatt.

Légző-, tornagyakorlatok

A fizikoterápia tárgykörébe tartozik a légzést elősegítő tornagyakorlatok sora is. Ezek egy része a mellkas merevségének oldására, más része a légzésben résztvevő izmok erősítésére, illetve a mellkas tehermentesítésére szolgál. A hasi illetve a mélylégzés elsajátítása, a rekeszizom működésének tudatos irányítása, a helyes légzésritmus kialakítása, a lassú kilégzés kontrollálása hatékonyabb és egyben kíméletesebb izommunkát tesz lehetővé, csökkenti a nehézlégzést.

A belégzés hatékonyságát az úszás, a hasi és a mellkasfejlesztő légzési gyakorlatok segítik elő. A szakemberek a kilégzés javításához a kilégzőizmok erősítését, és az ellenállással szemben végzett légző-gyakorlatokat ajánlják (pl. gyertyaoltás fújással, tollfújás, pingponglabda fújása).

Értékelje a cikket!

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaArcfiatalítás

40-hez közel nem ördögtől való a szépségtablettaA kollagén és a hyaluronsav természetesen is jelen van a szervezetünkben, ám az idő múlásával egyenes arányosan csökken a mennyisége. És mindez látható is lesz előbb vagy utóbb: megereszkedik, vízhiányossá és ráncossá válik a bőr.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+27, +32 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban hétfon délelőtt gyengén vagy közepsen felhős lesz az ég, elvétve lehet csapadék.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag