-3° - +6°
Kettős front
Kérdések és válaszok

50 éves nő vagyok, több mint harminc éve dohányzom. Évek óta asthma bronchiále-vel kezelnek, a diagnózist a Korányi tüdőkórházban állították fel. Egy éve költözés miatt másik tüdőgondozóba járok, ahol COPD-ot állapítottak meg. Lehetséges együtt a kétféle betegség?

A válaszom: igen. Krónikus obstruktív tüdőbetegségnek (COPD) a szűkülettel járó krónikus hörgőgyulladást és/vagy tüdőtágulatot nevezzük. A betegség lényege, hogy a légúti szűkület fokozatosan súlyosbodik. Asthma bronchialeban a légúti szűkület viszont reverzibilis (visszafordítható). Azok a krónikus asthmások azonban, akiknél valamilyen krónikus inhalatív irritáció (pl. dohányzás) hatására krónikus bronchitis és/vagy emphysema is kialakul, a COPD-be is besorolhatók. Mindenképpen a dohányzás elhagyása javasolt!

40 éves vagyok. Most diagnosztizálták nálam a COPD nevü betegséget. Mi ennek a betegségnek a lefolyása?

A válasz betegségének súlyosságától is függ. Maga a betegség visszafordíthatatlan folyamat, de a dohányzás elhagyásával illetve a gyógyszerek rendszeres és megfelelő használatával az előrehaladás lassítható, megállítható!

50 éves vagyok. Két éve lettem COPD-s. Meddig lehet élni ezzel a betegséggel, és mik a súlyosabb szövődményei?

A COPD egy krónikus, légúti szűkülettel járó betegség. A COPD négy betűje rövidítése az angol Chronic Obstructive Pulmonary Disease kifejezésnek, amely szó szerinti fordításban krónikus obstruktív tüdőbetegséget jelent. A betegség kialakulásában a légutakat érő káros hatásoknak, elsősorban a dohányzásnak van kiemelkedő szerepe. A betegség a dohányzás abbahagyása és megfelelő kezelés nélkül feltartóztathatatlanul súlyosbodik. A tünetek megelőzéséhez, enyhítéséhez vagy az állapot rosszabbodásának az elkerüléséhez mindenképpen a dohányzás elhagyása, adekvát kezelés és rendszeres szakorvosi kontroll szükséges.

Férjemnél egy éve állapították meg a COPD-t egy tüdőszűrő vizsgálattal. Visszahívták kontroll-vizsgálatra, de nem hajlandó elmenni (dohányzik, nem is kicsit). Az lenne a kérdésem, ha nem kezelik, mi várható a továbbiakban? Milyen hosszú a betegség lefolyása? Hány stádiumból áll, és stádiumonként mik a tünetek? Honnan tudhatom, hogy mennyire súlyos az állapota?

Ha férjét nem kezelik, a betegség további rosszabbodása várható. A COPD-nek 4 stádiuma van: enyhe, közepesen súlyos, súlyos és nagyon súlyos. A tünetek a köhögés, köpetürítés mellett az enyhe légszomjtól a súlyos fulladásig fokozódnak. Az állapotrosszabbodás megelőzésére a kontrollvizsgálat, a gyógyszerek szedése és a dohányzás abbahagyása mindenképpen fontos lenne!

A férjem COPD-s beteg. olvasom, hogy tápszer ajánlott a betegnek. Azt szeretném kérdezni, hogy mi a neve a tápszernek, és hogyan lehet megvásárolni. Receptre kell- e felíratni?

A COPD-s betegek megfelelő tápláltsága rendkívül fontos. Különösen a leromlott állapotú, emphysemás betegeknél, akiknél az étvágytalanság, súlyvesztés az állapot további romlásával járhat. Számos ilyen tápszer létezik, mely támogatással receptre, de recept nélkül is kapható. Forduljanak bizalommal ez ügyben férjének kezelőorvosához!

COPD beteg vagyok. .Várhatok e- valamikor is javulást ebből a betegségből?

A COPD sajnos lényegében visszafordíthatatlan betegség, de a dohányzás elhagyásával, az előírt gyógyszerek rendszeres használatával a betegség lefolyása jelentősen lassítható. A légzőtorna rendszeres alkalmazásával és terhelési tréninggel pedig fizikai terhelhetősége növelhető. Részletes információkért keresse fel az önt kezelő tüdőgyógyász szakorvost, aki ezekkel kapcsolatban részletesebb felvilágosítást adhat.

Édesanyám COPD betegségben szenved. Borzasztó látni, milyen nehezen szedi a levegőt, fulladásainál tehetetlenül állunk, nem tudunk segíteni. Érdeklődöm, hogy van-e mód szanatóriumi beutalásra, ahol kaphatna kezeléseket, és közvetlenebb segítséget a roham csökkentésére. Édesanyám 74 éves, a háziorvos elintézte azzal, hogy korának megfelelő egészségi állapota, betegsége van, ezen nem lehet már segíteni, együtt kell vele élni. Hol kaphatnánk segítséget?

Amennyiben édesanyja folyamatosan fullad, nem a szanatóriumi kezelés az elsődleges. Mindenképpen keressenek fel tüdőgyógyász szakorvost! Fordulhatnak a területileg illetékes Tüdőgondozóhoz. Könnyen lehet, hogy a használt gyógyszerek nem megfelelőek, vagy, hogy a fulladás nem csak tüdő eredetű. Ezek megítélésében és a rehabilitációs kezelésben a tüdőgyógyász szakorvos lehet segítségükre.

COPD-m van. Ez valóban visszafordíthatatlan betegség?

Gyógyszerek rendszeres használatával a betegség szinten tartható, bizonyos esetekben még valamelyest javítható is. Sajnos az inhalációs szereket azonban nagy valószínűséggel mindvégig használnia kell.

COPD betegségben szenvedőnek ajánlott, hogy a mostanában megjelent, oxigénnel dusitott ásványvizeket fogyassza?

Az oxigén oldhatósága, az oldat stabilitása miatt hatásuk igencsak kérdéses. A kezelőorvos által előírt terápián emiatt semmiképpen ne változtassanak.

Cikkek