Meglepő, mennyire egyszerűen csökkenthető a vérnyomás

A légzéstréning vagy tudatos légzés napi szintű gyakorlása is lehet olyan hatékony a vérnyomás csökkentésében, mint a gyógyszeres kezelés – állapította meg a közelmúltban egy tanulmány. Nézzük, hogyan kell ezt jól csinálni.

A mély, irányított légzést már régóta a relaxáció hasznos eszközének tekintik. Nem véletlen, hogy a légzőgyakorlatok a stressz enyhítésére alkalmas meditáció és jóga szerves részét képezik. A tudatos légzés emellett segít a vér oxigénszintjének növelésében, továbbá javíthatja általános mentális és lelki jóllétünket.

Az viszont eddig nem volt tudományosan bizonyított, hogy ha naponta elvégzünk néhány légzőgyakorlatot, annak olyan egészségügyi előnyei is lehetnek, mint a magas vérnyomás mérséklődése, valamint a szív egészségének javulása. Egy októberben publikált tanulmány azonban alátámasztotta ezt a felvetést. Az eredményekről a Health.com is beszámolt.

vérnyomáscsökkentés, magasvérnyomás-betegség
Ez a technika is lehet olyan hatásos, mint a vérnyomáscsökkentő gyógyszer. Fotó: Getty Images

Látványos javulás rövid idő alatt

A Coloradói Egyetem és az Arizonai Egyetem tudóscsoportja azt vizsgálta, hogy a rekeszizom és a többi, légzésben lévő izom megdolgoztatása milyen hatással van a szív működésére és a vérnyomásra. A kutatásba bevont önkénteseknek hat héten keresztül napi egy légzéstréninget kellett elvégezniük egy olyan gép használatával, amely rákényszeríti a tüdőt és a légzőizmokat, hogy keményebben dolgozzanak. Egy gyakorlat 30 lélegzetvételből állt, és előtte, illetve utána is megmérték az alanyok vérnyomását.

A résztvevők egyébként 18 és 82 év közöttiek voltak, és enyhe vagy közepesen súlyos szív- és érrendszeri betegségben szenvedtek. Voltak köztük olyanok, akik vérnyomásával nem volt gond, és olyanok is, akiknek vérnyomáscsökkentőt kellett szedniük. Néhányan az éjszakai légzéskimaradással járó obstruktív alvási apnoéval küzdöttek.

A kutatók azt találták, hogy a légzőizmokat erősítő tréning két héten belül javulást hozott a résztvevők állapotában, a hathetes kísérlet végére pedig még szembetűnőbb volt a pozitív irányú változás. A napi szinten elvégzett légzőgyakorlatok 9 higanymilliméterrel (Hgmm) csökkentették az alanyok szisztolés vérnyomását, a diasztolés vérnyomás pedig 4 HGmm-rel mérséklődött.

A szakemberek szerint ez nagyszerű eredménynek számít, egyes kutatások ugyanis kimutatták, hogy a szisztolés vérnyomás 10 HGmm-rel, a diasztolés vérnyomás 5 HGmm-rel történő csökkentése mintegy 35 százalékkal csökkenti a stroke kockázatát, az iszkémiás szívbetegség kialakulásának veszélyét pedig körülbelül 25 százalékkal mérsékli a 65 év felettiek körében.

Kiemelték továbbá, hogy az 5-10 perces lézgéstréning hatására bekövetkezett vérnyomáscsökkenés mértéke hasonló ahhoz, mint amit napi 30 perc aerob edzéssel lehet elérni. A szakértők úgy vélik, a gyakorlat hatékonysága akár a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatásával is felveheti a versenyt. A kutatás tehát bebizonyította, hogy nem csak a gyógyszeres terápia jelenthet megoldást a magas vérnyomásra.

A lelassulás és a tudatos légzés egy egyszerű, de nagyszerű módszer háborgó gondolataink elcsendesítésére, valamint lelki vívódásaink, szorongásaink mérséklésére. Bemutatunk tíz különböző légzőgyakorlatot, amelyeket érdemes kipróbálni, ha azt érezzük, már nem bírunk megbirkózni a ránk nehezedő stressz súlyával.

A testmozgás továbbra is fontos

A kutatás vezetője, dr. Daniel Craighead fiziológus kiemelte, hogy a tanulmányban említett légzéstréning nem helyettesíti a testmozgást, és orvosi konzultáció nélkül nem is ajánlja az elkezdését. Jó hír azonban, hogy a légzéstréning eredményességét csak minimálisan befolyásolta az alanyok kora, neme és testtömegindexe (MBI), illetve a vérnyomáscsökkentők alkalmazása. Emiatt tehát arra következtettek a szakemberek, hogy a gyakorlatok napi szintű végzése széles körben alkalmas lehet a vérnyomás csökkentésére, a szív általános egészségének javítására, valamint akár a sportolók teljesítményének fokozására is.

„Ez a módszer ígéretes lehet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése terén, főleg akkor, ha kombináljuk más egészséges szokásokkal, például a megfelelő étrenddel és a testmozgással” – emelte ki Neha Mehta gyakorló orvos. Úgy véli ugyanakkor, hogy további vizsgálatokra is szükség lenne a témában.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +19 °C

A száraz, naposabb északnyugati, nyugati és északkeleti tájakat leszámítva általában gomolyfelhős lesz az ég. A délnyugati, déli országrészben nem kizárt zápor, esetleg zivatar. Az északi, északkeleti szél többfelé lesz élénk, a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten, keleten néhol erős. Késő estére 20 és 25 fok közé csökken a hőmérséklet. A hidegfront lassan levonul, de a nyomában megmaradhat még a vérnyomás-ingadozás, fejfájás, gyengeség és erősödhetnek az ízületi panaszok.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra