A szex és a COPD

A szexualitás nem pusztán testi együttlét, hanem igény, hogy szerethessük a másikat, gyengédséget, érzelmeket adhassunk, kaphassunk. Egyetlen beteg embernek sem szabad lemondani az egyik legfontosabb örömforrásról, szorongás, félelem, bátortalanság miatt.

Egy kis nyelvtan

Mindannyian tudjuk, hogy a magyar nyelv hihetetlenül gazdag és árnyalt a szavak jelentését illetően is. Egészen más értelmet nyer például a fulladás szó különböző igekötőkkel az oldalán: "kifullad, befullad, lefullad, megfullad". A szavak mindegyik jelentésében az a közös hogy kifejezetten kellemetlen "élményt" jelenít meg. Egy COPD-ben szenvedő ember egészen pontosan ismeri a fulladás szó minden árnyalatbeli különbségét nemcsak elméletben, hanem sajnos gyakorlatban is.

A lankasztó cigaretta

A krónikus légúti betegek jelentős része dohányzik, pedig közismert, hogy a dohányos férfiak körében sokkal gyakrabban fordul elő a merevedési zavar is. A COPD és a merevedési zavar megelőzésében jelentős szerepe van a dohányzásról való leszokásnak.

Az időben elkezdett kezelés a gyulladáscsökkentő, valamint a hörgő-, illetve értágító hatású gyógyszerek jelentősen javíthatják a betegek életminőségét, helyreállíthatják munkaképességüket, férfias büszkeségüket.

A vágyakat nem szabad elfojtani

COPD-ben, a mindennapi életet megkeserítő, a normál életvitelt megzavaró fulladás, a szexuális életet is gyötrelmessé teheti, sőt sokaknál meg is akadályozhatja.

Visszatartó hatású lehet egy olyan korábbi élmény, amelyben a testi együttlét fulladást okozott. Ez aggasztó mindkét fél számára, de a testi vágy természetéből adódóan bármikor újra és újra feltámad, néha elég hozzá a másik érintése, illata.

A szex semmi mással nem pótolható

Őszintén meg kell beszélni a partnerrel a felfokozott izgalom hatására esetlegesen fellépő kínzó tüneteket, várható problémákat. Ki kell találni, meg kell választani az együttlétnek azt a módját, amely nem fokozza a panaszokat. Olyan szexuális pozíciót kell választani, ami a szabad légzést nem akadályozza.

Illúzióromboló események megelőzéseképpen, a tervezett együttlét előtt 20-30 perccel érdemes hörgtágító gyógyszert használni és lehető legjobban eltávolítani a felesleges hörgőváladékot. Jó, ha a gyógyszer (az inhalátor) mindig karnyújtásnyira van a szeretkezés alatt is. Szex előtt és után pihenni kell, és nem szégyen hagyni azt sem, hogy a "munka" nagy részét a partner végezze.

Maradtak még kérdései? forduljon szakértőnkhöz!

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső