Ronthatja a Covid a nők szexuális életét?

Egy friss kutatás annak járt utána, hogy milyen hatással lehet a koronavírus-fertőzés a női szexualitásra.

Számtalan kutatás született már arról, hogy milyen következményei lehetnek a covidos megbetegedésnek hosszútávon, de eddig kevés koncentrált a szexuális egészségre. Egy friss tanulmány most ezt a területet, pontosabban a nők szexuális életére gyakorolt hatását vizsgálta - írja az IFLScience.

"Amikor az ember beteg, akkor nagy valószínűséggel nem vágyik annyira a szexre, illetve a teste sincs rá túl alkalmas állapotban. Amit viszont sokan meglepőnek találhatnak, hogy a hosszú Covidnak fiziológiai és pszichológiai szempontból is hatása lehet a nők szexuális egészségére" - írta egy közleményben Amelia M. Stanton, szexuális- és mentális egészségügyi szakértő, a Bostoni Egyetem adjunktusa.

A résztvevő nőket három csoportra osztottak: az egyikbe azok tartoztak, akik sosem voltak covidosak, a másodikba azok, akik korábban "sima" Coviddal fertőződtek meg, a harmadikba pedig azok, akik hosszú Covidtól szenvedtek. Nekik online kellett egy kérdőívet kitölteniük a szexuális izgalomról és kielégülésről (például hogy az elmúlt négy hétben milyen gyakran éreztek szexuális vágyat). Végül 1313 résztvevő adatait elemezték.

covid szex női szexualitás
Korábban még nem vizsgálták a Covid és a szexualitás viszonyát . Fotó: Getty Images

Azt találták, hogy a korábban covidos nők esetében jóval alacsonyabb szinten volt a szexuális vágy, izgalom és elégedettség szintje, mint azoknál, akik sosem kapták el a betegséget. Még rosszabb állapotokról számoltak be azok, akik hosszú Covidtól szenvedtek.

Ők jóval kevesebb orgazmusról is számoltak be, mint a "sima" covidos társaik, míg a fájdalommal kapcsolatos kérdésekre magasabb pontszámokat adtak.

A hosszú Covidban szenvedő nőknél nagyobb mértékben csökkent a szexuális funkció, mint azoknál a covidos nőknél, akiknél nem alakult ki a betegség hosszú változata. "A COVID-19 fertőzés a szexuális funkció kognitív és fiziológiai aspektusainak károsodásával járhat" - írták összegzésükben a kutatók.

A tanulmány ugyanakkor nem állít fel ok-okozati összefüggéseket, illetve csak cisznemű nőket vontak be a kutatásba, a transznemű vagy genderfluid emberek szexuális funkcióinak vizsgálata kimaradt. A csapat ennek ellenére reméli, hogy az eredményeik hasznosak lehetnek az egészségügyi szakembereknek és az érintetteknek egyaránt. A szex témája ugyanis még mindig tabunak számít, de Stanton és más kutatók is abban bíznak, hogy javulhat az eredményeik által az orvos-beteg kommunikáció a hosszú Coviddal és a szexualitással kapcsolatban.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Főként az északnyugat-délkeleti sávban még elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de estére ott is csökken a felhőzet. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg erős lökések előfordulhatnak. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. A hét közepéig fronthatásra nem kell az előrejelzés szerint számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra