„Ideadnád azt a micsodát az izé mellől?” – ezt jelzi, ha nem találod a szavakat

A kognitív hanyatlást jó előre jelezheti, ha nem találod a megfelelő szavakat – állítja egy kanadai tanulmány, ami szerint ráadásul nem csak az számít, mit mondunk, hanem az is, hogy milyen gyorsan.

Mindenkivel előfordulhat, hogy hirtelen nem találja a megfelelő szavakat, ám ha ez az életkor előrehaladtával egyre gyakoribb, érdemes rá odafigyelni. Ez a jelenség ugyanis az Alzheimer-kór korai szakaszának megfelelő agyi változásokat jelezheti, még jóval a nyilvánvaló tünetek megjelenése előtt – számol be a Torontói Egyetem kutatásának eredményeiről a Science Alert. A tanulmány azonban azt sugallja, hogy idősebb embereknél – bár a szavak megtalálásának képessége is jelentős szerepet játszik – az agy egészségére még ennél is pontosabban lehet következtetni a beszéd sebességéből.

beszélgetés, beszéd
Előfordul, hogy nem találod a megfelelő szavakat, de a beszéd sebessége is számít. Fotó: Getty Images

A beszédtempó számít

A kutatók 125 egészséges, 18 és 90 év közötti felnőttet kértek meg arra, hogy részletesen írjanak le egy jelenetet. A leírásokról készült felvételeket ezt követően mesterséges intelligencia szoftverrel elemezték, hogy olyan jellemzőket nyerjenek ki, mint a beszéd sebessége, a szavak közötti szünetek időtartama és a használt szavak sokfélesége. A résztvevők egy standard tesztet is kitöltöttek, amely a koncentrációt, a gondolkodási sebességet, valamint a feladatok tervezésének és végrehajtásának képességét mérte. Ezeknek a végrehajtó képességeknek az életkorral összefüggő hanyatlása szorosan összefüggött a mindennapi beszéd tempójával, ami szélesebb körű hanyatlásra utal, mint csupán a megfelelő szó megtalálásának nehézsége.

A mesterséges intelligencia már 7 évvel a diagnózis előtt felismeri az Alzheimer-kórt. Erről itt számoltunk be részletesebben. 

A vizsgálat újdonsága a "kép-szó interferencia feladat" alkalmazása volt, egy olyan okos feladat, amelyet úgy terveztek, hogy szétválassza egy tárgy megnevezésének két lépését: a megfelelő szó megtalálását és a száj utasítását arra vonatkozóan, hogyan kell azt hangosan kimondani. E feladat során a résztvevőknek hétköznapi tárgyak képeit mutatták, miközben egy olyan szó hanganyagát játszották le, amely jelentésében rokon vagy hasonlóan hangzik.

Érdekes módon a tanulmány megállapította, hogy az idősebb felnőttek természetes beszédsebessége összefügg a képek megnevezésekor mutatott gyorsaságukkal. Ez rávilágít arra, hogy a feldolgozás általános lassulása állhat az életkorral járó szélesebb körű kognitív és nyelvi változások hátterében, nem pedig a szavak emlékezetbeli előhívásának konkrét előhívása.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Főként az északnyugat-délkeleti sávban még elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de estére ott is csökken a felhőzet. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg erős lökések előfordulhatnak. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. A hét közepéig fronthatásra nem kell az előrejelzés szerint számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra