Szavak, amelyek demenciára utalnak már évekkel a diagnózis előtt

Kevesebbet beszél, de több elvont főnevet használ, akinél valószínűsíthető az agyi leépülés – derítette ki egy friss szingapúri kutatás.

Szeretet, jóság, szépség – ezek mind olyan szavak, amelyeket gyakran használunk a mindennapokban. Akiknél azonban várható a demencia, még többször mondják ki az ilyen és ehhez hasonló elvont főneveketszámolt be a Szingapúri Nemzeti Egyetem legújabb kutatásának eredményéről a Science Daily.

idős, öreg, beszélgetés, férfi, férfiak, ücsörög
A szóhasználatból is lehet következtetni a közelgő demenciára. Fotó: Getty Images

Bizonyos szavak gyakrabban ismétlődnek

Az egyetem nyelvészeti és színháztudományi tanszékének nyelvészei által vezetett tanulmány megállapította, hogy az idősebb szingapúriak természetes beszédének vizsgálatával kimutathatók a demencia korai nyelvi jelei. A memóriával összefüggő enyhe kognitív károsodásban szenvedő résztvevők ugyanis kevesebbet beszéltek, de több elvont főnevet használtak.

Több olyan tényező is hozzájárulhat a demencia kialakulásához, amelyen tudunk változtatni. Ezt teheted demencia ellen

„Szingapúr egyedülálló környezetet biztosít ehhez a kutatáshoz, mivel a négy hivatalos nyelv és a különböző dialektusok keveréke miatt a nyelvhasználat itt igen változatos. A korábbi tanulmányok célzott és kisebb mennyiségű nyelvi adatot elemeztek, mi azonban a strukturálatlan és spontán beszédre összpontosítottunk” – mutatott rá Bao Zhiming professzor, a kutatás vezetője.

A kutatócsoport 148, hatvanas és hetvenes éveikben járó szingapúri lakos beszédét tanulmányozta. A résztvevőket arra kérték, hogy húsz percen keresztül beszéljenek bármilyen témáról angolul, a kérdezőbiztosok minimális közreműködésével. A beszélgetésekről hangfelvétel is készült. A témák szabadon és széles skálán mozogtak a munkától és a nyugdíjazástól kezdve a családi életen át a közügyekig. A felvételeken 267 310 szó szerepelt, amelyeket leírtak, majd egy szoftver segítségével főnévként vagy igeként jelöltek meg. A csapat ezután kiszámította, ki melyik szóból mennyit mondott a beszélgetés során.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

Délelőtt a hajnalban képződő pára- és ködfoltok hamar feloszlanak. Emellett keleten is tovább szakadozik a felhőzet, de arrafelé még helyenként előfordulhat kisebb eső, záporeső. Napközben általában sok napsütés várható - főként az ország keleti felén erőteljes - gomolyfelhő-képződéssel. Főleg hazánk északkeleti, keleti harmadában számíthatunk elszórtan záporokra, zivatarokra, de másutt is elvétve előfordulhat záporeső. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt, helyenként keleten élénk lesz. A zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra