Az MI már 7 évvel a diagnózis előtt felismeri az Alzheimer-kórt

Bár a folyamatos leépüléssel járó betegség ma még nem gyógyítható, így jobban fel lehet rá készülni, és mire megjelennének az első tünetek, addigra talán a gyógymód is meglesz.

Egy áttörést jelentő, mesterséges intelligenciával működő modell már akár 7 évre előre képes megjósolni az Alzheimer-kórt – számol be a Kaliforniai és a Stanford Egyetem közös kutatásának eredményéről a Science Alert.

Alzheimer-kór, demencia, agy, MR, MRI, képalkotó diagnosztika
Az Alzheimer-kór a demenciák, azaz elbutulással járó tünetegyüttesek leggyakoribb oka. Fotó: Getty Images

Egészségügyi tényezők alapján valószínűsít

A kutatócsapatok több mint 5 millió egészségügyi adatot tápláltak egy mesterséges intelligenciával működő modellbe, ami így képes kiszűrni az Alzheimer-kórt más betegségekkel összekötő mintákat. Az így kialakított rendszer nem tökéletes, de amikor olyan emberek adataival tesztelték, akikről ismert volt, hogy később Alzheimer-kór alakul ki náluk, a modell az esetek 72 százalékában – egyes esetekben akár hét évvel korábban – meg tudta jósolni a betegség kialakulását.

A mesterséges intelligencia-rendszer képes több különböző kockázati típus elemzését kombinálni, így pedig kiszámítja az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűségét. Az eredmények többet mondhatnak a betegség okairól, valamint arról, hogy kik lehetnek veszélyeztetettek.

A modell számos olyan állapotot észlelt, amely alapján kiszámítható az Alzheimer-kór kockázata, köztük a magas vérnyomást és koleszterinszintet, a D-vitamin-hiányt és a depressziót. A férfiaknál a merevedési zavar és a megnagyobbodott prosztata is jelentős tényező volt, a nőknél pedig a csontritkulás játszott szerepet. Ez persze nem jelenti azt, hogy az ilyen egészségügyi problémákkal küzdőknél demencia fog kialakulni, de az MI-elemzés mindegyiküket olyan előrejelző tényezőként értékeli, amelyekre érdemes odafigyelni. Remélhetőleg ugyanez a fajta gépi tanulási megközelítés egy napon képes lesz más, nehezen diagnosztizálható betegségek kockázati tényezőinek azonosítására is.

"Ez az első lépés afelé, hogy a mesterséges intelligenciát rutinszerű klinikai adatokon használjuk, nemcsak a kockázat minél korábbi azonosítása érdekében, hanem a mögötte álló biológia megértése érdekében is" – mondta Alice Tang biomérnök. A Stanford Egyetem kutatója rávilágított: "a betegségek kombinációja az, ami lehetővé teszi, hogy a modell előre jelezze az Alzheimer-kór kialakulását. Az a megállapításunk, hogy a csontritkulás az egyik előrejelző tényező a nők esetében, rávilágít a csontok egészsége és a demencia kockázata közötti biológiai kölcsönhatásra."

Agyról agyra is átterjedhet az Alzheimer-kór: korábban ugyanis az agyalapi mirigyből kivont növekedési hormon olyan embereknél okozott betegséget, akiknek nem volt rá genetikai hajlamuk. Részletek

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

Estig általában napos idő várható fátyol-, és gomolyfelhők kíséretében. A legtöbb felhő nyugaton, illetve északon, északkeleten várható, az említett tájakon estig még zápor, zivatar, néhol intenzívebb zivatar várható, majd este lecseng a legtöbb helyen a csapadéktevékenység. Viharos széllökés csak zivatar környezetében lehet. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra ezúttal nem kell számítanunk, ugyanakkor lesz olyan elem, ami ronthat az érzékenyebbek közérzetén.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra