Van, aki sosem lesz Alzheimer-kóros. Megfejtették az okát

Mintha ellenállók lennének az Alzheimer-kórral szemben.

Vannak emberek, akik agyában Alzheimer-kórnak megfelelő elváltozások jelentkeznek anélkül, hogy bármilyen tünetet mutatnának. Kutatók most azt vizsgálják, ez a jelenség hogyan járulhat hozzá a teljes agyi leépüléssel járó betegség gyógyításához – számol be a Holland Idegtudományi Intézet kutatásáról a Science Alert.

agykutatás, agy, MRI, MR, képalkotó eljárás
Az agykutatás gyorsuló ütemben fejlődik. Fotó: Getty Images

Egyszerűen nem mutatnak tüneteket

A kutatócsoport a Holland Agybankban tárolt szövetmintákat vizsgálta, amely több mint 5000 donor agyát őrzi. Olyan egyéneket kerestek, akiknél az agyszöveti rendellenességek nem mutattak kognitív hanyatlást. A több ezer minta között a kutatócsoport mindössze 12 olyan személyt talált, akik haláluk előtt kognitív szempontból egészségesek voltak, mégis a betegség egyértelmű neurológiai jeleit mutatták. Ez a kis minta lehetőséget adott a csapatnak arra, hogy megtudja, mi teheti az agyat ellenállóvá a betegség ellen.

Újabb és újabb kutatások kerülnek mind közelebb az Alzheimer-kór gyógyításához. A legutóbbiról itt számoltunk be. 

Ezt a fajta rugalmasságot már korábban is megfigyelték, és úgy gondolják, hogy a genetika és az életmódbeli döntések állhatnak mögötte. Ezek a tényezők ugyanis általában az Alzheimer-kór kialakulásában is szerepet játszanak.

A kutatók több száz gén egyedi kombinációját elemezve kulcsfontosságú különbségeket találtak, amelyek az agyból a toxikus fehérjék eltávolításában részt vevő asztrocita sejtekkel kapcsolatosak. Úgy tűnt tehát, hogy ezek az „ellenálló” agyak jobban képesek kiüríteni az Alzheimer-kór kialakulásával összefüggésbe hozható káros fehérjéket. Úgy tűnik, az ilyen típusú agyak valamiért jobban meg tudják állítani a neurológiai szemét felhalmozódását. Egy másik különbség a rugalmas agyak sejtjeinek hatékonyabb energiatermelése volt. Egyelőre nem világos, hogy mi áll e különbségek mögött, de a különbségek azonosítása fontos kezdeti lépés.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +35 °C
Minimum: +21 °C

Estig napos idő várható a gomolyfelhők fokozatosan leépülnek, kiderül az ég. Addig elsősorban keleten, délkeleten még kialakulhat néhol zápor, zivatar, de teljesen másutt sem zárható ki. A cellákhoz intenzív csapadékhullás, erős, esetleg viharos széllökés is társulhat. Zivataroktól függetlenül gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Késő estére 21 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra